Σφίγγει η «θηλιά» με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ

* ΕΞΩΔΙΚΟ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΜΑΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ * Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ: «ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ» Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 21 Ιουν 2018 22:55

Στα άκρα οδηγούνται με άγνωστες συνέπειες για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας από τη μια και των παρόχων υγείας (ιδιωτικές Κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης) από την άλλη με αφορμή τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ), που επιφέρει νέες περικοπές τόσο για τους παρόχους όσο και τους ασθενείς.

Αν και ο θόρυβος από τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες υπήρξε εκκωφαντικός και παρά τις εκκλήσεις των παρόχων υγείας για βελτίωση του ΕΚΠΥ μετά από διαβούλευση μόλις προχθές δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η κοινή απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Υγείας Παύλου Πολάκη για την έγκριση του νέου κανονισμού παροχών και με ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του την 1η Οκτωβρίου 2018.

Ταυτόχρονα με τη δημοσίευση η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος με εξώδικό της διαμαρτύρεται για τις πρακτικές του ΕΟΠΥΥ και ζητά τη βελτίωση του κανονισμού παροχών πριν την εφαρμογή του, απειλώντας σε διαφορετική περίπτωση προσφυγών στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Ενώ χθες μετά τη δημοσίευση της διυπουργικής απόφασης στο ΦΕΚ οι δύο ενώσεις των Κέντρων Αποκατάστασης (ΕΚΑΕ και ΕΠΚΑ) θεωρώντας ότι καταργείται ακόμα και η έννοια της ίδιας της Ιατρικής Αποκατάστασης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με πιθανή κορύφωση τις μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ με ολέθρια αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Στο μεταξύ μετά την κατάθεση ερώτησης από 14 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας νέα ερώτηση κατέθεσαν χθες και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Βασίλης Κεγκέρογλου ζητώντας εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις ενώσεις παρόχων και ασθενών ζητώντας απόσυρση της υπουργικής απόφασης ώστε να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους;

ΚΑΘΟΔΟΣ ΜΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Οι τελευταίες εξελίξεις, που προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τις επιχειρήσεις στον χώρο της αποκατάστασης, αποτελούν ήδη πεδίο επεξεργασίας για τα οικονομικά επιτελεία προκειμένου να βρεθούν μέτρα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους με τις περικοπές των θέσεων εργασίας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σεναρίων.

Γι’ αυτό και χθες τα μέλη της Ένωσης Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος, που συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, αποφάσισαν σε συνεννόηση και με τα μέλη της ΕΠΚΑ να ξεκινήσουν τις κινητοποιήσεις τους με κοινή κάθοδο διοικήσεων και εργαζομένων στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν τόσο στον ΕΟΠΥΥ όσο και στο Υπουργείο Υγείας.

Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε τις κινήσεις μας για να αποτρέψουμε την εφαρμογή αυτού του νέου κανονισμού παροχών, επισημαίνει με δηλώσεις του στην «Ε» ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ και πρόεδρος γνωστού Κέντρου Αποκατάστασης Αχιλλέας Νταβέλης για να συμπληρώσει ότι τελευταίο όπλο στη φαρέτρα των Κέντρων μετά τις συνδυασμένες κινητοποιήσεις με τους φορείς των ασφαλισμένων είναι οι μαζικές καταγγελίες των συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, οι επιχειρήσεις αν και συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποκατάσταση των ασθενών μετά την εφαρμογή του νέου ΕΚΠΥ δεν θα έχουν κανένα λόγο συνεργασίας με τον Οργανισμό. Και στην περίπτωση αυτή οι τρόφιμοι θα κληθούν να εγκαταλείψουν τα Κέντρα εκτός και αν επιβαρυνθούν εξ ολοκλήρου τα νοσήλιά τους!

ΤΟ ΕΞΩΔΙΚΟ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ

Με βασικό αίτημα να δοθεί εύλογο και ικανό χρονικό διάστημα δημοσίας διαβούλευσης, για να καταθέσει τις προτάσεις της στα επίμαχα για αυτήν σημεία του νέου ΕΚΠΥ του Οργανισμού, η Ένωση Κέντρων Αποκατάστασης Ελλάδος με εξώδικό της στον ΕΟΠΥΥ αμφισβητεί τη νομιμότητα των αποφάσεων της διοίκησης επισημαίνοντας ότι «με τον νέο ΕΚΠΥ ανοίγει η λεωφόρος της διαφθοράς και της διαπλοκής, με τη σύσταση πληθώρας ελεγκτικών μηχανισμών που θα μπορούν να αλληλοκαλύπτονται διαπράττοντας στοχευμένα οποιαδήποτε αυθαιρεσία εις βάρος μας. Έτσι, καταχρηστικά και παράνομα και με αφορμή αυθαίρετες εκτιμήσεις ελεγκτικών οργάνων θα απειλείται κάθε πάροχος με καταγγελία της σύμβασής του με τον Οργανισμό, αφήνοντάς τον στο έλεος του εκβιασμού…».

Σε άλλο σημείο υποστηρίζει ότι καταργούνται μέσω της μη κάλυψης του ΕΟΠΥΥ, τόσο οι αρμοδιότητες των Κέντρων Αποκατάστασης, όσο και οι περισσότερες νόσοι που χρήζουν Ιατρικής Αποκατάστασης, καταργείται η Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία έχουν κατασκευαστεί και αδειοδοτηθεί όλα τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας, ενώ καταργείται η έννοια του ειδικού ημερήσιου νοσηλίου.

Και συνεχίζει: «Έχοντας πλέον την όλη εικόνα, διαπιστώνουμε ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ, εδώ και πολύ καιρό, άρχισε να «χτίζει» και να εφαρμόζει σταδιακά, αυθαίρετα και παράνομα, αυτόν τον «Κανονισμό». Στην αρχή κατάργησε τη Νόσο Πάρκινσον, ως νόσο που χρήζει αποκατάστασης, άλλοτε μη αποδεχόμενος (!) ότι ανήκει στην εξωπυραμιδική συνδρομή, άλλοτε θεωρώντας ότι δεν διαγνώστηκε προσφάτως. Στη συνέχεια άρχισε να περικόπτει τις εγκεφαλικές βλάβες, ορίζοντας παράλογα κριτήρια για την έγκρισή τους. Για τους λόγους αυτούς διαμαρτυρηθήκαμε εξωδίκως τον Δεκέμβριο του 2017.

Τώρα περικόπτει και τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μία νόσο που χτυπά ακόμα και παιδιά 20 ετών! Αποκλείει ασθενείς με χειρουργημένα κατάγματα κάτω άκρων, λησμονώντας ότι πρόκειται για την πλειοψηφία ηλικιωμένων ατόμων με πολλαπλά παθολογικά προβλήματα, που έτσι, καταδικάζονται σε θάνατο ή γρήγορο, ή αργό, όταν «λιώνουν» στο σπίτι μαζί με τους οικείους τους… Καθιστά τυραννικές τις διαδικασίες εισαγωγής ασθενούς σε ΚΑΑ, ώστε να αποθαρρύνεται η οικογένειά του και να ζητά άλλες πρόχειρες και «μαύρες» λύσεις, αν και την ίδια στιγμή, διευκολύνει τις διαδικασίες νοσηλείας και αποκατάστασης σε άλλες χώρες, για τις οποίες ο Οργανισμός, αίφνης διαθέτει τους οικονομικούς πόρους προς κάλυψή τους. Τέλος ουσιαστικά καταργεί τα ΚΑΑ Ημερήσιας Νοσηλείας, προτάσσοντας τις αποσπασματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις για όλες τις νόσους».

Καταλήγοντας η Ένωση διαμαρτύρεται για τις πρακτικές του ΕΟΠΥΥ και θεωρώντας ότι ακόμα υπάρχει χρόνος καλεί ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας σε δημιουργική συνεργασία με όλους τους παρόχους ώστε να συνταχθεί ένας σύγχρονος επιστημονικά Κανονισμός ή να διορθωθεί ο συγκεκριμένος υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση «θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας που ταυτίζονται με αυτά των ασθενών μας-ασφαλισμένων σας, διά της δικαστικής οδού, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

ΝΕΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Εξηγήσεις από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την παράλειψη διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις ενώσεις παρόχων και ασθενών ζητούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Βασίλης Κεγκέρογλου με ερώτησή τους στη Βουλή.

Οι δύο βουλευτές αμφισβητούν τη διαδικασία λήψης της απόφασης για το νέο ΕΚΠΥ από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, διαδικασία την οποία χαρακτηρίζουν «μη σύννομη και απολύτως ανορθόδοξη», επικαλούνται τις δηλώσεις του κ. Νταβέλη στην «Ε» για τις ψαλιδισμένες παροχές και σημειώνουν:

«Επειδή τα προβλεπόμενα στο νέο ΕΚΠΥ μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε μαζικές διακοπές συμβάσεων των Κέντρων Αποκατάστασης με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ασθενείς με βαριά προβλήματα κινητικότητας να παραμένουν επί μακρόν σε νοσοκομεία, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη συμφόρηση,

Επειδή στη βάση επίτευξης πλεονασμάτων και μόνο, το Υπουργείο Υγείας πλήττει βάναυσα χιλιάδες ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Επειδή είναι φανερή η προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταλύσει την αυτονομία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος από την ίδρυσή του τελούσε σε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια.

Επειδή τίθεται θέμα νομιμότητας της διαδικασίας που ακολουθήθηκε,

Ερωτάσθε κ. υπουργοί:

1)Γιατί δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις ενώσεις παρόχων και ασθενών; Θα αποσύρετε την Υπουργική Απόφαση (ΕΑΛΕ/Γ.Π. 46846, ΦΕΚ 2315/Β/19-06-2018), ώστε να ακολουθηθεί διαδικασία διαβούλευσης με όλους τους εμπλεκόμενους;

2)Είναι σύννομη η διαδικασία που ακολουθήθηκε; Δυνάμει ποιας διάταξης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρίστατο στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ κατά τη συνεδρίαση και ψήφιση του νέου ΕΚΠΥ; Πώς δικαιολογείται η απουσία του προέδρου του ΕΟΠΥΥ σε μια τόσο κρίσιμη συνεδρίαση; Συμφωνεί ο κ. Μπερσίμης με το προτεινόμενο σχέδιο;».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass