Δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού

ΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ 245 ΕΓΚΥΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΚ ΤΩΝ ΣΥΖΥΓΩΝ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2018 17:00

Ψυχοπροφυλακτική ή Ψυχοπροφύλαξη: λέξη σύνθετη και αμιγώς ελληνική.

Μέθοδος κατά την οποία η έγκυος συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης σχετικά με το σώμα της, τις ικανότητές της, τον χειρισμό της αναπνοής της, τη χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο νέο της ρόλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά αυτή, προκειμένου να προφυλάξει τον εαυτό της από ενδεχόμενους σωματικούς και ψυχικούς πόνους.

Με γνώμονα τα παραπάνω αλλά και τη μεγάλη ανταπόκριση από τους μέλλοντες γονείς, συνεχίζεται εδώ και 14 χρόνια εθελούσια και κατόπιν συνειδητής πρωτοβουλίας από τη Μαία του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η εφαρμογή μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού – Ψυχοπροφυλακτικής καθώς επίσης η προαγωγή και στήριξη του Μητρικού Θηλασμού.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, 245 έγκυες γυναίκες αρκετές μάλιστα και με τη συμμετοχή των συζύγων τους παρακολούθησαν τα μαθήματα του ανώδυνου τοκετού, της φροντίδας του βρέφους καθώς και του μητρικού θηλασμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια αυτή, μοναδική πανελλαδικά σε Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται δωρεάν, έπειτα από την ουσιαστική στήριξη της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες επιθυμούν να τα παρακολουθήσουν και αποτελεί μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο. Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής ακατάπαυστα με γνώμονα την 28η – 30η εβδομάδα της κύησης βασιζόμενη σε οκτώ κύκλους μαθημάτων.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι γυναίκες ενημερώνονται για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, όσον αφορά στις αλλαγές του σώματος και τις διαδοχικές φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου. Τα μαθήματα συνεχίζονται με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις γίνονται, για να ξεκουράσουν τους μύες από την ακινησία και τη λανθασμένη στάση του σώματος, ώστε να μειώνονται οι κράμπες και η εγκυμονούσα να μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού. Συμπληρωματικά παρέχονται ολοκληρωμένες οδηγίες και συμβουλές σχετικά με τη διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, καθώς και την περιποίηση του βρέφους. Τονίζεται επίσης η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως έμπρακτη άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης και εφαρμογής του. Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν βοήθεια και συμπαράσταση από τη Μαία του Τμήματος.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με τη μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά τη λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης. Επικοινωνία με τη Γεωργία Ντέλλα Μαία - MSc Δημόσιας Υγείας–Προϊσταμένη του Τμήματος, Σοφία Καραμελίδου Επισκέπτρια Υγείας τηλέφωνο: 2413-506290-192.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass