ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» Η ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Απολογισμός δράσης του Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2015 8:14

 

Απολογισμό δράσης πραγματοποίησε χθες το Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο (ΠΨΚ) του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ. Το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει την τελευταία διετία σε όλη την Ελλάδα, υπηρεσίες για άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης παράνομων ουσιών ταυτόχρονα με προβλήματα ψυχικής υγείας ή με εξαρτήσεις από νόμιμες ουσίες όπως είναι το αλκοόλ.

Στο Πολυδύναμο Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο μπορούν να απευθύνονται άτομα που η χρήση αλκοόλ αυξάνει τις βλαβερές συνέπειες στους ίδιους ή σε τρίτους, συστηματικοί χρήστες που εκθέτουν σε κίνδυνο τη ψυχική και σωματική τους υγεία, εξαρτημένα άτομα αλλά και συγγενείς, οικογένειες ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. Σύμφωνα με το διεπιστημονικό προσωπικό του Κέντρου, το Ψυχοδιαγνωστικό προσφέρει εξειδικευμένη υποστήριξη των ατόμων, ολιστική θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος, σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και εμπιστευτικότητας. Πραγματοποιούνται ατομικές και ομαδικές ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες, οικογενειακές συνεδρίες, παρακολούθηση και πρόληψη θεμάτων υγείας, διασύνδεση με δομές πρόνοιας, εκπαίδευση, παραπομπές, πρόληψη της υποτροπής.

Από την έναρξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και σήμερα το Ψυχοδιαγνωστικό Κέντρο έχει υποστηρίξει συνολικά 244 άτομα. Πρόκειται για 48 περιπτώσεις με προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και πρόβλημα ψυχικής υγείας, πρόβλημα διπλής διάγνωσης δηλαδή ή που έχρηζαν ψυχιατρικής παρακολούθησης, για 73 άτομα που ζήτησαν βοήθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ και για 123 άτομα που αποτελούσαν συγγενείς, κυρίως γονείς ή συζύγους, ατόμων με τα παραπάνω προβλήματα. Οι τελευταίοι υποστηρίχθηκαν προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα εξάρτησης στην οικογένεια.

«Είμαστε περήφανοι για αυτή τη δράση μας, δόθηκε η δυνατότητα να βρεθούμε κοντά σε ανθρώπους που πριν δεν είχαμε τη δυνατότητα να το κάνουμε», δήλωσε ο υπεύθυνος του προγράμματος Σωτήρης Μπουντής.

Βασικοί στόχοι του Κέντρου είναι ο περιορισμός ή η πλήρης αποχή από το αλκοόλ, η εκτίμηση των προβλημάτων ψυχικής και σωματικής υγείας και η παραπομπή σε αντίστοιχες υπηρεσίες εφόσον χρειαστεί, η αποχή από βίαιη ή παραβατική συμπεριφορά, η αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων, η δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, η πρόληψη της υποτροπής, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από τις «νόμιμες» εξαρτήσεις.  

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε ανθρώπους που προέρχονται οικειοθελώς και η ανταπόκριση στα αιτήματα για υποστήριξη είναι άμεση, χωρίς λίστα αναμονής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η λειτουργία των Πολυδύναμων Ψυχοδιαγνωστικών Κέντρων υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 21 Ιουλίου και οι εργαζόμενοι σε αυτό ζητούν οχτάμηνη παράταση προκειμένου να ολοκληρωθούν οι υπηρεσίες του προγράμματος. Σύμφωνα με τον Επαμεινώνδα Πριναράκη υπεύθυνο του Πολυδύναμου Ψυχοδιαγνωστικού Κέντρου του ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ «μέχρι στιγμής το αίτημά μας έχει πάρει την έγκριση του υπουργείου Υγείας, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε κανονικά τη λειτουργία διότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει να πάρει την έγκριση άλλων δύο υπουργείων» και προσθέτει «οι κανονικές εργασίες του Κέντρου μετά την ολοκλήρωσή τους στις 21 Ιουλίου, αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα την 1η Σεπτεμβρίου πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται όλοι όσοι αναζητούν βοήθεια».

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass