Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικό γιατρό χρειάζονται η Τσαπουρνιά και τα ορεινά χωριά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 16:13

Την έλλειψη αγροτικού ιατρού στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, αλλά και σε άλλα ορεινά χωριά του νομού Λάρισας, αναδεικνύει με ερώτηση στη Βουλή ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τσαπουρνιά άκουσε το παράπονο των κατοίκων του χωριού για την ανεπαρκή παρουσία αγροτικού γιατρού, κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην ερώτησή του το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει τα εξής:

«Στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας υγείας οι ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό αποτελούν πλέον μια μόνιμη θλιβερή πραγματικότητα. Άλλωστε, η συνεχής υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος υγείας προκαλεί, μοιραίως, και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των πολιτών. Για τους κατοίκους, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, η κατάσταση με τις ανεπαρκείς υπηρεσίες υγείας είναι ακόμη πιο δυσχερής και αντίξοη, και αυτό το γνωρίζει όποιος επισκέπτεται αυτές τις περιοχές. Ως γνωστόν, η αστυφιλία αλλά και η δημογραφική απίσχναση της χώρας έχει καταστήσει τα ορεινά χωριά της επαρχίας να κατοικούνται κυρίως, πλην φωτεινών εξαιρέσεων, από ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Τούτο, εύλογα συνεπάγεται το ακόμα υψηλότερο επίπεδο αναγκών στον τομέα της υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, ένα ορεινό χωριό στα όρια του νομού Λάρισας, οι διαμαρτυρίες των κατοίκων εστιάζουν στην ανεπαρκή παρουσία αγροτικού ιατρού με σκοπό τη διεκπεραίωση βασικών υπηρεσιών προς τους ηλικιωμένους κατοίκους. Η απομακρυσμένη θέση του χωριού δυσκολεύει τη μετάβαση των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία ή ακόμα και στο Κέντρο Υγείας στην Ελασσόνα, στο οποίο αναλογεί να εξυπηρετήσει μια εξαιρετικά ευρεία γεωγραφική περιοχή με πολλά χωριά σε ορεινό έδαφος.

Για τους κατοίκους, και πρωτίστως τους ηλικιωμένους της Τσαπουρνιάς άλλα και όλων των ορεινών χωριών του νομού Λάρισας, η παρουσία αγροτικού ιατρού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες τους είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η αδυναμία παροχής των βασικών υπηρεσιών υγείας σε ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν έτσι κι αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα, ενισχύει την αίσθηση που έχουν ότι η πολιτεία τούς έχει ουσιαστικά εγκαταλείψει και αδιαφορεί για αυτούς».

Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης του αγροτικού ιατρού στην Τσαπουρνιά Ελασσόνας, άλλα και στα υπόλοιπα χωριά των ορεινών περιοχών του νομού Λάρισας, όπου οι ηλικιωμένοι κάτοικοί τους δεν έχουν την ευχέρεια να επισκέπτονται τις δομές υγείας μακριά από τον τόπο τους.

Σχετικά Άρθρα