Αφησε ανοιχτούς λογαριασμούς με την Ιατρική

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ – ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΧΟΛΗ, ΥΠΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:08
Από τη συνάντηση του υπουργού Κ. Γαβρόγλου με τους καθηγητές της Ιατρικής το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης Από τη συνάντηση του υπουργού Κ. Γαβρόγλου με τους καθηγητές της Ιατρικής το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης

Ανοιχτούς λογαριασμούς και πολλά μέτωπα, που πολύ δύσκολα θα κλείσουν και θα οδηγήσουν σε συναινετικές διαδικασίες, παρά τη δέσμευση ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο διαλόγου και διαβούλευσης μέχρι τη διαμόρφωση του τελικού νομοσχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, άφησε πίσω του ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου μετά την τριήμερη περιοδεία του μεσούντος του καλοκαιριού στη Θεσσαλία.

Η κοινότητα των καθηγητών της Ιατρικής Σχολής φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένη από την πορεία της διαβούλευσης και τη στάση του υπουργού σε αυτή, καθώς μετά από τη συνάντηση των δύο πλευρών διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμα και σε θέματα αρχής, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα παρά τις εκατέρωθεν εκφρασθείσες καλές προθέσεις.

Με επίσκεψη στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στη Βιόπολη ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη τις επισκέψεις και τις επαφές του στη Λάρισα, επίσκεψη που δεν περιλαμβανόταν στο αρχικό πρόγραμμα και εντάχθηκε, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μετά από παρέμβαση του δημάρχου Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννη στον οποίο έφθασε τηλεφωνικά το αίτημα του νέου προέδρου της Ιατρικής καθηγητή Θ. Γιαννούκα.

Περισσότερο από μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση με τους θεσμικούς φορείς του τμήματος, παρότι οι περισσότεροι δεν έχουν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντά τους, που κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επισκέψεις και συναντήσεις του κ. Κ. Γαβρόγλου. Σε αυτή συμμετείχαν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητές Θ. Γιαννούκας και Χρ. Χατζηχριστοδούλου, ο κοσμήτορας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης, ο εκπρόσωπος της συνέλευσης καθηγητής Κ. Μαλίζος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ζήσης Μαμούρης.

Στη διάρκεια της συζήτησης διαπιστώθηκε πλήρης διαφορά αντιλήψεων στο βασικό αίτημα του Τμήματος για μετατροπή του σε μονοτμηματική Ιατρική Σχολή αντί της παραμονής του ως τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας, που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Οι καθηγητές του Τμήματος υποστήριξαν ότι η αυτόνομη Ιατρική Σχολή, αίτημα που συμπεριλήφθηκε στην απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μαζί με τις παρατηρήσεις που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας, αποτελεί ομόφωνη απόφαση σε 4 μέχρι σήμερα διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις του Τμήματος από το 2011 μέχρι σήμερα.

Στη βασική επιχειρηματολογία των καθηγητών υπήρξε η εκτίμηση ότι με το κυβερνητικό σχέδιο για τη συγχώνευση το Τμήμα της Ιατρικής ως το μεγαλύτερο τμήμα σε μια "Σχολή Επιστημών Υγείας" με 5 Τμήματα θα κληθεί για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, να υποστηρίξει τα μαθήματα στα νεοσύστατα τμήματα έχοντας εκατοντάδες φοιτητές στα τέσσερα πρώτα εξάμηνα, όταν σήμερα με περικοπές και μεγάλη πίεση καλύπτονται οι φοιτητές Ιατρικής και μόνο. Αυτό θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες με υποβάθμιση σπουδών και υστέρηση στη δυνατότητα παραγωγής ερευνητικού έργου.

Ο υπουργός από την πλευρά του φέρεται να απέρριψε χωρίς ουσιαστική αιτιολογία το αίτημα της μονοτμηματικής Σχολής θεωρώντας ότι η ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά για όλα τα τμήματα Ιατρικής της χώρας. Για να "χρυσώσει το χάπι" των καθηγητών πάντως σημείωσε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ότι στο υπό σύσταση νομοσχέδιο δίπλα στο Τμήμα Ιατρικής θα γραφεί μέσα σε παρένθεση (Medical School) με τους καθηγητές να εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους με μια τέτοια προοπτική και να υποστηρίζουν ότι πρέπει να εκλείψουν οι διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα εντός της χώρας -η Ιατρική της Αθήνας αυτοαποκαλείται και δηλώνεται με απόφαση της Συγκλήτου ως "Ιατρική Σχολή" (ενώ ανήκει ως Τμήμα στη Σχολή Επιστημών Υγείας), και η Ιατρική Σχολή της Κρήτης είναι ουσιαστικά μονοτμηματική μετά την κατάργηση των αρχικά προβλεπομένων Τμημάτων Νοσηλευτικής και Οδοντιατρικής.

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ

Στο μεταξύ συγκεχυμένο παραμένει το περιεχόμενο της δέσμευσης του υπουργού Παιδείας για το Ογκολογικό Κέντρο στη Θεσσαλία, για τη σύσταση και λειτουργία του οποίου έχουν γραφεί πολλά και αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί την τοπική κοινωνία για μακρύ χρονικό διάστημα.

Ο κ. Γαβρόγλου στη συνέντευξη Τύπου με την οποία ολοκλήρωσε την παρουσία του στη Λάρισα και έχοντας συζητήσει την προοπτική του Ογκολογικού Κέντρου, τόσο με τους καθηγητές της Ιατρικής όσο και με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό δήλωσε ότι «θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση και τη χρηματοδότησή του. Θα έχει ερευνητικό χαρακτήρα και κοινωνική διάσταση. Πρέπει όμως να δούμε το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα το θωρακίσει».

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση στο κτίριο της Ιατρικής ο κ. Γαβρόγλου μετέφερε την κυβερνητική πρόθεση για τη στήριξη του Ογκολογικού Κέντρου -πιθανότατα με τη μορφή Ινστιτούτου- με κονδύλια που ανέρχονται σε 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη τριετία, αλλά ζήτησε από τους καθηγητές να αποσυνδέσουν το Ογκολογικό Κέντρο από οποιαδήποτε σκέψη για λειτουργία μονάδας πρωτονίων.

Η στάση αυτή εξελήφθη ως υπαναχώρηση του υπουργού έναντι των δεσμεύσεών του που ανέλαβε στη συνάντηση με την Πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και τη Διοίκηση της Ιατρικής Σχολής στα μέσα του προηγούμενου Μαΐου και οι οποίες αφορούσαν στην ένταξη του Ογκολογικού Κέντρου μαζί με τη Μονάδα θεραπείας Πρωτονίων ως παραγωγική μονάδα στο σχέδιο για την αναδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη τη συνάντηση συμμετείχαν ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Γεώργιος Πετράκος, ο αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Επιδημιολογίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και ο εκπρόσωπος της γενικής Συνέλευσης της Ιατρικής καθηγητής Ορθοπαιδικής Κώστας Μαλίζος με την αντιπροσωπεία να ενημερώνει τον υπουργό γύρω από την πρόταση για “Ολοκληρωμένο Ογκολογικό Κέντρο Έρευνας, Διάγνωσης και Θεραπείας, με Μονάδα Proton Therapy” στη Θεσσαλία, τη μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας του οποίου ανέλαβε και εκπόνησε ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το ΕΜΠ υπό τον καθ. Ε. Γαζή και συνεργάτες απ’ το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Το Κέντρο, εκτός των άλλων διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνολογιών, περιλάμβανε και επιταχυντή πρωτονίων με ένα δωμάτιο θεραπείας.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Μαλίζος δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την κυβερνητική υπαναχώρηση έναντι των δεσμεύσεων του προηγούμενου Μαΐου επισημαίνοντας ότι η αποσύνδεση από τη Μονάδα θεραπείας Πρωτονίων και με ελάχιστη χρηματοδότηση στην επόμενη τριετία και εφόσον ψηφιστεί ο νόμος καθιστά το Ογκολογικό Κέντρο ένα διαγνωστικό εργαστήριο που ελάχιστη σχέση έχει με την πρόταση που έχει κατατεθεί.

Η ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαβούλευση για το Τμήμα Δημόσιας Υγείας, που προτείνεται να λειτουργήσει στην Καρδίτσα με τους καθηγητές της Ιατρικής να έχουν εκφράσει έντονους προβληματισμούς, καθώς όλος ο υποστηρικτικός μηχανισμός βρίσκεται στη Λάρισα, από το Τμήμα Ιατρικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Δημόσιας Υγείας μέχρι το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας.

Ακαδημαϊκοί που δεν κρύβουν τη σκέψη τους για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Λάρισας στην κατεύθυνση της ανάδειξής της σε δυναμικό Υγειονομικό Κέντρο της χώρας υποστηρίζουν, ανεξάρτητα από την τύχη του αιτήματος για μονοτμηματική Ιατρική, τη μεταφορά και λειτουργία όλων των τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας στη Λάρισα, που θα επέβαλε ένας σοβαρός σχεδιασμός για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ακαδημαϊκά κριτήρια. Άποψη που κατέγραψε μεταξύ των άλλων ο υπουργός Παιδείας, κίνηση που ερμηνεύτηκε ως πρόθεση τουλάχιστον να συζητηθεί στην Αθήνα.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass