Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ο οός του Δυτικού Νείλου ανησυχεί τους ειδικούς

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΧΕΙ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» Ο ΙΟΣ -ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2018 22:26

Ανησυχία στους ειδικούς προκαλεί η εξάπλωση του Ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, ενώ η χώρα μας μετρά και θανάτους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το 2018 στην Ελλάδα καταγράφηκαν μέχρι και τις 9 Αυγούστου τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα θύματα είναι άτομα ηλικίας κάτω των 70 ετών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι το 2018 η χώρα έχει τα περισσότερα κρούσματα της τελευταίας πενταετίας, ενώ εμφανίζει και έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς ασθενών στην Ευρώπη. Όπως επισημαίνεται μέχρι τις 3 Αυγούστου 2018 είχαν παρατηρηθεί 70 κρούσματα στη Σερβία, 51 στην Ιταλία και από δέκα στην Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ σημειωνόταν απότομη αύξησή τους.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία αναφορά του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 60 ασθενείς του ιού του Δυτικού Νείλου οι 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα και είχαν μέση ηλικία τα 72 έτη, ενώ οι υπόλοιποι 12 είχαν απλώς εμπύρετη νόσηση. Στο νοσοκομείο παραμένουν 16 άτομα, εκ των οποίων τα 4 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

ΠΟΥ ΕΧΕΙ «ΧΤΥΠΗΣΕΙ» Ο ΙΟΣ

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένει «διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές», ενώ, όπως τονίζεται, η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «το 75-80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, περίπου ποσοστό 20-25% εμφανίζουν ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και λιγότερο από το 1% των ατόμων που μολύνονται εμφανίζουν πιο σοβαρή νόσο, εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα. Με πιο σοβαρή νόσηση κινδυνεύουν κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή εμβόλιο για τον ιό για ανθρώπους».

ΤΑ ΑΙΤΙΑ

Η πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού στην Ευρώπη οφείλεται – σύμφωνα με τους επιστήμονες - κυρίως στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες, αλλά και με τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Ωστόσο πέρα από τις κλιματολογικές συνθήκες η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, από την πλευρά της αναφέρεται σε ελλιπή προετοιμασία των Αρχών απέναντι στον ιό του Δυτικού Νείλου καλώντας την Περιφέρεια Αττικής να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει για την προστασία των πολιτών.

Η ΚΕΔΕ επισήμανε ότι «στις καταγγελίες του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ότι η Περιφέρεια φαίνεται ότι έχει διαθέσει μόλις 8.625 ευρώ τον χρόνο για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην περιοχή των Νοτίων Προαστίων, η Ρένα Δούρου δεν απάντησε ενώ η ανακοίνωση που εξέδωσε ότι θα διατεθεί το ποσό των τριών εκατομμυρίων ευρώ για ψεκασμούς στην Περιφέρεια Αττικής, για την περίοδο 2018 – 2020, χρήζει σοβαρών διευκρινίσεων».

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Την ίδια στιγμή το ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνει προειδοποίηση τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και τήρηση ατομικών μέτρων προστασίας από τους πολίτες.

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, από την πλευρά της τονίζει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά, αλλά δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για την ατομική προστασία τους είναι μεταξύ άλλων:

- Χρήση εντομοαπωθητικών σε ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα με τις εξής δραστικές ουσίες: DEET (περιεκτικότητα ανάλογα με την ηλικία και τις οδηγίες χρήσης, πιο αποτελεσματικό), Πικαριδίνη ή Ικαριδίνη, IR 3535, Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου. Προσοχή να δίδεται στις οδηγίες χρήσης τους.

- Κατάλληλα ενδύματα: μακριά μανίκια και παντελόνια, ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα. Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

- Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (πόρτες, παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού, αγωγούς εξαερισμού των βόθρων).

- Χρήση κουνουπιέρας ιδίως σε βρέφη. Εντομοκτόνα στον αέρα (φιδάκια, ταμπλέτες, αεροζόλ κλπ). Ανεμιστήρες (ιδίως οροφής) ή κλιματιστικά.

- Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

- Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από οπουδήποτε.

- Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά, καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δέντρων και συγκρατούν το νερό της βροχής. Ακόμη βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές, πρέπει να διορθώνονται άμεσα.

- Τακτικό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία όπου βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

- Αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

- Οι πισίνες πρέπει να αδειάζουν όταν δεν χρησιμοποιούνται καθώς και το νερό που πολλές φορές συγκρατείται από τα καλύμματα με τα οποία σκεπάζονται και να είναι σε λειτουργία το φίλτρο καθαρισμού κάθε μέρα.

- Παιδικές πισίνες, κουβαδάκια ή άλλα παιχνίδια θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής.

- Δεν επιτρέπεται να συσσωρεύονται λύματα, νερά αποχέτευσης, απόβλητα.

- Το πότισμα πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.

- Επίσης απαιτείται συχνός καθαρισμός και ψεκασμός σε στάβλους ζώων και κοτέτσια.Τακτική ανανέωση του νερού σε ποτίστρες ζώων, στέρνες, γούρνες. Κάλυψη των βαρκών ώστε να μην μαζεύουν νερό βροχής.

- Καθαρισμός των αγριόχορτων και της βλάστησης από επιφανειακά νερά (ρέματα, κανάλια). Αποφυγή αλόγιστης χρήσης νερού, κυρίως όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί.

Aλεξάνδρα Φωτάκη