Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξηλώνει στο Γενικό και ράβει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΟ ΓΝΛ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ – ΓΙΑ «ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΠΑΡΟΧΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗ ΒΡΕΦΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΜΙΛΑ Ο Π. ΝΑΝΟΣ

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 22:45

Με νέα συρρίκνωση των δραστηριοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμισή του, επιχειρείται η αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά στη Θεσσαλία.

Στους σχεδιασμούς της κοινής διοίκησης των δύο νοσοκομείων είναι η μεταφορά μιας ακόμα κλινικής, αυτής της Παιδοχειρουργικής, τους προσεχείς μήνες, προοπτική που οδηγεί στα άκρα τις σχέσεις της διοίκησης με τους θεσμικούς παράγοντες του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Οι τελευταίοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τις κινήσεις της διοίκησης και καλούν πλέον τους φορείς της πόλης, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την ενημέρωσή τους, να ανακόψουν την «καταστροφική πορεία» του νομαρχιακού νοσοκομείου την ώρα που ο διοικητής κ. Παναγιώτης Νάνος θεωρεί ότι η Θεσσαλία δεν πρέπει να χάσει μια «μοναδική ευκαιρία» οργάνωσης ολοκληρωμένου πακέτου παροχής υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Το θέμα προέκυψε όταν από τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων δόθηκε η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου να μελετήσουν την αναδιανομή των χώρων της υφιστάμενης Παιδιατρικής Κλινικής ώστε χωρίς να χαθεί η δυναμικότητα σε κλίνες -να παραμείνει με 40 κρεβάτια- να φιλοξενηθεί και να αναπτυχθεί η Παιδοχειρουργική Κλινική με δυναμικότητα 8 κλινών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές στις ίδιες υπηρεσίες δόθηκε η εντολή για μελέτη διαμόρφωσης αυτόνομου νεογνικού χειρουργείου για τις ανάγκες της κλινικής καθώς και βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας παιδιών με δυναμικότητα 3 κλινών.

Οι πληροφορίες για την αναδιανομή χώρων της Παιδιατρικής Κλινικής προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος και για την Παιδοχειρουργική Κλινική σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση των συζητήσεων για τη μεταφορά σύσσωμης της κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο, ο διευθυντής της οποίας κ. Ανδρέας Μάρκου εξυπηρετούσε χειρουργικά περιστατικά την τελευταία τριετία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, προκάλεσε τα ανακλαστικά των θεσμικών παραγόντων του Γενικού Νοσοκομείου.

Οι σχεδιασμοί της διοίκησης και κυρίως η προοπτική της μεταφοράς μιας ακόμα κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συζητήθηκαν προχθές σε σύσκεψη θεσμικών παραγόντων στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής διοικητής κ. Δημ. Λιόλιος, οι πρόεδροι της Ιατρικής Υπηρεσίας κ. Απ. Κομνός, του Επιστημονικού Συμβουλίου κ. Αθ. Αθανασιάδης και της ΕΙΝΚΥΛ κ. Λάμπρος Καραγεώργος καθώς και εκπρόσωποι των Διοικητικών Υπηρεσιών.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ…

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ομόφωνη και πλήρης αντίθεση στους σχεδιασμούς της διοίκησης για τη μεταφορά της κλινικής καθώς «αποψιλώνει» ακόμα περισσότερο το νοσηλευτικό ίδρυμα μετά τις γνωστές συνεχείς δυσμενείς εξελίξεις στις Κλινικές ΩΡΛ, Ψυχιατρική, Γαστρεντερολογική, Νευροχειρουργική, Γναθοχειρουργική και Δερματολογική, που πλέον δεν λειτουργούν ως κλινικές αλλά εμφανίζουν κάποιες δραστηριότητες με υποστήριξη από τις αντίστοιχες κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Στη σύσκεψη αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη στάση τόσο της 5ης ΥΠΕ όσο και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας γύρω από τη δυνατότητα της διοίκησης να καταργεί κλινικές από το ένα νοσοκομείο και να τις μεταφέρει στο άλλο, ενώ υφίσταται η εκφρασμένη σε όλα τα επίπεδα πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την αυτονόμηση των δύο διασυνδεόμενων νοσοκομείων της Λάρισας όπως και του Ηρακλείου Κρήτης.

«Δεν είναι δυνατό να σκυλεύεται και να κανιβαλίζεται το ένα νοσοκομείο προκειμένου να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του άλλου, πρακτική που ακολουθείται πιστά και χωρίς παρεκκλίσεις τα τελευταία χρόνια…» τόνιζε χαρακτηριστικά εκ των συμμετεχόντων στη σύσκεψη επισημαίνοντας πως «ήρθε πλέον η ώρα των τοπικών αρχών και φορέων». Άποψη, που ερμηνεύεται ως απόφαση για ενημέρωση των αρχών και των φορέων της πόλης και του νομού συνδυασμένη με αγωνιώδη έκκληση για «στήριξη του νομαρχιακού νοσοκομείου σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες προκειμένου να ξαναπάρει τη θέση που του αρμόζει…».

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ…

Από την πλευρά του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για τον σχεδιασμό μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής, την οποία τοποθέτησε χρονικά στις αρχές του επόμενου χρόνου, επισημαίνοντας πάντως ότι πρόκειται για σχεδιασμούς χωρίς να έχει ληφθεί καμία μέχρι στιγμής απόφαση.

Με δηλώσεις του στην «Ε» αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη ανάπτυξη δραστηριότητας στο βρεφικό χειρουργικό τομέα σε συνεργασία με τον διευθυντή της Παιδοχειρουργικής Κλινικής ΓΝΛ κ. Ανδρέα Μάρκου υπογραμμίζοντας πως από το καλοκαίρι 2016 μέχρι σήμερα χειρουργήθηκαν περισσότερα από 30 νεογνά με υψηλά ποσοστά επιτυχίας ακόμα και σε περιστατικά, που στατιστικά εμφάνιζαν αντίστοιχα υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Την ίδια ώρα αναισθησιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εκπαιδεύτηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία στην αναισθησία νεογνών και παιδιών ενώ ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων προκειμένου να στηρίξουν τη βρεφική χειρουργική δραστηριότητα.

Με δεδομένη την απουσία Παιδοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρά τη σχετική πρόβλεψη στον κανονισμό λειτουργίας του, γεγονός που ερμηνεύεται από το χαμηλό ενδιαφέρον της Ιατρικής Σχολής για την ανάπτυξή της, η διοίκηση των νοσοκομείων εκτιμά ότι με τη μεταφορά σύσσωμης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο μπορεί να στηρίξει το εγχείρημά της για ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία στον χώρο της Θεσσαλίας χωρίς να προκύπτει ανάγκη μεταφοράς περιστατικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο χαρακτηρίζει «μοναδική ευκαιρία» για τη Θεσσαλία την επιτυχία του εγχειρήματος υπενθυμίζοντας ότι η Παιδοχειρουργική παρέχει τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, που αποτελεί αντικείμενο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και ως εκ τούτου εκεί είναι ο φυσικός της χώρος σε αντίθεση με ένα νομαρχιακό νοσοκομείο, που παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας.

Του Δημ. Κατσανάκη

 

Νέες προσλήψεις

Στα μεταξύ μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, ο κοινός διοικητής των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος, υπέγραψε απόφαση με την οποία προκηρύσσονται συνολικά τρεις θέσεις ειδικών ιατρών ΕΣΥ που αφορά θέσεις ειδικότητας Ιατρικής Βιοπαθολογίας, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στο ΠΓΝΛ και Παιδιατρικής στο ΓΝΛ.

Η προκήρυξη αφορά θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού και η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τους υποψηφίους αρχίζει στις 3/9/2018 και λήγει στις 21/09/2018.

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα