Δεν αποκλείει ούτε προεξοφλεί τίποτα!

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ Π. ΝΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ – ΠΟΙΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ- ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: « Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ»

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 22:20

Ανοιχτό άφησε κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο μέλλον, παρά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το τελευταίο διήμερο αυτή η προοπτική, προκειμένου να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στη βρεφική και παιδική ηλικία, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος.

Μετά την προχθεσινή έντονη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την ανακοίνωση με την οποία επιχειρήθηκε η άμβλυσνη του προβλήματος με έμμεση διαβεβαίωση ότι δεν υφίσταται θέμα σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του διοικητή της 5η ΥΠΕ κ. Νέστορα Αντωνίου με τις οποίες έβαζε «φρένο» στις όποιες σκέψεις για μετακίνηση της κλινικής, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων επανήλθε χθες καλώντας τους δημοσιογράφους για να δώσει διευκρινίσεις στην υπόθεση.

Επαναλαμβάνοντας τους σχεδιασμούς του για την ανάπτυξη υπηρεσιών ώστε η Θεσσαλία θα καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, υποστήριξε πως βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης προκειμένου να διαμορφωθεί συγκεκριμένη πρόταση που θα τεθεί υπόψη της 5ης ΥΠΕ και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.

«Αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι να μελετήσουμε την εφικτότητα της δημιουργίας της Παιδοχειρουργικής Κλινικής σε ό,τι αφορά στις υποδομές, τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, να δούμε το κόστος, να δούμε τι προσωπικό χρειαζόμαστε και το αν θα λειτουργήσει παράλληλα ή συμπληρωματικά ή θα πάρει ένα κομμάτι της δραστηριότητας, αυτό δεν είναι κάτι που θα το δούμε τώρα…» ήταν η απάντηση του διοικητή στο δημοσιογραφικό ερώτημα εάν η μελέτη γίνεται στη βάση της λειτουργίας δύο Παιδοχειρουργικών Κλινικών με τους δημοσιογράφους να επανέρχονται με ερώτημα αν αποκλείει τη μεταφορά της υφιστάμενης από το Γενικό Νοσοκομείο, όπως υπαινίχθηκε σαφώς  στην απάντησή του.

«Δεν αποκλείω τίποτα αλλά δεν προεξοφλώ και τίποτα!» ξεκαθάρισε με σαφήνεια για να συνεχίσει: «Το πώς θα αναπτυχθεί είναι κάτι διαφορετικό. Μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι ένα Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει και μέλη ΔΕΠ. Είναι η Ιατρική Σχολή που ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη κλινική και κάποια στιγμή το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο πρέπει να αποκτήσει το σύνολο των κλινικών που λείπουν, όπως είναι η Πλαστική χειρουργική, για παράδειγμα, που και αυτή απουσιάζει. Άρα λοιπόν η διοίκηση έχει την υποχρέωση να μελετήσει, να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, ένα σχέδιο ανάπτυξης και η πολιτική ηγεσία βεβαίως θα αποφασίσει τι ακριβώς πρέπει να γίνει».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου να αυτονομηθούν τα δύο νοσοκομεία σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, για να προσθέσει πάντως ότι αυτό δεν εμποδίζει  την παρούσα διοίκηση να σχεδιάζει.

«Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάζουμε, να δημιουργήσουμε τις βάσεις, όπου αύριο και μεθαύριο πρέπει να λειτουργήσει η Παιδοχειρουργική στο Πανεπιστημιακό» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας στα σχόλια και τις επικρίσεις του ιατρικού κόσμου για τους σχεδιασμούς της διοίκησης ερήμην των καθηγητών και των ειδικών γιατρών και χωρίς διαβουλεύσεις με τα Επιστημονικά Συμβούλια των δύο νοσοκομείων τόνισε ότι η όποια συνένωση και διαβούλευση θα γίνει αφού προηγουμένως ολοκληρωθεί η μελέτη. «Θέλουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, κοστολογημένη με βάση τις ανάγκες σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό ώστε να συζητήσουμε με δεδομένα και όχι με ευχολόγια, εικασίες και συνδικαλιστική ρητορεία….», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος αποκάλυψε ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για την ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το pet scan και εντός του Σεπτεμβρίου θα την υποβάλλει στο Υπουργείο Υγείας για να προγραμματιστεί η χρηματοδότησή της ενώ από τον ερχόμενο Οκτώβρη θα λειτουργήσει ειδικό κέντρο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στη Νευρολογική Κλινική καθώς επίκειται η πρόσληψη φυσικοθεραπεύτριας.

Ο Κ. Μαλίζος

Την ίδια ώρα ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής κ. Κώστας Μαλίζος παρεμβαίνοντας στη δημόσια συζήτηση που άνοιξε με αφορμή την προοπτική μετακίνησης της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό Νοσοκομείο τόνισε ότι η Ιατρική Σχολή στηρίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης των κλινικών, που προβλέπει την ίδρυση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων και την ανάπτυξη Πανεπιστημιακής Παιδοχειρουργικής Κλινικής –και όχι μιας Παιδοχειρουργικής Κλινικής του ΕΣΥ-, η οποία υφίσταται με ΦΕΚ από την περίοδο της προεδρίας του επίτιμου καθηγητή Γιάννη Μεσσήνη.

Παράλληλα αποκάλυψε ότι από τον επόμενο μήνα η Ιατρική Σχολή θα εντείνει τις προσπάθειές της ώστε να αρχίσει, όπως ζήτησε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Αθ. Γιαννούκας, ο προγραμματισμός με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία ΜΕΘ Παίδων καθώς και η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με την ανάπτυξη του εξοπλισμού και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των χειρουργείων ώστε να λειτουργήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα όλες οι κλειστές αίθουσες χειρουργείων στο ΠΓΝΛ.

Ο Χρ. Κέλλας

«Η στήριξη και η ισόρροπη ανάπτυξη των δύο Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της πόλης μας αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες του νομού μας και της Κεντρικής Ελλάδας γενικότερα.

Κάθε παρέμβαση και σχεδιασμός, λοιπόν, πρέπει να γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και όχι με σκοπό τη συρρίκνωση και αποδυνάμωση των δραστηριοτήτων του ενός Ιδρύματος εις βάρος του άλλου».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, κ. Νέστορα Αντωνίου και τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, κ. Παναγιώτη Νάνο, για το θέμα της μεταφοράς της Παιδοχειρουργικής Κλινικής από το Γενικό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Ο κ. Κέλλας δήλωσε ακόμη: «Σε μία εποχή, που η Δημόσια Υγεία βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές ελλείψεις σε πόρους και προσωπικό, εκτιμώ ότι θα εξεταστούν με προσοχή τα περιθώρια ενίσχυσης και ανάπτυξης των δύο Νοσοκομείων, με γνώμονα την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες. Αυτό, τουλάχιστον, εισέπραξα, κατά την ενημέρωση που είχα από τους κ.κ. Αντωνίου και Νάνο.

Σύμφωνα, δε, με τον διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ‘’δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για μετακίνηση κλινικής’’, ενώ στόχος είναι ‘’η Θεσσαλία να καταστεί ο τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας σε νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο’’.

Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της Δημόσιας Υγείας αποτελεί για εμάς κορυφαία προτεραιότητα. Για αυτό και παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου αυτή να διασφαλισθεί».

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass