Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τον Σεπτέμβριο οι προσλήψεις γιατρών για τα επείγοντα περιστατικά

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2018 21:21

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την πρόσληψη ειδικών γιατρών για τα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών στα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή των δύο νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παναγιώτη Νάνου, εντός της εβδομάδας αναμένεται να εξεταστούν οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί για να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα τα αποτελέσματα με τους πίνακες των διοριστέων γιατρών.

Σημειώνεται ότι στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας πρόκειται να προσληφθούν 16 γιατροί για τη στελέχωση των ΤΕΠ καθώς και 54 γιατροί στα υπόλοιπα νοσοκομεία αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ.

 

ΕΟΠΥΥ: Πώς θα πληρωθούν οι οικογενειακοί γιατροί

Ο τρόπος εξόφλησης των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται σε εγκύκλιο του Οργανισμού. Όπως αναφέρεται οι οικογενειακοί γιατροί αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης τους, βάσει του συντελεστή ηλικιακής ομάδας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο της ισχύος της σύμβασης, η αμοιβή ανέρχεται για τους γενικούς γιατρούς και παθολόγους στα 1.801,09 ευρώ και για τους παιδιάτρους στα 1.800 ευρώ.

Μετά την παρέλευση του εξαμήνου, η αποζημίωση προσδιορίζεται βάσει των πραγματικών στοιχείων εγγεγραμμένου πληθυσμού ευθύνης, με ανώτατο όριο τις 2.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Για τη μηνιαία αποζημίωση του α’ εξαμήνου της ισχύος της σύμβασης, τα δικαιολογητικά υποβολής (φυσικό αρχείο) θα είναι:

– το πρωτότυπο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, με το περιεχόμενο που προβλέπεται, όσον αφορά στην ημερομηνία έκδοσης, την επωνυμία, τη διεύθυνση και τον ΑΦΜ του αντισυμβαλλομένου (ΕΟΠΥΥ, Απ. Παύλου 12 Ν. Φιλοθέη Αμαρουσίου Τ.Κ. 15123 ΑΦΜ 997478553 ΔΟΥ Αμαρουσίου), τον μήνα παροχής υπηρεσιών. Το τιμολόγιο θα φέρει υπογραφή και την προβλεπόμενη σφραγίδα του εκδότη.

– το έντυπο ηλεκτρονικής υποβολής, που θα εκτυπώνεται από το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού (Ε-ΔΑΠΥ) μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα τοποθετούνται σε φάκελο Α4 στον οποίο θα επικολλάται το έντυπο με τα στοιχεία της υποβολής (εκτυπώνεται από το Ε-ΔΑΠΥ, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τα στοιχεία της υποβολής) και θα ταχυδρομούνται, μέχρι και την 20ή του επόμενου μήνα απ’ αυτόν της παροχής υπηρεσιών, στην ταχ. δ/νση ‘Θέση 2 Πεύκα Ασπρόπυργος Αττικής Τ.Κ. 19300’, προκειμένου να ψηφιοποιηθούν και να τηρηθούν ως αρχείο δικαιολογητικών δαπανών.

Στη σχετική σύμβαση έχει καθοριστεί ότι οι οικογενειακοί ιατροί αμείβονται κατά κεφαλή για το σύνολο του πληθυσμού ευθύνης τους, βάσει του συντελεστή ηλικιακής ομάδας.

 

Ειδικό Κέντρο για ΣΚΠ

στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Με τη λειτουργία ειδικού Κέντρου για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας προς τους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας.

Τη λειτουργία του ειδικού Κέντρου ανακοίνωσε ο διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας κ. Παναγιώτης Νάνος σημειώνοντας πως εντός της εβδομάδας αναμένεται να προσληφθεί ειδική φυσικοθεραπεύτρια με εμπειρία σε νοσηλευτικά ιδρύματα της Ολλανδίας.

 

Το κάπνισμα η σημαντικότερη

αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ

KAPNISMA 28 8 2018

 «Το να κόψει κανείς το κάπνισμα είναι το ευκολότερο πράγμα. Ξέρω καλά τι σας λέω, καθώς εγώ προσωπικά το έχω κόψει χίλιες φορές». Με την παράθεση αυτού του αποφθέγματος της εμβληματικής φυσιογνωμίας της αμερικάνικης λογοτεχνίας Μαρκ Τουέιν, η Κομισιόν ενημερώνει για τα διάφορα μέτρα που έχουν λάβει η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της κατά του καπνίσματος με τη μορφή νομοθεσίας, συστάσεων και ενημερωτικών εκστρατειών.

Το κάπνισμα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι η σημαντικότερη αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, καθώς ευθύνεται για περίπου 700.000 θανάτους τον χρόνο, με το περίπου 50% των καπνιστών να πεθαίνει πρόωρα (κατά μέσο όρο 14 χρόνια νωρίτερα). Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια, όπως επισημαίνεται, το ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι υψηλό: Το 28% του συνολικού πληθυσμού και το 29% των νεαρών Ευρωπαίων ηλικίας από 15 έως 24 ετών καπνίζουν.

Ειδικότερα, στο ενημερωτικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα μέτρα κατά του καπνίσματος, γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις κανονιστικές ρυθμίσεις των προϊόντων καπνού στην αγορά της ΕΕ (π.χ. συσκευασία, επισήμανση και συστατικά), στους περιορισμούς στη διαφήμιση των προϊόντων καπνού, στη δημιουργία χώρων, όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, στα φορολογικά μέτρα και δράσεις κατά του παράνομου εμπορίου και στις αντικαπνιστικές εκστρατείες.

Όσον αφορά στη δημόσια υγεία, ορίζεται πως τα μέτρα αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών από τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και άλλων μορφών κατανάλωσης καπνού, όπως το παθητικό κάπνισμα. Κυρίως, έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα και όσους δεν καπνίζουν να μην το αρχίσουν. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους νέους, επειδή ο καπνός είναι ένα εθιστικό προϊόν και το 94% των καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από τα 25.

Απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους

ΖΗΤΑ Η ΕΑΕ

Απαγόρευση του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) από την Πολιτεία, τονίζοντας ότι είναι καιρός η πρακτική αυτή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, τώρα που σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη, με τελευταίο το Παρίσι, έχουν ξεκινήσει να την εφαρμόζουν.

«Απευθυνόμαστε για μία ακόμα φορά στο Υπουργείο Υγείας ζητώντας να φέρει στη Βουλή την κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση και στους Δήμους ώστε να φροντίσουν για την ενημέρωση και την τοποθέτηση ειδικών πινακίδων στους δημόσιους ανοιχτούς κοινόχρηστους χώρους», αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Σημειώνει ότι η ΕΑΕ ξεκίνησε εδώ και δύο χρόνια την εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την απαγόρευση του καπνίσματος αφενός στις παιδικές χαρές και αφετέρου στις παραλίες, όπου τα αποτσίγαρα αποτελούν τοξικά απόβλητα για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Διαθέτει δε μακέτα της ειδικής πινακίδας ενημέρωσης των επισκεπτών στις παιδικές χαρές, την οποία προσφέρει σε όποιον δήμο τη ζητήσει και στην οποία αναγράφεται: «Μην καπνίζετε. Εδώ παίζουμε εμείς!».

Σχετικά Άρθρα