Ειδικό κέντρο για Σκλήρυνση κατά Πλάκας

* ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2018 22:00
Ο επ. καθηγητής Νευρολογίας κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης Ο επ. καθηγητής Νευρολογίας κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας εξειδικευμένο κέντρο για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας, το δεύτερο σε ολόκληρη την Ελλάδα μετά τη λειτουργία του αντίστοιχου κέντρου στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Το φιλόδοξο σχέδιο της διοίκησης των δύο νοσοκομείων σε συνεργασία με τη Νευρολογική Κλινική προβλέπει την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας στους 600 και πλέον ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας που καλύπτονται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο καθώς και σε νέους ασθενείς που αναζητούν υπηρεσίες υγείας στον ιδιωτικό τομέα.

Η συζήτηση για τη λειτουργία του ειδικού κέντρου ξεκίνησε την περσινή χρονιά μεταξύ της διοίκησης και του διευθυντή της Νευρολογικής Κλινικής καθηγητή Γιώργου Χατζηγεωργίου με τις διαβουλεύσεις να ολοκληρώνονται εντός του καλοκαιριού παρά την αποχώρηση του καθηγητή Νευρολογίας για την Κύπρο και τη διοίκηση να δίνει το «πράσινο φως» για τη λειτουργία του εγκρίνοντας παράλληλα τις δαπάνες για τον εξοπλισμό του.

Το εξειδικευμένο κέντρο θα λειτουργήσει ως παράρτημα της Νευρολογικής Κλινικής και με τις οδηγίες του επίκουρου καθηγητή κ. Ευθυμίου Δαρδιώτη. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα αναπτυχθεί σε δύο χώρους: ο πρώτος αφορά σε χώρο στον τέταρτο όροφο του κτιρίου απέναντι από τη Νευρολογική Κλινική για τις ατομικές συνεδρίες, όπου θα περιλαμβάνει γραφεία του ιατρικού προσωπικού όλων των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων –νευρολόγος, ουρολόγος, φυσίατρος- ενώ ο δεύτερος χώρος για τις ομαδικές συνεδρίες θα βρίσκεται στο φυσικοθεραπευτήριο και θα απασχολεί φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργοθεραπευτές ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ενταχθεί στο πρόγραμμα και διαιτολόγος.

Προ ημερών μάλιστα –στις 26 Αυγούστου- προσλήφθηκε φυσικοθεραπεύτρια με εξειδίκευση σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ολλανδίας και ειδικές γνώσεις στην οργάνωση και λειτουργία Κέντρων για την αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας ενώ σύντομα πρόκειται να ενταχθεί και δεύτερη φυσικοθεραπεύτρια ανάλογων γνώσεων για την υποστήριξη του κέντρου.

Πρόκειται για ένα κέντρο που αναμένεται να δώσει λύσεις σε χιλιάδες ασθενείς της Κεντρικής Ελλάδας, πολλοί από τους οποίους δεν καλύπτονται ούτε από τον δημόσιο ούτε από τον ιδιωτικό τομέα, δηλώνει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος διευκρινίζοντας πως θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της νόσου στο σπίτι και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ειδικές φυσικοθεραπείες σε τακτική βάση κ.λπ.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας κ. Ευθύμιος Δαρδιώτης, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι το Κέντρο της Λάρισας θα λειτουργήσει με την τεχνογνωσία του αντίστοιχου Κέντρου του ΑΧΕΠΑ παρέχοντας ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας στους συγκεκριμένους ασθενείς σύμφωνα με τη σύγχρονη αντίληψη αντιμετώπισης της νόσου από διεπιστημονική ομάδα καθώς οι ασθενείς εκτός από τη νόσο αντιμετωπίζουν κινητικά, ψυχολογικά και άλλα προβλήματα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Δαρδιώτη με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά η παροχή υπηρεσιών στους 600 και πλέον εξυπηρετούμενους από τη σημερινή δομή του Πανεπιστημιακού ασθενείς. Ενώ με τη λειτουργία 2-3 ιατρείων ταυτόχρονα έναντι ενός σήμερα καλλιεργείται η προσδοκία για αύξηση του αριθμού των εξυπηρετούμενων ασθενών, που αναζητούν υπηρεσίες υγείας –έστω και αποσπασματικά- στον ιδιωτικό τομέα ακόμα και χωρίς να διαθέτουν την οικονομική άνεση.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες διαμόρφωσης των δύο χώρων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, όπως και η προμήθεια του εξοπλισμού, το κόστος του οποίου κινείται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εκτιμάται ότι το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου.  

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass