Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θύελλα αντιδράσεων για εκπομπή της ΕΡΤ με αντιεμβολιαστικές απόψεις

* ΑΠΟ Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΙ ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 15:46

Την έντονη αντίδραση των τοπικών παραγόντων προκάλεσε το περιεχόμενο εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης «Άλλη Διάσταση» με τον Κώστα Αρβανίτη, στην οποία αναδείχθηκαν οι απόψεις του αντιεμβολιστικού κινήματος στην Ελλάδα.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για κατάντια της δημόσιας τηλεόρασης και κάλεσε τον υπουργό ή το ΕΣΡ να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης από τη δημόσια τηλεόραση ενώ Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας με κοινή ανακοίνωσή τους εκφράζουν την αγανάκτησή τους για "την υιοθέτηση και προβολή «αντιδραστικών» απόψεων από ορισμένους αρμόδιους, μέσω εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης, με το πρόσχημα του πλουραλισμού".

Ο Κ. ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Αναλυτικά, όπως αναφέρει στη γραπτή δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υπεύθυνος του τομέα Υγείας Κώστας Μπαργιώτας «Με πολύ μεγάλη έκπληξη είδαμε οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος να προπαγανδίζουν εναντίον των εμβολίων από την εκπομπή «Άλλη Διάσταση» της ΕΡΤ, με τον Κώστα Αρβανίτη. Η επιστημονική αλήθεια τεκμηριώνεται με στοιχεία και αποδείξεις. Δεν αποτελεί μέρος του πολιτικού διαλόγου. Δεν τίθεται ζήτημα διαλόγου σε θέματα που αγγίζουν τη δημόσια ασφάλεια, τη ζωή και την αρτιμέλεια αθώων παιδιών. Οι επιστημονικές αποδείξεις υπέρ των εμβολίων είναι συντριπτικές και μεταφράζονται σε εκατομμύρια ζωές. Αντίθετα, ήδη άρχισαν να φαίνονται οι επιπτώσεις των ανόητων συνωμοσιολογικών θεωριών που προβάλλει η ΕΡΤ. Η επιδημία ιλαράς πέρυσι και φέτος στην Ευρώπη αποδίδεται από τους ειδικούς και στην αντιεμβολιαστική παράκρουση. Το να προπαγανδίζει κανείς κατά των εμβολίων είναι – κατ’ αναλογία- σαν να διαβεβαιώνει πως το κάπνισμα κάνει καλό στα πνευμόνια ή πως η φραπελιά θεραπεύει τον καρκίνο. Για τη δημόσια τηλεόραση είναι κατάντια. Ήδη, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πρωτοβουλίες για την αυστηροποίηση του πλαισίου. Νομοθετούν επιπτώσεις για τους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους θέτοντάς τα σε κίνδυνο. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει. Ας φροντίσει, τουλάχιστον, ο υπουργός ή το ΕΣΡ να βάλει φραγμούς στην ασυδοσία της παραπληροφόρησης από τη δημόσια τηλεόραση» καταλήγει ο κ. Μπαργιώτας.

Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Στην κοινή ανακοίνωσή τους ο Ιατρικός Σύλλογος και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας, που τιτλοφορούν "Τα εμβόλια σώζουν ζωές" εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους για την υιοθέτηση και προβολή «αντιδραστικών» απόψεων από ορισμένους αρμόδιους, μέσω εκπομπών της δημόσιας τηλεόρασης, με το πρόσχημα του πλουραλισμού και αναφέρουν:

"Η πρόσφατη εκπομπή της ΕΡΤ, με θέμα το ρητορικό δίλημμα «Σώζει ζωές ή απειλεί το εμβόλιο» και την προβολή αντιεμβολιαστικών απόψεων από περιθωριακούς υγειονομικούς, είναι όχι μόνον άστοχη, αλλά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Σε μια εποχή με κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από ασθένειες που μέχρι τώρα ελέγχονταν με τους μαζικούς εμβολιασμούς, το περιεχόμενο μιας τέτοιας εκπομπής όχι μόνον τορπιλίζει την πρόληψη, αλλά θα πρέπει να κινητοποιήσει τόσο τις υγειονομικές όσο και τις εισαγγελικές αρχές, με στόχο την περιφρούρηση της δημόσιας υγείας.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα σήμερα βρίσκεται στο στόχαστρο σε όλες τις χώρες και θεωρείται υπεύθυνο για την πρωτοφανή κρίση της δημόσιας υγείας. Οι αντιεμβολιαστικές καμπάνιες έχουν ακολουθηθεί από ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς κ.ά. ασθενειών, ενώ κάποιες χώρες λαμβάνουν νομοθετικά μέτρα που αυστηροποιούν το πλαίσιο υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας και η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Λάρισας συστήνουν την ανεπιφύλακτη και πιστή τήρηση του Προγράμματος Εθνικού Εμβολιασμού, όπως αυτό ανακοινώνεται κάθε χρόνο από τη γεν. γραμματεία Δημόσιας Υγείας και καλούν τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του αντιεμβολιαστικού κινήματος".