Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΕΤΑΙ Η ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΗ, ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ Η ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΙΚΗ- ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΔΙΔΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ- ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 22:06

Μίνι πρόγραμμα άμεσης απόδοσης για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας θέτει άμεσα σε εφαρμογή η διοίκηση των δύο νοσοκομείων. Το πρόγραμμα αποφασίστηκε προχθές μετά από συνάντηση του διοικητή με τα θεσμικά όργανα των δύο νοσοκομείων και περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την αναβάθμιση της Ογκολογικής Κλινικής, την οργάνωση και λειτουργία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής καθώς και μεταφορά εργαστηριακών και ιατρικών δραστηριοτήτων για τον υγειονομικό έλεγχο των εκδιδόμενων γυναικών.

Το πρόγραμμα για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου παρουσίασε χθες το μεσημέρι σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος επαναλαμβάνοντας για μια ακόμα φορά τις προθέσεις της διοίκησης να αποκτήσει το παλιό νοσοκομείο την εικόνα ενός στιβαρού δευτεροβάθμιιου νοσοκομείου που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόκειται να αναβαθμιστεί η φιλοξενία των ογκολογικών ασθενών σε νέους χώρους της Ογκολογικής Κλινικής όπου θα αναπτυχθούν νέες κλίνες ενώ θα προχωρήσει και η διαδικασία της διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τη βελτίωση της ποιότητας φαρμάκων -διαδικασία που προχώρησε και στην Πανεπιστημιακή Ογκολογική Κλινική με τη διοίκηση να προσβλέπει σε μείωση κατά 18% της φαρμακευτικής δαπάνης.

Στο ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η οργάνωση και λειτουργία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής από τις αρχές του επόμενου χρόνου. Στην κατεύθυνση αυτή από την ερχόμενη Δευτέρα μετακινείται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο γαστρεντερολόγος διευθυντής, ο οποίος μαζί με τον υπάρχοντα γαστρεντερολόγο θα αναπτύξουν τις δραστηριότητες της ειδικότητάς τους και θα οργανώσουν την κλινική ώστε να λειτουργήσει από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Όσον αφορά στη Δερματολογική και ΩΡΛ κλινικές ο κ. Νάνος τόνισε πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός για την ανάπτυξή τους. Ωστόσο συμπλήρωσε ότι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μετακινήθηκαν δύο δερματολόγοι, που αναπτύσσουν σχετικές δραστηριότητες οι οποίες θα ενισχυθούν με τον υγειονομικό έλεγχο ειδικής κατηγορίας εργαζομένων με υψηλό υγειονομικό ενδιαφέρον -τις εκδιδόμενες γυναίκες- αντικείμενο που ασκούνταν στο παρελθόν στο Γενικό Νοσοκομείο. Προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου ελέγχου θα μεταφερθεί και τμήμα των εργαστηριακών δραστηριοτήτων.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τον σχεδιασμό για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καθώς ετοιμάστηκε πρόταση με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ και οδηγεί από την ενεργειακή κλάση Ε στη Β. Η πρόταση θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ενεργειακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το οποίο θα διαθέτει 20 εκατ. ευρώ για τα δημόσια κτίρια.

Συνοπτικά περιλαμβάνει:

α) Επεμβάσεις τόσο στο κέλυφος του κτιρίου σε δύο επίπεδα, με τοποθέτηση θερμομόνωσης σε όλη την επιφάνεια του κτιρίου και αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων με σύγχρονα και με διπλά τζάμια.

β) Αντικατάσταση όλων των λαμπτήρων από τύπου φθορισμού με τύπου LED ίδιου τύπου, ώστε να μην απαιτηθεί η αντικατάσταση ολόκληρου του φωτιστικού όπου είναι τεχνικά εφικτό. Με αυτή την επέμβαση επιδιώκεται μια τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού.

γ) Εγκατάσταση ενός συστήματος παραγωγής ΖΝΧ με άμεση εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας σε συνδυασμό με μια αντλία θερμότητας υψηλής απόδοσης με συστοιχίες ηλιακών συλλεκτών συνολικής επιφάνειας 168,00 τ.μ. επιλεκτικού τύπου, δεξαμενές αποθήκευσης νερού 3000 lt το καθένα. Με αυτή την επέμβαση επιδιώκεται μία τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα της παραγωγής ΖΝΧ αφού ένα μεγάλο μέρος των αναγκών θα καλύπτεται από την ηλιακή ενέργεια.

δ) Αντικατάσταση κλιματιστικών με νέα υψηλής ενεργειακής απόδοσης Α+ και υποχρεωτικά τεχνολογίας μεταβλητών στροφών (inverter).

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΟ ΠΓΝΛ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Νάνος παρουσίασε την πρόταση της διοίκησης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου συνολικού προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο ειδικό για νοσοκομειακές μονάδες πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Το σχέδιο παρεμβάσεων περιλαμβάνει την εγκατάσταση μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, την εγκατάσταση συστήματος παραγωγής ψύξης από την ηλιακή ενέργεια, την αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων και φωτιστικών με αντίστοιχα νέας τεχνολογίας LED και την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ενεργειακής συμπεριφοράς του νοσοκομείου (Building Energy Management System).

Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, τόνισε ο κ. Νάνος "θα είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα, το οποίο θα εγκαταστήσει σύστημα ταυτόχρονης παραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα καταναλώνεται από το ίδιο το νοσοκομείο, μειώνοντας σημαντικά τη ζήτηση ενέργειας από τη ΔΕΗ. Εξίσου σημαντικό είναι ότι το νοσοκομείο θα είναι από τα πρώτα στην Ευρώπη που θα χρησιμοποιούν την ενέργεια του ήλιου για να ψύχουν τους χώρους του νοσοκομείου».

Η υλοποίηση του σχεδίου δράσης θα αναβαθμίσει σημαντικά την ενεργειακή κατηγορία του νοσοκομείου από τη Δ’ κατηγορία που είναι σήμερα, στη Β’ ενεργειακή κατηγορία σύμφωνα με τον νέο Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αποτελεί επίτευγμα για ένα τόσο μεγάλο νοσοκομείο όπως το δικό μας, συνέχισε ο διοικητής των δύο νοσοκομείων για να αναφέρει χαρακτηριστικά μεγέθη για το μέγεθος της παρέμβασης. "Η εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας που θα επιτευχθεί μετά την υλοποίηση του σχεδίου, ξεπερνά το 47% σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση. Με άλλα λόγια το νοσοκομείο θα έχει ανάγκη τη μισή σχεδόν ενέργεια. Αυτό μεταφράζεται σε μείωση των λειτουργικών εξόδων του νοσοκομείου πάνω από 600.000 ευρώ τον χρόνο. Τα χρήματα αυτά που θα εξοικονομηθούν, θα μπορούν να υποστηρίξουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά.

Ρεπορτάζ: Δημ. Κατσανάκης

Από τις 17 Σεπτεμβρίου το Κέντρο

για Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Από τις 17 Σεπτεμβρίου ξεκινά η λειτουργία του Ειδικού Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Νευροαποκατάστασης όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος

Το κέντρο, όπως είπε, αποσκοπεί στη σφαιρική αντιμετώπιση σύνθετων παθήσεων σύμφωνα με τις εξελίξεις στις νευροεπιστήμες και τη φυσικοθεραπεία και θα παρέχει:

* Φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση, νευροαποκατάσταση, εργοθεραπεία, εκπαίδευση ασθενών

* Γνωστική συμπεριφορική προσέγγιση μέσω της φυσικοθεραπείας σε χρόνια σύνδρομα

* Ατομικές/ομαδικές θεραπείες ασθενών

* Αντιμετώπιση κινησιοφοβίας, ψυχοσωματικών εκδηλώσεων ασθενών

* Εκπαίδευση φροντιστών στην αποκατάσταση των ασθενών

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα για τους εξωτερικούς ασθενείς που θα τεθεί σε λειτουργία είναι το παρακάτω:

Ημέρα                    Ώρες                                          Συνεδρίες

Δευτέρα                  07:30 - 10:00                                        Ατομικές

Τρίτη                       07:30 - 10:00 & 13:00 - 15:00      Ατομικές/Ομαδικές

Τετάρτη                  07:30 - 10:00 & 11:00 - 13:00      Ατομικές

Πέμπτη                   07:30 - 10:00 & 13:00 - 15:00      Ατομικές/Ομαδικές

Παρασκευή              07:30 - 10:00 & 11:00 - 13:00      Ατομικές

- Για ραντεβού οι ασθενείς μπορούν να τηλεφωνούν στα Εξωτερικά Ιατρεία του Π.Γ.Ν.Λ: 2413-501179 και 2413-502399.

- Για περισσότερες πληροφορίες για το κέντρο οι ασθενείς μπορούν να τηλεφωνούν στη Γραμματεία Κλινικής: 2413-502750 (9:00 – 15:00).