«Για μένα δεν ισχύει καμία τιμωρία από τη Λάρισα…»

* ΜΗΝΥΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ «Ε» Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ κ. ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2018 22:20

 «Με τις προηγούμενες διοικήσεις είχε εκτροχιαστεί όλο το σύστημα που αποτελεί τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Υπήρχε διχόνοια στις εθελοντικές ομάδες, ανθρωποφαγία σε όλο το φάσμα, φασίζουσα νοοτροπία σε όλα τα επίπεδα από την πλευρά της κεντρικής διοίκησης. Συνθήκες που δεν ταιριάζουν στο ανθρωπιστικό προφίλ ενός ιστορικού συλλόγου που δημιουργήθηκε από πόνο, αίμα και φωτιά. Δεν διαλύθηκε από πολέμους και ξεριζωμούς αλλά κινδύνεψε τώρα από προέδρους και διοικήσεις Πρωτοδικείων».

Με αυτά τα λόγια έδωσε το στίγμα της χθεσινής επίσκεψή του στη Λάρισα ο νέος πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Νίκος Οικονομόπουλος. Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος βρέθηκε για δεύτερη φορά μετά την εκλογή του στην πόλη. Όμως ήταν η πρώτη του επίσκεψη στα γραφεία του τμήματος μετά την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Λάρισας και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με στελέχη αλλά και εθελοντές της περιοχής.

Μιλώντας στην «Ε» για το ζήτημα της διάσπασης που είχε προκύψει πρόσφατα και την τιμωρία εθελοντών από την προηγούμενη διοίκηση, είπε πως για τον ίδιο δεν ισχύει καμία τιμωρία «από διοικήσεις που δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ασχοληθούν με τέτοια θέματα», ενώ έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα εξωστρέφειας προς κάθε κατεύθυνση.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε σχετικά: «Αυτό που έχω ζητήσει από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα είναι πως ο Ερυθρός Σταυρός πρέπει να γυρίσει σελίδα οριστικά. Να φύγει από την εσωστρέφεια και την ανθρωποφαγία και να κοιτάξει το μέλλον του, περισσότερο αισιόδοξα. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια και ηρεμία σε όλα τα τμήματα, σε όλους τους χώρους και σε όλες τις δράσεις. Πρέπει να πρυτανεύσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εθελοντών μας και να αποδείξουμε πως ο ΕΕΣ είναι μια οικογένεια.

Ως προς αυτούς που είχαν τιμωρηθεί στο παρελθόν είπε «Για μένα δεν ισχύει καμία τιμωρία διοικήσεων που δεν είχαν καμία αρμοδιότητα να ασχοληθούν με τέτοια θέματα. Από εκεί και πέρα η συντονισμένη λειτουργία και επικοινωνία, συνεργασία του αρχηγού των Εθελοντών στη Λάρισα με τον τομεάρχη στην Αθήνα θα φέρει λύσεις και αυτό το κομμάτι θα τακτοποιηθεί καθώς το θεωρώ εκ των ουκ άνευ για έναν ιστορικό οργανισμό όπως είναι ο Ερυθρός Σταυρός».

Μιλώντας για το μέλλον του ΕΕΣ σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από βαθιά οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια τόνισε «Είναι γεγονός πως ο εθελοντισμός στην Ελλάδα δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης. Υπάρχουν άνθρωποι που αναγνωρίζουν το έργο των εθελοντών. Όμως γενικότερα από την πλευρά της συντεταγμένης πολιτείας υπάρχει ακόμα ένα κενό. Εμείς θέλουμε μέσα από τη δράση μας να το καλύψουμε. Η τελευταία τραγωδία στο Μάτι ανέδειξε το μεγαλείο του ΕΕΣ και τη βαθύτατη εκτίμηση που υπάρχει μεταξύ της ελληνικής οικογένειας και των εθελοντών, υποχρέωσε και τον πρωθυπουργό να παραδεχθεί με δήλωσή του, πως ο συντονιστής του εθελοντισμού στην Ελλάδα είναι ο ΕΕΣ. Μας έκανε την ιδιαίτερη τιμή να μας συμπεριλάβει ως 4η δύναμη στην υπό δημιουργία επιτροπή κρίσεων. Αυτό αποδεικνύει πως αξίζουμε και μπορούμε να σταθούμε σε υψηλό επίπεδο».

Αξιολογώντας τη δυναμική του ΕΕΣ είπε: «Σε επίπεδο διοίκησης, με άριστα το 10 βρισκόμαστε στο 7» και το ανέλυσε ως εξής «δεν έχουμε online συνδέσεις, το κέντρο δεν έχει άμεση επικοινωνία με τις δράσεις και τα όσα συμβαίνουν στο κάθε περιφερειακό τμήμα. Όμως σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς τόνισε ότι «αγγίζουμε το άριστα. Μέσα από τις περιοδείες μου πήρα από τις περιφερειακές μας οργανώσεις αυτό που ήθελα για να αναδιοργανώσουμε τα τμήματα. Ήδη και στη Λάρισα έγινε το ίδιο.

Ακόμα αναφέρθηκε στην επικαιροποίηση του καταστατικού που σύμφωνα με τον ίδιο είναι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. «Στο κεφάλαιο που αφορά στο μητρώο μελών, τακτικά μέλη του ΕΕΣ γίνονται όλοι οι εθελοντές από την ώρα που θα πάρει έγκριση από το Πρωτοδικείο. Το θεωρώ μια δικαίωση όλων αυτών των ανθρώπων που αγωνίζονται τόσα χρόνια, είτε σε δράσεις έξω, είτε σε δράσεις νοσηλευτικής σε νοσοκομεία και κατ οίκον νοσηλείες, είτε στην κοινωνική πρόνοια. Τώρα έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν για το μέλλον του ΕΕΣ».

* Ο κ. Οικονομόπουλος είχε ιδιαίτερη επικοινωνία με την πρόεδρο του τοπικού τμήματος κ. Ρουμπίνη Λεονταρή ενώ νωρίτερα ζήτησε να ενημερωθεί περί των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων του Στομίου, για τις οποίες είπε ότι «αναζητούμε χορηγίες για την ανακατασκευή τους. Η εγκατάλειψή τους έφερε κι άλλου είδους προβλήματα. Έγινε ένα πλιάτσικο στην περιοχή ενώ ακόμα και το μοναστήρι καταπάτησε χώρο», είπε συγκεκριμένα ο κ. Οικονομόπουλος.

Του Κώστα Γκιάστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass