* Η δεύτερη παρτίδα εμβολίων δεν έφτασε ποτέ στο Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Χωρίς «ασπίδα» φυματίωσης εκατοντάδες παιδιά της Λάρισας

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:14

 

Της Λένας Κισσάβου

Τουλάχιστον 1.500 παιδιά της Λάρισας, βρίσκονται εκτεθειμένα στη νόσο της φυματίωσης, εξαιτίας της έλλειψης εμβολίων που παρουσιάστηκε φέτος και δεν τροφοδοτήθηκε επαρκώς το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, πρόληψης της φυματίωσης, που υλοποιούσε το

Αντιφυματικό Ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, στην πόλη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ιατρείου, θα έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι μαθητές της Α’ τάξης των δημοτικών σχολείων της Λάρισας, αλλά ο αριθμός των εμβολίων που είχε στη διάθεσή του, δεν έφτασε ούτε να καλύψει τον μισό από τον πληθυσμό των μαθητών.

Συγκεκριμένα από τα 44 δημοτικά σχολεία, αντιφυματικός εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε σε μαθητές μόνο σε έξι, εξ αυτών.

Είναι η πρώτη φορά που μένει ανεμβολίαστος ένας τόσο μεγάλος αριθμός παιδιών στη Λάρισα, ενώ προβλήματα δυσλειτουργίας του προγράμματος εμβολιασμού είχαν ξεκινήσει από πέρυσι, όταν και πάλι παρουσιάστηκε έλλειψη εμβολίων, και μετατέθηκε για την επόμενη χρονιά ο εμβολιασμός μέρους του μαθητικού πληθυσμού, παιδιών δηλαδή που θα φοιτούσαν φέτος στην δευτέρα τάξη δημοτικού σχολείου.

Τελικά όχι μόνο δεν έγινε δυνατό να εμβολιαστούν εκατοντάδες μαθητές της πρώτης τάξης, αλλά ούτε μέρος και των περσινών εκκρεμοτήτων μαθητών της δευτέρας τάξης, τα οποία παιδιά θα περιμένουν τώρα τη σειρά τους οι μεν στη Β και οι άλλοι στην Γ τάξη δημοτικού, τη νέα σχολική χρονιά.

Το Αντιφυματικό Ιατρείο, είχε αιτηθεί την προμήθεια νέων εμβολίων, στο αρμόδιο τμήμα της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Λάρισας, επισημαίνοντας βέβαια ότι οι ανάγκες ήταν μεγαλύτερες, σε σχέση με τις περσινές, αλλά όπως τελικά δείχνουν τα γεγονότα, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Στα σχολεία των χωριών, ο αντιφυματικός εμβολιασμός, πραγματοποιήθηκε με την ευθύνη των κατά τόπους Κέντρων Υγείας.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΦΥΜΑΤΙΝΗΣ

ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Παράλληλα , όπως αναφέρει το προσωπικό του Αντιφυματικού Ιατρείου του Γ.Ν.Λ., υπάρχει και έλλειψη φυματίνης, η οποία χρησιμοποιείται στο διαγνωστικό –δοκιμαστικό τεστ, σε άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν νοσούν από φυματίωση.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε δείγμα της και ελάχιστα έχουν μείνει στο Γενικό της Λάρισας.

«Για κάποιο άτομο που νόσησε από φυματίωση, θα πρέπει να γίνει έλεγχος με το εν λόγω διαγνωστικό τεστ της φυματίνης, σε όλα τα μέλη του οικογενειακού του περιβάλλοντος. Οι ποσότητες που υπάρχουν, δεν επαρκούν για τις ανάγκες που παρουσιάζονται», υποστήριξαν.

Να σημειωθεί ότι τέτοια διαγνωστικά τεστ γίνονται σε όλους τους αλλοδαπούς, που εντοπίζονται παράνομα στη χώρα μας, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι φορείς της νόσου.

ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ BCG

Το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG), περιέχει εξασθενημένα μυκοβακτηρίδια φυματίωσης. Γίνεται, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, στην ηλικία των 6 ετών, αφού προηγουμένως γίνει έλεγχος με δερμοαντίδραση Mantoux.

Για όσα παιδιά δεν εμβολιάστηκαν, για διάφορους λόγους στη συνιστώμενη ηλικία, ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 20 ετών αλλά μέχρι τότε, δεν έχουν προστασία απέναντι στη νόσο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «Πρέπει να γίνεται κάθε προσπάθεια ο εμβολιασμός να πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass