Το σχέδιο της Ιατρικής για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας

* «ΣΤΟΙΧΗΜΑ» Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ 2019 ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ * ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΝΑΘΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ * Η ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ- ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2018 22:06

Στοίχημα για την Ιατρική Σχολή αποτελεί η ανάπτυξη και λειτουργία Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρι την άνοιξη 2019 χωρίς να χρειαστεί η μεταφορά από το άλλο νοσοκομείο υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει η πολιτική βούληση, επισημαίνει ο νέος πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Αθ. Γιαννούκας, που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του ο καθηγητής της Αγγειοχειρουργικής μιλά στην «Ε» για το σχέδιο ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής αναδεικνύοντας παράλληλα και τις δικές του προτεραιότητες για την επόμενη διετία. Ένα σχέδιο ανάπτυξης που περιλαμβάνει την ανάπτυξη της Παιδοχειρουργικής και της Πλαστικής Χειρουργικής, την άμεση λειτουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής, την ανάπτυξη της Γναθοχειρουργικής και τη μετατροπή της σε Πανεπιστημιακή Κλινική, την αντικατάσταση του εξοπλισμού του νοσοκομείου και στις παθολογικές κλινικές Καρδιολογική, Παθολογική καθώς και την ανάπτυξη των εργαστηρίων. Ιδιαίτερο κομμάτι αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου για να λειτουργήσει ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό και να αναγνωριστεί ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο.

Ως κυρίαρχο εξαιτίας και της διάστασης που έλαβε το θέμα στην τοπική επικαιρότητα εμφανίζεται το θέμα της ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής Κλινικής Χειρουργικής Παίδων με το νέο πρόεδρο της Ιατρικής να υποστηρίζει ότι η Σχολή έχει κάνει βήματα για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης Κλινικής και της ΜΕΘ Παίδων, που είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα.

«Έχω μια διετία μπροστά μου και προτίθεμαι το θέμα της Παιδοχειρουργικής να το προχωρήσω ακόμα παραπέρα. Υπάρχει μια χωροταξική τοποθέτηση για την εγκατάστασή της και εάν προχωρήσει το θέμα της ΜΕΘ παίδων με πρόσληψη προσωπικού και έρθει εξοπλισμός του χειρουργείου νομίζω ότι μπορεί να υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Η Ιατρική Σχολή το βάζει στοίχημα μέσα σε 6-8 μήνες να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσει η Πανεπιστημιακή Παιδοχειρουργική Κλινική χωρίς να χρειαστεί μεταφορά από το άλλο νοσοκομείο» υπογραμμίζει ο καθηγητής για να υπενθυμίσει ότι για την υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού χρειάζεται πολιτική βούληση. Πολιτική βούληση για την προκήρυξη δύο θέσεων παιδοαναισθησιολόγων για να λειτουργήσει η ΜΕΘ παίδων και δύο θέσεων επιμελητών παιδοχειρούργων από τις 4 προβλεπόμενες στον Οργανισμό.

Ωστόσο αναδεικνύει ως βασικό πρόβλημα την εξεύρεση επίκουρου καθηγητή Παιδοχειρουργικής και αναφέρεται στις πρώτες προσπάθειές του για την εξεύρεση κατάλληλου επιστήμονα.

Όσο και αν σας κάνει εντύπωση, παιδοχειρουργοί, Ελληνες παιδοχειρουργοί είναι πάρα πολύ λίγοι. Έκανα μια έρευνα αγοράς δεν υπάρχει κανένας!Όλοι οι παιδοχειρουργοί είναι αυτή τη στιγμή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα και σε δύο Παιδοχειρουργικές Κλινικές στο Νταού Πεντέλης και στο Γεννηματά στη Θεσσαλονίκη» σημειώνει για να αναφερθεί στις επαφές του με Κύπριο καθηγητή Παιδοχειρουργικής: «…Βρήκα ένα συμπατριώτη μας, λέγεται Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος είναι καθηγητής παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και ήταν για χρόνια διευθυντής της παιδοχειρουργικής κλινικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία. Είμαι σε επαφή μαζί του, μου πρότεινε κάποια ονόματα στην Ελλάδα, ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει την ανάπτυξη της Κλινικής Χειρουργικής Παίδων στη Θεσσαλία και να βοηθήσει όποιον έρθει προκειμένου να σταθεί στα πόδια του -είχε αρκετούς μαθητές στη Βέρνη που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Δι΄ αυτού του τρόπου πιστεύω ότι μέσα σε αυτή τη χρονιά θα βολιδοσκοπήσουμε και να έχουμε μια θετική απάντηση ενός ανθρώπου που θα θέλει να έρθει στη Λάρισα ώστε να προχωρήσουμε στην προκήρυξη μιας θέσης ΔΕΠ».

Στην ίδια κατεύθυνση ως προτεραιότητα ο νέος πρόεδρος θέτει και την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής, η οποία έχει εγκατάσταση και λειτουργία με ΦΕΚ και απαιτεί λιγότερες προϋποθέσεις. Για τη στήριξη και των δύο Κλινικών, Χειρουργικής Παίδων και Πλαστικής η Ιατρική Σχολή έχει ζητήσει να ανοίξουν δύο αίθουσες από τις 4 κλειστές αίθουσες χειρουργείων.

Αναπτύσσοντας ο κ. Γιαννούκας τις θέσεις της σχολής για τις δύο κλινικές διακρίνει κανείς την πικρία τόσο του ίδιου όσο και των συναδέλφων του: «Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής συντονισμένη προσπάθεια, καμία διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου δεν θέλησε ή δεν βρήκε τρόπο να συγχρονιστεί με την Ιατρική Σχολή. Και δυστυχώς υπάρχει και ένα πνεύμα "τι θέλουν οι καθηγητές..." Μέσα σε αυτό το πνεύμα δεν συμπεριελάμβαναν και τις θέσεις της Ιατρικής Σχολής, που είναι κακή αντίληψη γιατί αυτό το νοσοκομείο είναι πανεπιστημιακό και καλώς ή κακώς εμείς το στηρίξαμε και συνεχίζουμε να το στηρίζουμε…».

Η ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ

Όσο για τη νέα Κλινική Επείγουσας Ιατρικής δηλαδή τα ΤΕΠη Ιατρική Σχολή έχει προκηρύξει θέση και βρίσκεται στη διαδικασία της εκλογής. Οι απαραίτητες κινήσεις για ίδρυση της Κλινικής έχουν ολοκληρωθεί ενώ έχει αποσταλεί και όλο το υλικό και απομένει να υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εγκατάσταση της Κλινικής. «Είναι και δικό μας μέλημα όπως και των φορέων της περιοχής η υπογραφή της για να λειτουργήσει ως ανεξάρτητο πανεπιστημιακό τμήμα και να αναβαθμίσει το κομμάτι της πρώτης αντιμετώπισης» δηλώνει ο κ. Γιαννούκας προβλέποντας πως η συγκεκριμένη Κλινική μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν άμεσα καθώς υπάρχει το προσωπικό του ΕΣΥ και αναμένεται η έλευση του μέλους ΔΕΠ

ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΞΟΝΕΣ

Όσον αφορά στους υπόλοιπους άξονες του σχεδίου ανάπτυξης της Ιατρικής Σχολής περιλαμβάνει:

* Την ανάπτυξη της Γναθοχειρουργικής Κλινικής -μεταφέρθηκε από το ΓΝΛ- με την έλευση πρόσληψη δύο ακόμα επιμελητών και την μετατροπή της σε Πανεπιστημιακή Κλινική με την έλευση ενός μέλους ΔΕΠ. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες ίδρυσης και εγκατάστασης Πανεπιστημιακής Γναθοχειρουργικής Κλινικής.

* Την επιτάχυνση αντικατάστασης του εξοπλισμού του νοσοκομείου και στις παθολογικές κλινικές, Καρδιολογική, Παθολογική.

* Τη λειτουργία της μονάδας λοιμώξεων, για την οποία θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συζητήσεις με τη διοίκηση του νοσοκομείου. «Η κλινική του κ. Νταλέκου έχει επίκουρο καθηγητή Λοιμοξιολογίας. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο ώστε όλες οι λοιμώξεις του νοσοκομείου, αυτές που χρειάζεται να μεταφερθούν σε μια ιδιαίτερη μονάδα να μπορούν να μεταφερθούν υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η μονάδα θα λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της σχολής.

* Την ανάπτυξη των εργαστηρίων της Ιατρικής που είναι στο βασικό κτίριο, όπου παρατηρούνται αρκετά προβλήματα.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ Γ.Ν.Λ.

Το σχέδιο ανάπτυξης της Ιατρικής ολοκληρώνεται με τη συνέχιση των προσπαθειών για την αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου και τον χαρακτηρισμό του ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο.

Ενδεικτικές είναι οι απόψεις των μελών ΔΕΠ όπως διατυπώνονται στις Γενικές Συνελεύσεις και μεταφέρονται από τον πρόεδρο κ. Γιαννούκα:

«Το ΓΝΛ πρέπει να αναβαθμιστεί. Ζητάμε από το Υπουργείο να το αναγνωρίσει ως εκπαιδευτικό νοσοκομείο ώστε φοιτητές της Ιατρικής να εκπαιδεύονται σε συγκεκριμένες κλινικές που έχουν τη δυνατότητα και την ποιότητα. Το σχέδιο ήταν να ξεκινήσουμε από την Παθολογική και τη Γενική Ιατρική και στη συνέχεια να δούμε πώς θα εντάξουμε και άλλες κλινικές στο εκπαιδευτικό κομμάτι.

Δεν είναι πρόβλημα για ένα μέλος ΔΕΠ να έχει υπό την ευθύνη του τους φοιτητές που θα πάνε στο Γενικό Νοσοκομείο και σε συνεργασία με τον διευθυντή και το προσωπικό να εκπαιδεύονται. Εμείς θέλουμε το Γενικό Νοσοκομείο να αναβαθμιστεί και να αποτελέσει ένα συμπληρωματικό, δευτεροβάθμιο μεν αλλά συμπληρωματικό νοσοκομείο στο τριτοβάθμιο πανεπιστημιακό. Αυτό θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του. Ήδη δείγμα της πρόθεσης του Ιατρικού τμήματος είναι ότι αρκετές κλινικές έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα του Γενικού Νοσοκομείου να κάνουν και εξωτερικά ιατρεία και χειρουργεία μικρής βαρύτητας. Για παράδειγμα η Αγγειοχειρουργική Κλινική κάνει κάθε Πέμπτη εξωτερικά ιατρεία εκεί εδώ και ενάμιση χρόνο και κάθε Παρασκευή κάνουμε χειρουργεία εξυπηρετώντας τη μονάδα τεχνητού νεφρού και την Ογκολογική Κλινική. Γίνονται επεμβάσεις ΩΡΛ, από τη Νευρολογική Κλινική.

Δεν έχουμε σταματήσει να υποστηρίζουμε τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου και πιστεύουμε ότι όσες κλινικές έχουν έρθει εδώ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Γαστρεντερολογική, η Νευροχειρουργική, η ΩΡΛ, το σωστό είναι να επιστρέψουν εκεί, στο Γενικό Νοσοκομείο.

Η Ιατρική δεν θέλει να χαθεί ούτε ένα κρεβάτι από το Γενικό Νοσοκομείο γιατί αυτό είναι σε βάρος της περιοχής!»

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass