Τρίτος πυλώνας του ΕΣΥ η Θεσσαλία

* Ο Π. ΝΑΝΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ * ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΥΜΦΩΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΓΝΛ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2018 22:16

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση εξοπλισμού στα χειρουργεία και τα αναισθησιολογικά μηχανήματα ύψους 1,3 εκατομμύριων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τις μεγάλες δωρεές από το Ίδρυμα Νιάρχος, δηλώνει ο διοικητής των δύο νοσοκομείων κ. Παν. Νάνος.

Με αφορμή το σχέδιο της Ιατρικής Σχολής για την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλίας που ανέπτυξε στην «Ε» ο νέος πρόεδρος, καθηγητής κ. Αθανάσιος Γιαννούκας, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων υποστηρίζει ότι μεταξύ της Σχολής και της διοίκησης των νοσοκομείων υπάρχει αγαστή συνεργασία με αποτέλεσμα να είναι ορατές οι εξελίξεις για την υλοποίηση του σχεδίου σε μια σειρά από κλινικές. Ενώ σχολιάζοντας τις απόψεις του προέδρου της Ιατρικής δηλώνει σύμφωνος με την πρόταση του καθηγητή και της πανεπιστημιακής κοινότητας για τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε εκπαιδευτικό Νοσοκομείο. «Η Λάρισα και η Θεσσαλία έχει ανάγκη από ένα στιβαρό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε αφενός μεν διότι καλύπτει σημαντικές ανάγκες, αλλά και διότι δίνει την ευκαιρία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να αναπτύξει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του και να προχωρήσει στην τεταρτοβάθμια περίθαλψη που τόσο έχει ανάγκη ο ασθενής της Κεντρικής Ελλάδας και το ίδιο το ΕΣΥ» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς να σχολιάσει το σχέδιο της Ιατρικής Σχολής, ο κ. Νάνος θεωρεί ότι η συνεργασία της διοίκησης των Νοσοκομείων της Λάρισας με την Ιατρική Σχολή ήταν διαχρονικά σε υψηλό επίπεδο, καθώς υπάρχουν κοινοί στόχοι για να σημειώσει: «Στα δύο τελευταία χρόνια με αποφάσεις των συλλογικών και μονοπρόσωπων οργάνων των Νοσοκομείων, της Ιατρικής Σχολής, της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, προχώρησαν σημαντικές αποφάσεις, όπως η δημιουργία της Κλινικής Επείγουσας Ιατρικής στο Πανεπιστημιακό δυναμικότητας 20 κλινών, η οποία λειτουργεί με ιατρούς ΕΣΥ από τον Αύγουστο του 2017 και αναμένεται να ενισχυθεί με νέα μέλη ΔΕΠ.

Επίσης ο επανασχεδιασμός των χώρων των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών καθώς και ο τρόπος λειτουργίας, μαζί με την πρόσληψη ιατρικού προσωπικού 8 ειδικών ιατρών για κάθε Νοσοκομείο, άλλαξαν το τοπίο στα επείγοντα. Συνολικά θα προσληφθούν 16 μόνιμοι, ειδικοί ιατροί για τα ΤΕΠ στα Νοσοκομεία της Λάρισας, η διαδικασία της επιλογής είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα».

Όσο αφορά στη ΜΕΘ Παίδων και την Παιδοχειρουργική Κλινική ο κ. Νάνος ανάφερε: «Μια άλλη σημαντική πρόταση, η οποία κατατέθηκε εκ νέου από την Πανεπιστημιακή Παιδιατρική κλινική, ήταν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Η διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε να τη συμπεριλάβει στην πρόταση αναμόρφωσης του Οργανισμού του Πανεπιστημιακού και αποφάσισε τη δημιουργία αυτοτελούς ΜΕΘ Παίδων. Ειδικότερα για την κάλυψη των αναγκών παίδων και νεογνών της Θεσσαλίας από το καλοκαίρι του 2016 ξεκίνησε η βρεφική – νεογνική χειρουργική δραστηριότητα στο Πανεπιστημιακό, με υψηλότατα ποσοστά επιτυχίας. Το γεγονός αυτό μας οδήγησε στην απόφαση λειτουργίας Παιδοχειρουργικής κλινικής, η οποία υπάρχει στον Οργανισμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, είναι εγκαταστημένη από χρόνια από το Πανεπιστήμιο αλλά ουδέποτε αναπτύχθηκε. Ήδη η Τεχνική Υπηρεσία μελετά τους διαθέσιμους χώρους και τη δυνατότητα δημιουργίας Παιδοχειρουργικής κλινικής, χειρουργείου Νεογνών, αναβάθμισης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας Παίδων. Επίσης το ΔΣ των Νοσοκομείων αποφάσισε να ζητήσει την πρόσληψη δύο παιδοαναισθησιολόγων και δύο παιδοχειρουργών ιατρών ΕΣΥ, με στόχο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να καταστεί τρίτος πυλώνας παροχής υπηρεσιών υγείας για νεογνά και παιδιά, σημείο αναφοράς και σημαντικός πόλος σε εθνικό επίπεδο».

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο διοικητής των δύο νοσοκομείων υπενθύμισε ότι για τις ανάγκες της Γναθοχειρουργικής κλινικής η διοίκηση εξασφάλισε δύο θέσεις μόνιμων γναθοχειρουργών ΕΣΥ και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αξιολόγησης των υποψηφίων και έκανε λόγο για ριζική αναβάθμιση της Ογκολογικής κλινικής με ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων:

* Η έλευση των δύο μελών ΔΕΠ στην Ογκολογική συνοδεύτηκε με την πρόσληψη τριών μονίμων ογκολόγων ιατρών ΕΣΥ και ενός επικουρικού.

* Αναμορφώθηκαν οι χώροι της Μονάδας Χημειοθεραπείας, δημιουργήθηκε κεντρική διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων εντός του Φαρμακείου, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δωρεάς δώδεκα ειδικών πολυθρόνων χορήγησης χημειοθεραπείας, ολοκληρώθηκε η δημιουργία σύγχρονου αρχείου δεδομένων ασθενών, κινήσεις που άλλαξαν το τοπίο στις υπηρεσίες υγείας για τους ογκολογικούς ασθενείς.

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΓΝΛ

Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ιατρικής Σχολής για τη μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε εκπαιδευτικό Νοσοκομείο συνεχίζει ο κ. Νάνος «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και από κοινού δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά. Η Λάρισα και η Θεσσαλία έχει ανάγκη από ένα στιβαρό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο έχουμε υποχρέωση να το στηρίξουμε αφενός μεν διότι καλύπτει σημαντικές ανάγκες, αλλά και διότι δίνει την ευκαιρία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να αναπτύξει τον τριτοβάθμιο χαρακτήρα του και να προχωρήσει στην τεταρτοβάθμια περίθαλψη που τόσο έχει ανάγκη ο ασθενής της Κεντρικής Ελλάδας και το ίδιο το ΕΣΥ» για να καταλήξει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι διοικήσεις της Ιατρικής Σχολής, των Νοσοκομείων της Λάρισας, της 5ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Λάρισας, τον Ιατρικό Σύλλογο, το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Θεσσαλίας και άλλους φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δώσουν στην Υγεία νέα πνοή ανάπτυξης. Η Θεσσαλία ήδη αποτελεί σημείο αναφοράς για το ΕΣΥ και εξελίσσεται στον τρίτο δυναμικό πυλώνα σε εθνικό επίπεδο».

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass