ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

«Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση»

ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δημοσίευση: 05 Ιουλ 2015 8:40

 

Η σωματική άσκηση, ως γυμναστική ή αθλητισμός, ήταν σημαντική δραστηριότητα σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς. Στην αρχαία Ελλάδα, η σωματική άσκηση συμπεριλαμβάνονταν στην καθημερινότητά σύμφωνα με την προτροπή του Πλούταρχου, ο οποίος στο έργο του "Περί Παίδων Αγωγής" αναφέρει: περί μεν την του σώματος επιμέλειαν διττάς εύρον επιστήμας οι άνθρωποι, την Ιατρικήν και την Γυμναστικήν, ων η μεν την υγείαν η δε την ευεξίανεντίθεσι.

Παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη του Δυτικού πολιτισμού και η επίδρασή του στον τρόπο ζωής γενικότερα οδήγησε στο να ατονήσει αυτή η ενασχόληση, τα τελευταία κυρίως χρόνια, με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την εξοικονόμηση περισσότερου ελεύθερου χρόνου και, κυρίως, με την κατανόηση της σημασίας της πρόληψης για την εξασφάλιση της υγείας, ανέδειξαν και πάλι την σωματική άσκηση σε σημαντική παράμετρο της καθημερινότητας. Προκειμένου όμως να επιτευχθούν τα αναμενόμενα για την υγεία και τη φυσική κατάσταση αποτελέσματα από την άσκηση και τον αθλητισμό, θα πρέπει οι δραστηριότητες αυτές να γίνονται υπό την επίβλεψη επιστημόνων με ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες. Η πλήρης κατανόηση της φυσιολογίας της άσκησης, οι ιδιαιτερότητες της άσκησης πληθυσμών με ειδικά προβλήματα, η ψυχολογία της άσκησης και ο ρόλος της σωστής διατροφής αποτελούν μερικές από τις παραμέτρους που θα πρέπει να συγκαταλέγονται στην εκπαίδευση των ειδικών που ασχολούνται με την προαγωγή της υγείας μέσω της σωματικής άσκησης στον γενικό ή ειδικό πληθυσμό.

Η εργοσπιρομετρία είναι μια σημαντική μη επεμβατική δοκιμασία, η οποία επιτρέπει την αντικειμενική παρακολούθηση της αναπνευστικής, της καρδιαγγειακής και της μεταβολικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια μιας δοκιμασίας άσκησης. Χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της σωματικής επάρκειας, καθώς και για τη διαφορική διάγνωση μεταξύ καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Συγκεκριμένα συμβάλλει μεταξύ άλλων: στη διερεύνηση της δύσπνοιας ή της μειωμένης ικανότητας για άσκηση, στον εντοπισμό καρδιαγγειακών ή αναπνευστικών δυσλειτουργιών, που αποκαλύπτονται μόνο κατά την άσκηση, και στη διερεύνηση της αιτίας πρόκλησης διαφόρων συμπτωμάτων (π.χ δύσπνοια, στηθάγχη). Επίσης χρησιμοποιείται στον προεγχειρητικό έλεγχο ασθενών με ιστορικό καρδιοαναπνευστικών παθήσεων. Τέλος, η εργοσπιρομετρία θεωρείται κορυφαία μέθοδος για την εκτίμηση της φυσικής κατάστασης και αερόβιας ικανότητας των αθλητών, καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας βελτίωσής της μέσω εξατομικευμένων προπονητικών προγραμμάτων.

Η αποκατάσταση αποτελεί σήμερα αναπόσπαστο κομμάτι της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης ασθενών με χρόνια νοσήματα, κυρίως καρδιολογικά, αναπνευστικά και μυοσκελετικά. Σκοπός της πρώιμης κινητοποίησης και πρώτης φάσης αποκατάστασης είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων των ασθενών, και η βελτίωση της ικανότητάς τους να συμμετέχουν στις καθημερινές δραστηριότητες με ασφάλεια. Σε δεύτερη φάση ακολουθεί ένα πρόγραμμα αποκατάστασης στοχεύοντας στην αύξηση της ικανότητας των ασθενών για άσκηση, στην βελτίωση της σχετιζόμενης με την υγεία ποιότητα ζωής και στην βελτιστοποίηση της ικανότητάς για ανεξάρτητη διαβίωση. Τέλος η τρίτη φάση αποκατάστασης στοχεύει στη διατήρηση της ικανότητας για ανεξάρτητη διαβίωση, στη διατήρηση της ποιότητας ζωής των ασθενών, στην καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και στην μείωση της νοσηρότητας και θνησιμότητας τους. Παρά το γεγονός ότι η θετική επίδραση της άσκησης στην αντιμετώπιση των ασθενών με χρόνια νοσήματα έχει εδραιωθεί στη βιβλιογραφία, η εφαρμογή της δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη χώρα μας. Τα τμήματα Ιατρικής και ΤΕΦΑΑ του ΠΘ πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια υποστηρίζοντας και υλοποιώντας από το 2005 συστηματικά προγράμματα άσκησης σε νεφροπαθείς. Τα τελευταία χρόνια γίνονται αξιόλογες προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης των επιστημόνων που καλούνται να προτείνουν, να καθοδηγήσουν ή να εφαρμόσουν προγράμματα άσκησης σε ειδικούς πληθυσμούς, όπως το ΠΜΣ Άσκηση και Υγεία του ΤΕΦΑΑ, ΠΘ, αλλά και το παρόν νέο ΠΜΣ Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση. Ευελπιστούμε στην ενσωμάτωση των προαναφερομένων προγραμμάτων σε μία εκσυγχρονισμένη πολιτική με γνώμονα την Υγεία και την Ποιότητα Ζωής.

Σκοπός

Σκοπός του Προγράμματος είναι να παρέχει στους φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν:

* Την προαγωγή και ανάπτυξη της έρευνας στις επιστήμες της υγείας

* Την κατανόηση των φυσιολογικών μηχανισμών που αναπτύσσονται από τον ανθρώπινο οργανισμό στο πλαίσιο λειτουργικής προσαρμογής στην άσκηση

* Την εκμάθηση του ρόλου της διατροφής έτσι ώστε να ανταποκρίνεται ο μεταβολισμός στο πλαίσιο κάποιου νοσήματος ή σωματικής άσκησης.

* Την απόκτηση γνώσεων σχετικά με την ψυχολογία της άσκησης με στόχο το μέγιστο της απόδοσης, σωματικής αλλά και ψυχικής

* Τη γνώση αλλά και την εφαρμογή της εργοσπιρομετρίας σε επιλεγμένους ασθενείς αλλά και υγιείς αθλητές

* Την απόκτηση γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου άσκησης σε γενικούς και ειδικούς πληθυσμούς

* Την απόκτηση γνώσης και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την εφαρμογή προγραμμάτων κινητοποίησης και αποκατάστασης

* Την κατανόηση του ρόλου της άριστης συνεργασίας μεταξύ ων επαγγελμάτων υγείας με στόχο την εξασφάλιση της υγείας του πληθυσμού

Πληροφορίες: http://www.med.uth.gr/pmsasa,

τηλ.: 2410-685710 &email:ergos.exere@med.uth.gr.

Προκηρύξεις Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών

Έχουν ανακοινωθεί και είναι σε εξέλιξη οι προκηρύξεις των κάτωθι ΠΜΣ του Τμήματος Ιατρικής:

- «Εφαρμοσμένη Δημόσια Υγεία και Περιβαλλοντική Υγιεινή»:http://postgraduate.med.uth.gr/gr/graduate/grad1/index.html

- «Βιολογία της αναπαραγωγής»:http://www.med.uth.gr/DetailsStat.aspx?StatID=13

- «Γενετική του ανθρώπου»: http://www.med.uth.gr/pmsgenetiki/

- «Μεθοδολογία Βιοϊατρικής Έρευνας, Βιοστατιστική και Κλινική Βιοπληροφορική»: http://biomath.med.uth.gr

- «Άσκηση, Εργοσπιρομετρία και Αποκατάσταση»: www.med.uth.gr/pmsasa

- «Η Διατροφή στην Υγεία και στη Νόσο»: http://www.med.uth.gr/pmsdhd/index.html

- «Υπερηχογραφική λειτουργική απεικόνιση για την πρόληψη και διάγνωση των αγγειακών παθήσεων»: http://www.med.uth.gr/DetailsStat.aspx?StatID=131

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Συνεδρίου Ογκολογίας Κεντρικής Ελλάδας με Διεθνή Συμμετοχή (Ηπατοκυτταρικός καρκίνος, καρκίνος οισοφάγου, καρκίνος στομάχου, καρκίνος προστάτου), το οποίο πραγματοποιείται από την Πέμπτη 2 Ιουνίου στο ξενοδοχείο LarissaImperial. Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ερευνητική Εταιρεία Ουρογεννητικής Ογκολογίας με συνεργασία με την Παν/μιακή Ογκολογική, την Παν/μιακή Ουρολογική και τη συμμετοχή του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015 το πρόγραμμα περιελάμβανε Διδακτική Χειρουργική Ενότητα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν χειρουργεία οπισθοπεριτοναϊκής Λεμφαδενεκτομής σε νεαρούς ασθενείς με καρκίνο όρχεως, από τον Καθηγητή Ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας – Αντικαρκινικό Κέντρο M.D. Anderson Cancer Center στο Χιούστον των ΗΠΑ, Dr. LouisPisters.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την κα Α. Βλάχου (τηλ. 2410-685591, avlachou@uth.gr) ή να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα του Τμήματος (www.med.uth.gr), το (@meduth) & το (facebook.com/meduth).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass