Η συμβολή της τέχνης στην ψυχική υγεία

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΖΑΡ ΤΗΣ ΘΕΨΥΠΑ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 15:49

Η συμβολή της τέχνης στην έκφραση, τη δημιουργία και την εκπαίδευση για την κινητικότητα των ψυχικά ασθενών αναδείχθηκε χθες στο μπαζάρ της ΘΕΨΥΠΑ, που λειτούργησε στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Σπουδαίες κατασκευές, κάδρα, διακοσμητικά και σαπούνια που έφτιαξαν με πολύ μεράκι και φροντίδα τα παιδιά του Κέντρου Ημέρας του ΘΕΨΥΠΑ προκάλεσαν το ενδιαφέρον των Λαρισαίων, που ήρθαν σε επαφή και συζήτησαν με τα μέλη και τους εκπαιδευτές του Κέντρου για το μήνυμα της ημέρας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το έτος 2018, θέτει ως μήνυμα της Ενημερωτικής Εκστρατείας «Νέοι άνθρωποι και ψυχική υγεία σε έναν κόσμο που αλλάζει» (Young people and mental health in a changing world),επιδιώκοντας να ενημερώσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τους παράγοντες κινδύνου και τα μέτρα πρόληψης σχετικά με τις ψυχικές διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης, είναι περίοδοι της ζωής κατά τις οποίες συντελούνται πολλές αλλαγές, για παράδειγμα αλλαγές στο σχολικό περιβάλλον, αναχώρηση από το σπίτι για το πανεπιστήμιο ή για μια νέα εργασία.

Οι μισές από τις ψυχικές ασθένειες ξεκινούν στην ηλικία των 14 ετών, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ανιχνεύονται και δεν θεραπεύονται. Με όρους βαρύτητας της ασθένειας μεταξύ των εφήβων, η κατάθλιψη είναι η τρίτη αιτία νοσηρότητας σε αυτούς. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη αιτία θανάτου των ατόμων από 15 έως 29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών από εφήβους, αποτελεί μείζον θέμα σε πολλές χώρες, γεγονός που είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν επίσης ανησυχητικό ζήτημα για τους νέους.

Ευτυχώς, υπάρχει μια αναπτυσσόμενη αναγνώριση της σημασίας της προσφοράς βοήθειας στους νέους ανθρώπους, ώστε να οικοδομήσουν την ψυχική τους δύναμη, από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, για να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις του σημερινού κόσμου που αλλάζει. Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η προώθηση και η προστασία της ψυχικής υγείας των εφήβων έχει πλεονεκτήματα, όχι μόνο στην υγεία τους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, αλλά και στις εθνικές οικονομίες και στην κοινωνία. Με υγιείς νέους ανθρώπους, ικανούς να συνεισφέρουν περισσότερο στην εργασία, στην οικογένεια, στην κοινότητα και στην κοινωνία, επιτυγχάνεται η ευημερία και η ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο.

Ως προς τα μέτρα πρόληψης, πολλά δύνανται να γίνουν, ώστε να βοηθηθεί ένας νέος να οικοδομήσει ψυχικό σθένος από μικρή ηλικία, να προλάβει την ψυχική διαταραχή και να διαχειριστεί και να θεραπεύσει την ψυχική ασθένεια. Η πρόληψη αρχίζει με την αναγνώριση και την κατανόηση των πρώιμων μηνυμάτων και συμπτωμάτων της ψυχικής διαταραχής/ασθένειας. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους έφηβους να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν δεξιότητες ζωής, ώστε να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, είναι δυνατόν να παρασχεθεί ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα σχολεία και σε άλλες κοινοτικές δομές και φυσικά να ευαισθητοποιηθούν και να καταρτιστούν οι επαγγελματίες υγείας στον χώρο της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν και να διαχειριστούν διαταραχές της ψυχικής υγείας.

Η επένδυση σε προγράμματα για την κατανόηση, την ενσωμάτωση και την τεκμηρίωση της ψυχικής υγείας των νέων, από τους αρμόδιους φορείς στους τομείς που αφορούν στην κοινωνία, την υγεία και την εκπαίδευση, θεωρείται ουσιαστική.

Αυτή η επένδυση θα πρέπει να συνδέεται με προγράμματα που θα εστιάζουν:

α. Στην ενημέρωση των εφήβων και των νέων για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να φροντίσουν την ψυχική τους υγεία (αυτοφροντίδα).

β. Στην ενημέρωση των νέων ατόμων, των γονέων και των εκπαιδευτικών, ώστε να μάθουν πώς να υποστηρίζουν τους φίλους τους, τα παιδιά τους και τους μαθητές τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass