Ομαλά εξελίσσεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός

* ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟ 2ο ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ- ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ- ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 22:25

Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται στη Λάρισα ο αντιγριπικός εμβολιασμός, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου, ώστε να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού στα νέα στελέχη του ιού της γρίπης ενόψει του φετινού χειμώνα, με τους φαρμακοποιούς να αναμένουν αύξηση της ζήτησης των αντιγριπικών εμβολίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, με την οποία δίνονται οδηγίες για τον εμβολιασμό, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης, καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

«Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υπο-ορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ)», τονίζει το Υπουργείο Υγείας και συνεχίζει: «Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη (που διαθέτουν άδεια κυκλοφορίας) από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών».

Ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκεται σε εξέλιξη, υπάρχει επάρκεια εμβολίων και όλα κυλούν ομαλά, διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Νίκος Γκανάκης υπογραμμίζοντας πως το φετινό εμβόλιο είναι ενισχυμένο, καλύπτει περισσότερα στελέχη και ως εκ τούτου παρέχει προστασία καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, σε αντίθεση με πρακτικές του παρελθόντος που χρειαζόταν και δεύτερο εμβόλιο στη διάρκεια του χειμώνα για πλήρη προστασία.

Ο κ. Γκανάκης προβλέπει αύξηση της ζήτησης των εμβολίων το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε συνδυασμό και με το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου διαπιστώνοντας πάντως ως μοναδικό πρόβλημα την αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος παρά τις συνεχείς καθησυχαστικές τοποθετήσεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας, όπως καταγράφονται στην εγκύκλιο ότι «μέσω των συστημάτων φαρμακοεπαγρύπνισης που λειτουργούν διεθνώς, δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές συστηματικές παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου».

ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Ιδιαίτερη μνεία στην εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζου γίνεται στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και στους εργαζομένους στους φορείς υγείας, που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από λοιμώξεις κατά την εργασία και να τις μεταδώσουν στους συναδέλφους, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

«Η ανοσοποίηση έναντι της γρίπης του προσωπικού των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας προστατεύει όχι μόνο τους εμβολιασμένους, αλλά λειτουργεί και ως φραγμός κατά της μετάδοσης της γρίπης και μάλιστα σε άτομα με αντένδειξη εμβολιασμού (π.χ. βρέφη κάτω των 6 μηνών, αλλεργικά άτομα κ.ά.) ή με χαμηλή ανοσολογική απόκριση και συμβάλλει στην απρόσκοπτη διατήρηση της παροχής υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της εποχικής γρίπης», αναφέρει ο κ. Μπασκόζος θέτοντας ζήτημα υποχρεωτικού εμβολιασμού του προσωπικού των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας συμπεριλαμβανομένων και των Μονάδων Νεογνών, των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων, των ειδικών Μονάδων Ανοσοκατεσταλμένων και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ).

Με στόχο μάλιστα την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των επαγγελματιών υγείας, συστήνεται στο ΚΕΕΛΠΝΟ, υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, Συντονιστική Επιτροπή, η οποία σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, τον Νοσηλευτή Επιτήρησης Λοιμώξεων και τη Διοίκηση των Νοσοκομείων θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα ο εμβολιασμός των εργαζομένων και για τη χρονική περίοδο 2018-2019.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Ελευθερία Μαλισιώτου, και φέτος ο εμβολιασμός των εργαζομένων θα γίνει έγκαιρα και οργανωμένα, όπως συνέβη και την περυσινή χρονιά.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass