«Καταργήστε το clawback στα εμβόλια»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 15:17

Την κατάργηση του “clawback” στη δαπάνη για τα εμβόλια, που θα συμβάλει στον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού και τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας, ζητά από τον υπουργό Υγείας κ. Αδρέα Ξανθό, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, συνυπογράφοντας ερώτηση του τομεάρχη Υγείας της ΝΔ κ. Βασίλη Οικονόμου, καλεί τον αρμόδιο υπουργό “να προχωρήσει στη συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback, καθώς και να εντάξει τη δαπάνη εμβολίων σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, προάγοντας έτσι την Πρόληψη και θωρακίζοντας τη Δημόσια Υγεία”.
Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ:
Η επιμονή του Υπουργείου Υγείας για κλειστό προϋπολογισμό στα εμβόλια και τη συνακόλουθη επιβάρυνση με clawback, αποδεικνύεται επιζήμια και στερείται επιστημονικής, δημοσιονομικής και αναπτυξιακής βάσης αφού τα εμβόλια δεν αποτελούν στόχο προκλητής συνταγογράφησης, δεν αφορούν φαρμακευτική θεραπευτική δαπάνη, αλλά αποτελούν εργαλείο προνοιακής κοινωνικής πολιτικής που σχετίζεται με την Πρόληψη και θωρακίζει τη Δημόσια Υγεία.
Το μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει η Πολιτεία υπέρ των καθολικών εμβολιασμών, οφείλει να είναι ισχυρό και ουσιαστικό, ιδίως στην παρούσα συγκυρία όπου επιμένει ακόμη η επιδημία της ιλαράς στη χώρα μας και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού (έστω και αν βρίσκεται σε ανεκτά ακόμη επίπεδα) παραμένει οριακή στην παροχή ανοσίας αγέλης.
Πρέπει επίσης να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση στις αντιεμβολιαστικές φωνές οι οποίες παρόλο που έχουν καταδικαστεί εμφατικά από τους επιστημονικούς φορείς της χώρας μας, επιμένουν, με την ανοχή σε ορισμένες περιπτώσεις του Υπουργείου.
Η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας [Αριθμ. Δ3 (α)/οικ. 63585, ΦΕΚ Β' 4065/17.09.2018)] να εξαιρέσει από τον υπολογισμό μόνο το μερίδιο ανάπτυξης (το οποίο αποτελεί μόλις το 10% του υπολογιζόμενου clawback ενώ το υπόλοιπο 90% προκύπτει από το τελικό μερίδιο αγοράς της εταιρείας) αποτελεί ημίμετρο που αντιμετωπίζει απλώς κάποια επιμέρους τεχνικά προβλήματα και δεν προωθεί την πρόληψη.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
1.  Θα προχωρήσετε εντέλει στη συνολική εξαίρεση των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη και το αντίστοιχο clawback;
2. Θα αποφασίσετε για την ένταξη της δαπάνης εμβολίων σε ειδικό κονδύλι κοινωνικής πολιτικής, προάγοντας έτσι την Πρόληψη και θωρακίζοντας της Δημόσια Υγεία;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass