Κλιμάκιο του ιδρύματος Στ. Νιάρχος στο Πανεπιστημιακό

* ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΖΙΤΡΟΝΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2018 22:14

Ένα ακόμα βήμα στην προετοιμασία για την εγκατάσταση του μηχανήματος ποζιτρονιακής τεχνικής (μεθοδολογία PET, PET/CT) δωρεά του ιδρύματος Στ. Νιάρχος έκανε χθες το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την εγκατάσταση και ενσωμάτωση του νέου μηχανήματος στο τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του νοσοκομείου.

Κλιμάκιο του ιδρύματος Στ. Νιάρχου αποτελούμενο από δύο ανώτατα στελέχη και τρεις συμβούλους καθηγητές ακτινοφυσικής και πυρηνικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Χόπκινς επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να σχηματίσουν άποψη για την οργάνωση λειτουργίας του νέου μηχανήματος στη Λάρισα.

Στη δίωρη και πλέον παραμονή του στη Λάρισα το κλιμάκιο του ιδρύματος επισκέφθηκε τους χώρους του εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής, όπου οργανικά θα ενταχθεί το νέο μηχάνημα, καθώς και τον χώρο όπου η διοίκηση των δύο νοσοκομείων κατέληξε ως τον πλέον κατάλληλο για την ανέγερση νέου κτιρίου –η πρώτη επέκταση του υφιστάμενου κτιριακού συγκροτήματος- για την εγκατάσταση του petscan.

Το κλιμάκιο συμφώνησε με την απόφαση της διοίκησης για την ανέγερση νέου κτιρίου έναντι της έτερης πρότασης για την εξεύρεση χώρων στο υφιστάμενο κτιριακό συγκρότημα με τον διοικητή Παν. Νάνο και ανώτατα στελέχη των διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών λίγο αργότερα να παρουσιάζουν στην αντιπροσωπία τα δύο σενάρια για την ανέγερση του νέου κτιρίου.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει την ανέγερση του κτιρίου με τη μέθοδο της μελέτης κατασκευής και χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το δεύτερο σενάριο τη χρηματοδότηση της ανέγερσης από το ίδρυμα Στ. Νιάρχος, σενάρια τα οποία έχουν παρουσιαστεί πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Νάνος παράλληλα ενημέρωσε την αντιπροσωπεία και για τη συμφωνία του Νοσοκομείου με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την επίβλεψη της κατασκευής καλώντας τα στελέχη του Ιδρύματος να επισπεύσουν τις διαδικασίες επιλογής του τύπου του μηχανήματος κυκλοτρονίου, που θα προμηθευτεί, προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη για την κατασκευή του κτιρίου.

Στη διάρκεια σύσκεψης των δύο πλευρών, παράλληλα με την παρουσίαση των δύο σεναρίων ανέγερσης του κτιρίου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του μηχανήματος ποζιτρονιακής τεχνικής με τη διοίκηση να υποστηρίζει ότι πρόκειται να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα του γραμμικού επιταχυντή, που λειτουργεί εξυπηρετώντας χιλιάδες Θεσσαλούς ασθενείς κατά την ολοήμερη λειτουργία του ιδρύματος.

Σημειώνεται ότι με την ανάπτυξη της ποζιτρονιακής τεχνικής (μεθοδολογία PET, PET/CT), σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του καθηγητή Πυρηνικής Ιατρικής κ. Παναγιώτη Γεωργούλια "παρέχονται μοναδικές δυνατότητες για τη λειτουργική απεικόνιση του ανθρώπινου οργανισμού με καθοριστική συμβολή κυρίως στη διαγνωστική προσπέλαση και παρακολούθηση των καρκινοπαθών, αλλά και ασθενών που πάσχουν από καρδιολογικές, νευρολογικές και άλλες παθήσεις" αναδεικνύοντας παράλληλα τη σπουδαιότητα και του κυκλοτρονίου παραγωγής των αναγκαίων ραδιοϊσοτόπων-ραδιοφαρμάκων, που θα χρησιμοποιούνται στο μηχάνημα petscan.

Η προσθήκη της νέας τεχνολογίας αναμένεται να βελτιώσει κατακόρυφα την παροχή υπηρεσιών υγείας από το Εργαστήριο Πυρηνικής Ιατρικής, που αθόρυβα εδώ και χρόνια προσφέρει υψηλού επιπέδου δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, όπως μεταξύ άλλων σπινθηρογραφήματα μυοκαρδίου (με τη μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα, συστηματική εφαρμογή της τεχνικής GATED-SPECT) και εγκεφάλου.

ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass