ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΓΕΙΑΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 22:12

Στα ροζ η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας δηλώνει παρούσα στην Εκστρατεία για τον Καρκίνο του Μαστού και συμμετέχει στο πρόγραμμα φωταγώγησης σημαντικών κτιρίων σε ροζ χρώμα, με στόχο την ταχύτερη και ευρύτερη διάδοση της γνώσης για την πρόληψη.

Από το 1992 μέχρι σήμερα έχουν φωταγωγηθεί πάνω από 1.000 κτίρια-ορόσημα και μνημεία παγκόσμιας σημασίας σε 70 χώρες μεταφέροντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι «Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ».

Για 7η συνεχόμενη χρονιά ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας μεταξύ άλλων δράσεών του φωτίζει συμβολικά κτίρια της πόλης μας. Έτσι αύριο Τετάρτη 17 Οκτωβρίου από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ. το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην πλατεία Ρήγα Φεραίου θα φωταγωγηθεί με ροζ χρώμα.

Παράλληλα μέλη και εθελοντές του Συλλόγου θα ενημερώσουν και θα μοιράσουν το γνωστό σε όλους «ροζ κορδελάκι» αλλά και έντυπο ενημερωτικό υλικό για τον καρκίνο του μαστού. Κύριος στόχος της δράσης είναι η ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με την 5η Υ.Π.Ε. προγραμματίζουν μια σειρά δράσεων αφιερωμένων στην πρόληψη και την προαγωγή υγείας για τους πολίτες. Έτσι από τις 6 έως και τις 21 Δεκεμβρίου Κινητές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται στην είσοδο της Περιφέρειας Θεσσαλίας πραγματοποιώντας δωρεάν εξετάσεις και εξετάσεις μαστογραφίας. Το αναλυτικό πρόγραμμα των συγκεκριμένων δράσεων πρόκειται να δημοσιευθεί το προσεχές διάστημα.

 

 

Με στήριξη ΠΟΕΔΗΝ η κινητοποίηση των τραυματιοφορέων

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ γνωστοποιεί ότι στέκεται στο πλευρό της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων, ενόψει της προγραμματισμένης 5ωρης στάσης εργασίας στην Αττική και της 24ωρης απεργίας για την περιφέρεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

Στηρίζουμε και καλύπτουμε την Κινητοποίηση της Πανελλήνιας Ένωσης Τραυματιοφορέων την Τετάρτη 17/10/2018.

* 5ωρη Στάση Εργασίας στην Αττική 10.00 - 3.00 μ.μ.

* 24ωρη Απεργία για Περιφέρεια.

Καλούμε τους τραυματιοφορείς στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας».

Η κ. Μεσσήνη στην Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Η λέκτορας Μαιευτικής Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κα Χριστίνα Μεσσήνη ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Αρχή Ι.Υ.Α.) με απόφαση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Γιώργου Γιαννόπουλου.

Η κα Μεσσήνη, που αναπληρώνει τον επίκουρο καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας Εμβρυομητρικής στην Ιατρική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. κ. Νικόλαο Βραχνή, είναι η μοναδική εκπρόσωπος της Κεντρικής Ελλάδας στην Εθνική Αρχή.

Διαβητολογικό ιατρείο στον ΓΟΝΚ «Οι Άγιοι Ανάργυροι»

Τη σύσταση και λειτουργία Εξωτερικού Διαβητολογικού Ιατρείου (Ε.Δ.Ι.) στο Β΄ Παθολογικό Τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ», με υπεύθυνη την παθολόγο – διαβητολόγο ιατρό, κ. Αννα Κολώνια υπέγραφε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης.

Σκοπός λειτουργίας του Διαβητολογικού Ιατρείου είναι η συστηματική, εξειδικευμένη και εκσυγχρονισμένη περίθαλψη των διαβητικών ασθενών, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη και των εκδηλώσεών του, καθώς και η παροχή ειδικής εκπαίδευσης και κοινωνικής φροντίδας στους διαβητικούς ασθενείς, η διασφάλιση της μακροχρόνιας παρακολούθησης των ασθενών με την καταγραφή τους σε ένα εθνικό μητρώο διαβητικών, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του, η εκτίμηση των αναγκών των διαβητικών ασθενών με στόχο τον προγραμματισμό των παροχών προς αυτούς από τους αρμόδιους φορείς, η συνεργασία, τόσο με τις επιστημονικές εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο του σακχαρώδη διαβήτη , όσο και με τις Ενώσεις των διαβητικών ασθενών καθώς και η προώθηση της έρευνας στον τομέα του σακχαρώδη διαβήτη.

Το Διαβητολογικό Ιατρείο θα στελεχώνεται από ιατρικό και λοιπό προσωπικό, θα διαθέτει εξοπλισμό και θα έχει επιστημονική και εκπαιδευτική διασύνδεση με τις Διαβητολογικές Μονάδες (Κέντρα).

Εκπαίδευση στην Ιατρική Ύπνου

Κατευθυντήριες οδηγίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις απόκτησης πιστοποιητικού εκπαίδευσης στην ιατρική ύπνου και πιστοποιητικού εκπαίδευσης τεχνικού ύπνου δίνει το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την εκπαίδευση στην Ιατρική του Υπνου απαιτείται δωδεκάμηνη εκπαίδευση πλήρους απασχόλησης ή ισότιμο συνολικό χρονικό διάστημα αν η απασχόληση δεν είναι πλήρης. Δικαίωμα στην εκπαίδευση έχουν ιατροί κάτοχοι τίτλου ειδικότητας Πνευμονολογίας, Νευρολογίας, Ψυχιατρικής και Παιδιατρικής, εφ' όσον αφορά παιδιά.

Η εκπαίδευση γίνεται σε ΕΚεΔΥ Νοσοκομείων ΕΣΥ ή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Στρατιωτικών Νοσοκομείων, ή Νοσοκομείων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας. Το Εργαστήριο ή Κέντρο Διαταραχών Υπνου (ΕΚεΔΥ) είναι ειδική λειτουργική μονάδα που ασχολείται με το εξειδικευμένο αντικείμενο της ιατρικής του ύπνου, το οποίο αφορά στη διάγνωση και θεραπεία των παρακάτω καταστάσεων: αϋπνίας, αναπνευστικών διαταραχών στον ύπνο, ημερήσιας υπνηλίας, διαταραχής ρύθμισης ύπνου-εγρήγορσης, παραϋπνίας, κινητικών διαταραχών και άλλων διαταραχών ύπνου. Το εκπαιδευτικό ΕΚεΔΥ πρέπει να είναι πιστοποιημένο, να διαθέτει τουλάχιστον τρεις (3) κλίνες και τη δυνατότητα πραγματοποίησης τουλάχιστον πενήντα (50) πολυπνογραφικών μελετών/μήνα, να αναπτύσσει επιστημονική δραστηριότητα και να διαθέτει εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Να έχει τη δυνατότητα όλων των τύπων των διαγνωστικών και θεραπευτικών πράξεων ανά κατεύθυνση προσφερόμενων υπηρεσιών.

Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης στην Ιατρική του Υπνου χορηγείται μετά από εξετάσεις ενώπιον τριμελούς επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν τουλάχιστον ένας (1) πνευμονολόγος-φυματιολόγος και ένας (1) νευρολόγος ή ψυχίατρος με εκπαίδευση στην Ιατρική του Ύπνου. Οι εξετάσεις για εκπαίδευση στην Ιατρική του Υπνου είναι θεωρητικές και πρακτικές. Διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο, κατά τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο.

To ΕΚεΔΥ απαραίτητα στελεχώνεται από επαγγελματία υγείας με πιστοποιημένη εκπαίδευση Τεχνικού Ύπνου. Ο Τεχνικός Ύπνου είναι απόφοιτος Ιατρικών Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, Νοσηλευτικών Σχολών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ΑΤΕΙ κλάδου Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, Τεχνολόγων Ιατρικών Οργάνων, Μηχανικών Βιοϊατρικής Τεχνολογίας ημεδαπής ή αλλοδαπής καθώς και αναγνωρισμένων σχολών επαγγελμάτων υγείας μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Ο Τεχνικός Ύπνου εργάζεται υπό την καθοδήγηση του ιατρικού προσωπικού, διενεργεί τις μελέτες ύπνου και συμμετέχει σε καθήκοντα που αφορούν στην πρωινή λειτουργία του ΕΚεΔΥ

Η διάρκεια εκπαίδευσης είναι έξι μήνες και περιλαμβάνει σύνδεση και διενέργεια τουλάχιστον 200 πολυπνογραφικών μελετών, που περιλαμβάνουν τουλάχιστον 50 θεραπευτικές μελέτες με τιτλοποίηση αναπνευστικών συσκευών και 100 μη αυτόματες αναλύσεις καταγραφών με έκδοση αποτελέσματος.

Η εκπαίδευση γίνεται σε ΕΚεΔΥ Νοσοκομείων ΕΣΥ ή Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Στρατιωτικών Νοσοκομείων, ή Νοσοκομείων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας.

Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης του τεχνικού ύπνου χορηγείται μετά από εξετάσεις ενώπιον της τριμελούς επιτροπής. Οι εξετάσεις διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο, κατά τους μήνες Μάιο και Νοέμβριο. Σε περίπτωση αποτυχίας στις εξετάσεις, ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να προσέλθει εκ νέου για εξέταση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass