Κινδυνεύει το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων στη Λάρισα

Δημοσίευση: 01 Ιουλ 2013 17:05 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:19
 

 Αγωνιώδεις προσπάθειες, να διατηρήσουν την πολύτιμη κοινωνική δομή, των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, κάνουν και οι εργαζόμενοι αυτού στη Λάρισα, ζητώντας τη στήριξη τοπικών φορέων. Απέστειλαν πρόσφατα επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, υπογεγραμμένη από τοπικούς φορείς, στην οποία αναφέρουν μεταξύ άλλων: « Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ν. Λάρισας "ΟΡΦΕΑΣ" - Ο.ΚΑ.ΝΑ, , ένα από τα 71 στην Ελλάδα, λειτουργεί στην τοπική κοινωνία μας από το 1998 με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (Ν.3966/2011) και με τη συμμετοχή των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).

Τα Κέντρα Πρόληψης αποτελούν ένα αποκεντρωμένο δίκτυο υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Προσφέρουν πρωτοπόρες υπηρεσίες που έχουν αναγνωρισθεί τόσο πανευρωπαϊκά μέσα από τις ειδικές αναφορές στις ετήσιες εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA) όσο και από τα μέλη των τοπικών κοινωνιών, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Τα αιτήματα για υλοποίηση παρεμβάσεων πρόληψης και ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν σε αυτές συνεχώς αυξάνονται, ειδικά στις σημερινές συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου παρατηρείται αύξηση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, της βίας, της κατάχρησης ουσιών και των αυτοκτονιών.

Ωστόσο, εξαιτίας του παρωχημένου, ιδιότυπου θεσμικού καθεστώτος τους, απέχουν πολύ από το να είναι μόνιμες δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Συνεπώς, η ισχύουσα «Προγραμματική Σύμβαση για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης» είναι αυτή που ρυθμίζει έστω και στοιχειωδώς μια σειρά λειτουργικών, επιχειρησιακών και άλλων ζητημάτων.

Η Σύμβαση αυτή λήγει εντός του 2013 και ακόμη δεν έχει υπάρξει έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ανανέωσης της από τους συναρμόδιους Φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Υγείας, ΚΕΔΕ, ΟΚΑΝΑ, ΕΕΤΑΑ ΑΕ).

Μάλιστα, τα τρία τελευταία χρόνια τα Κέντρα Πρόληψης λειτουργούν με λιγότερο από το 35% της -προϋπολογισμένης και κοινά συμφωνημένης με βάση τις ανάγκες τους-χρηματοδότησης. Εξ αιτίας της ακραίας υποχρηματοδότησης το Κέντρο Πρόληψης ν. Λάρισας, αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στα πάγια έξοδα του, κινδυνεύει σοβαρά με διακοπή της λειτουργίας του.

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που οδηγεί στην διακοπή της συμβουλευτικής υποστήριξης των κατοίκων της περιοχής μας και ιδιαίτερα των νέωνγια προβλήματα που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις αλλά την ψυχοκοινωνική υγεία γενικότερα,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή των παρεμβάσεων πρόληψης και ενίσχυσης παιδιών και εφήβων εντός και εκτός σχολικού πλαισίου, καθώς και των εκπαιδευτικών τους,

Επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την διακοπή της δωρεάν στήριξης της οικογένειας μέσω ομάδων γονέων,

Ζητούμε από τους συναρμόδιους Φορείς:

-Την καταβολή όλων των οφειλών του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Υγείας.

-Την άμεση έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της Προγραμματικής Σύμβασης για την Λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, που λήγει το 2013.

-Τη χρηματοδότηση τους για το 2013 με βάση την Προγραμματική Σύμβαση, τις λειτουργικές και επιχειρησιακές ανάγκες των δομών και την υγεία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα της νεολαίας.

-Την επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης, με μετεξέλιξη τους σε μόνιμες δημόσιου χαρακτήρα δομές, με σαφή, πάγια και κεντρική κρατική χρηματοδότηση και εργασιακή ασφάλεια του συνόλου του προσωπικού τους χωρίς εξαιρέσεις».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass