ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ «IMPERIAL»

Μεγάλες οι προοπτικές για το Ιπποφαές Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2013 2:44 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:30
Για την καλλιέργεια και τη διαχείριση του ιπποφαούς θα ενημερωθούν όσοι παρακολουθήσουν, σήμερα Πέμπτη, στις 20:00 στο ξενοδοχείο «Larissa Imperial» την ημερίδα που διοργανώνει το γεωπονικό κέντρο Ιπποφαές Θεσσαλίας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα αποτελέσματα της επιτυχούς συνεργασίας με 39 παραγωγούς και 320 στρεμμάτων ιπποφαούς.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της ημερίδας το ιπποφαές Θεσσαλίας παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη από τη φύτευση εμπορικών ποικιλιών, την υποστήριξη στην καλλιέργεια μέχρι και στην πώληση της παραγωγής, ενώ η είσοδος για όλους είναι ελεύθερη.
Το ιπποφαές είναι ένα δίοικο φυτό (έχει αρσενικά και θηλυκά φυτά) του οποίου η ιστορία είναι συνδεδεμένη με την Αρχαία Ελλάδα απ’ όπου προέρχεται και η επιστημονική του ονομασία. Οι στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου παρατήρησαν ότι τα πληγωμένα άλογα όταν έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς του φυτού είχαν γρήγορη ανάρρωση και το τρίχωμά τους έλαμπε. Από αυτό το χαρακτηριστικό προέρχεται και η ονομασία του Ιπποφαές = ίππος και φαός (λαμπρός). Το Hippophae rhamnoides L. ανήκει στην οικογένεια των Elaeagnaceae. Οι ονομασία του σε διάφορες χώρες διαφέρει, στα Αγγλικά ονομάζεται Seabuckthorn ή Seaberry στα Γερμανικά Sanddorn και στα Ρώσικα Oblepiha.
Στη σύγχρονη εποχή καλλιεργείται εμπορικά σε αρκετές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στη Ρωσία (από το 1936) και στην Κίνα (από το 1980). Άλλες περιοχές με σημαντικές καλλιέργειες είναι η Γερμανία, ο Καναδάς η Γαλλία και αρκετές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ
Στη χώρα μας η καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια σε περιορισμένες εκτάσεις αλλά το ενδιαφέρον από τους παραγωγούς είναι έντονο. Η καλλιέργεια εξαπλώνεται σε διάφορες περιοχές, χαρακτηριστικά με το Ιπποφαές Θεσσαλίας συνεργάζονται 39 παραγωγοί και η καλλιέργεια εκτείνεται στα 320 στρέμματα σήμερα. Οι καλλιεργητικές αποδόσεις κυμαίνονται από 0,6 – 4 τόνους το στρέμμα ανάλογα με την ποικιλία και οι τιμές πώλησης από 2 – 10 ευρώ το κιλό ανάλογα με την ποιότητα και τον τρόπο διάθεσης. Το σημαντικότατο ζήτημα της διάθεσης της παραγωγής απαντάται από την ίδια την παγκόσμια αγορά (πάνω από 30 δισ. δολάρια διακινούνται παγκοσμίως σε προϊόντα του Ιπποφαούς). Είναι όμως σημαντικό η καλλιέργεια να αντιμετωπιστεί με άκρως επιχειρηματικό τρόπο από την επιλογή της ποικιλίας, τις καλλιεργητικές λεπτομέρειες ως τη διάθεση της παραγωγής.
Το ιδιαίτερα σημαντικό και συνεχώς αυξανόμενο καταναλωτικό ενδιαφέρον ιδιαίτερα από τις αναπτυγμένες χώρες δικαιολογείται κυρίως από τις σημαντικές ιδιότητες των προϊόντων του φυτού (καρπός, χυμός, λάδι, φύλλα κτλ). Οι καρποί του φυτού συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φρούτα με την πιο υψηλή διατροφική αξία με σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τα φύλλα που χρησιμοποιούνται αρκετά ως τονωτικό και θεραπευτικό αφέψημα.
Γ.Ρ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass