ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Οι δωρεάν αλλά άγνωστες παροχές του ΕΟΠΥΥ

* Συναντήσεις με τον υπ. Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημ. Κοντό. Τι ζήτησαν, ποιες απαντήσεις έλαβαν για διαθεσιμότητα, αναδιάρθρωση μονάδων Υγείας, μείωση εξόδων λειτουργίας και συγχωνεύσεις υπηρεσιών Υγείας

Δημοσίευση: 27 Ιουλ 2013 21:03 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:49
Του Γιώργου Ρούστα
Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας και του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε στον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη αλλά και στον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντό, με αφορμή και την πρόσφατη ανάληψη των καθηκόντων τους, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου πολυνομοσχεδίου και με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον τύπο περί μετατροπής του ΕΟΠΥΥ από πάροχο σε αγοραστή υγείας.
Παρά τις άνωθεν διαβεβαιώσεις που έλαβαν περί της απρόσκοπτης λειτουργίας του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν σε εγρήγορση και επιφυλακή για να αποτρέψουν τυχόν δυσάρεστη εξέλιξη, όπως συνέβη απροειδοποίητα με άλλους κλάδους.
Ταυτόχρονα ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ Λάρισας απευθύνει κάλεσμα στους ασφαλισμένους του νομού, κυρίως στους νέους να προτιμήσουν\εμπιστευθούν τις τοπικές μονάδες υγείας που διακρίνονται για την άμεση, έγκυρη μα πάνω απ’ όλα δωρεάν εξυπηρέτηση στον τομέα των ιατροδιαγνωστικών εξετάσεων και όχι μόνο.
ΜΕ ΤΟΝ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ
Η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και οι Μονάδες Υγείας του, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις υπαλλήλων από τον χώρο της υγείας, η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ αλλά και οι παροχές των ασφαλισμένων μονοπώλησαν τη συζήτηση με τον υπουργό κ. Γεωργιάδη, ο οποίος απάντησε πως ο ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πάροχος αλλά και ως αγοραστής υγείας. Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν θα «αιφνιδιάσει» και πρόσθεσε ότι θα ασχοληθεί με τον ΕΟΠΥΥ μετά την αναδιάρθρωση των υπό κατάργηση - συγχώνευση Νοσοκομείων, τα οποία θα αλλάξουν χαρακτήρα.
Με ανοιχτές τις Μονάδες Υγείας και τα Πολυϊατρεία, ο υπουργός δήλωσε πως θα γίνουν αλλαγές τόσο σε διοικητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο στον ΕΟΠΥΥ, τις οποίες όμως δεν προσδιόρισε χρονικά. Παρόλα αυτά, δεν διέψευσε τις πρόσφατες δηλώσεις του περί διαθεσιμότητας και κινητικότητας 2.500 υπαλλήλων από τον χώρο του υπουργείου Υγείας. Κομβικές χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το υπουργείο Υγείας με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και τη μείωση των εξόδων στον ΕΟΠΥΥ.
ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΟΠΥΥ
Στη συνέχεια η Ομοσπονδία εξέφρασε στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό όλα τα μείζονα ζητήματα που προβληματίζουν τα μέλη της, όπως το μέλλον των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τις συγχωνεύσεις με τα Κέντρα Υγείας, τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις, τη χρηματοδότηση και τις προμήθειες του ΕΟΠΥΥ αλλά και τις παροχές των ασφαλισμένων.
Ως προς τον ρόλο του ΕΟΠΥΥ, η άποψη του προέδρου είναι ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να λειτουργεί τόσο ως αγοραστής όσο και ως πάροχος υπηρεσιών υγείας αναγνωρίζοντας πως οι Μονάδες Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο παρέχοντας υπηρεσίες από τα Πολυιατρεία. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο αναδιοργάνωσης, η μείωση των εξόδων, με τη μεταφορά και τις συγχωνεύσεις των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε ιδιόκτητα κτίρια αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα διοίκηση.
Στο σημείο αυτό παρενέβη το μέλος της ΠΟΕ, ο Λαρισαίος Κώστας Νινίκας και ανέφερε πως «στη Λάρισα αν οι υπηρεσίες του Οργανισμού που σήμερα είναι διάσπαρτες σε 6 διαφορετικά κτίρια στην πόλη συνενωθούν σε ένα, εκτός από τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει ο ΕΟΠΥΥ, θα λειτουργήσει καλύτερα και ο Οργανισμός, προς όφελος των ασφαλισμένων, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο».
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο νέος πρόεδρος κ. Κοντός τόνισε πως «στον ΕΟΠΥΥ αναζητείται ένα optimum μέγεθος παροχών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων» και σε ό,τι αφορά τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα ανέφερε πως «από τον ΕΟΠΥΥ δε θα φύγει προσωπικό, αλλά αντιθέτως ο Οργανισμός θα ενισχυθεί».
ΤΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕ
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των επαφών με τους κ.κ. Γεωργιάδη, Κοντό το μέλος της ΠΟΕ στον ΕΟΠΥΥ Κώστας Νινίκας δήλωσε πως «επειδή βρισκόμαστε εν μέσω πρωτοφανούς αντιεργατικής θύελλας και σε μνημονιακή κατοχή, οφείλουμε να είμαστε όλοι σε αγωνιστική ετοιμότητα, να μην εφησυχάζουμε για να μην αιφνιδιαστούμε κάτι που έγινε σε άλλους κλάδους. Μας ικανοποίησαν οι διαβεβαιώσεις του υπουργού κ. Γεωργιάδη και του προέδρου κ. Κοντού, αλλά αυτά δεν αρκούν για τη διατήρηση των δομών υγείας του ΕΟΠΥΥ. Οι ανακατατάξεις στο Δημόσιο Τομέα και ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Η Τρόικα απαιτεί «αίμα και απολύσεις», άρα η απαίτηση των καιρών είναι ετοιμότητα και εγρήγορση».
ΔΩΡΕΑΝ ΑΛΛΑ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ
Στο μεταξύ ο κ. Νινίκας και η γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ Λάρισας Φωτεινή Αγόρη απευθύνουν κάλεσμα κυρίως προς τους νέους ασφαλισμένους του Οργανισμού (ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, Τράπεζες) να εμπιστευθούν και να προτιμήσουν τις ιατρικές παροχές του Οργανισμού, καθώς οι τοπικές ιατρικές μονάδες διαθέτουν υπερσύγχρονα μηχανήματα, μα πάνω απ΄όλα είναι δωρεάν.
Σύμφωνα με τους κ.κ. Νινίκα, Αγόρη «λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν, ο Σύλλογος Υγειονομικών και Διοικητικών Υπαλλήλων της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ Λάρισας ενημερώνει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, ότι στους χώρους της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ Λάρισας (Ρούσβελτ 4), μπορούν να τους παρασχεθούν οι παρακάτω παροχές ανά τμήμα, κατόπιν έγκαιρου προγραμματισμένου ραντεβού από τη Γραμματεία (πρώην 184 και σήμερα 2410-534.728, 2410-532.671).
Α. Στο Μικροβιολογικό και Κυτταρολογικό εργαστήριο, τα οποία διαθέτουν σύγχρονα μηχανήματα και προσωπικό, μπορεί να εκτελεστεί μεγάλο μικροβιολογικών και κυτταρολογικών εξετάσεων.
Β. Στο Ακτινολογικό εργαστήριο πραγματοποιούνται όλων των ειδών οι ακτινογραφίες. Διαθέτει τμήμα οστεοπόρωσης και τμήμα υπερήχων.
Γ. Στο Οδοντιατρικό τμήμα, μπορούν να εκτελεστούν οδοντιατρικές και οδοντοπροσθετικές εργασίες. Επιπλέον υπάρχει ορθοδοντικό τμήμα παιδιών.
Δ. Στο Φυσιοθεραπευτήριο υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης όλων των φυσιοθεραπειών.
Ε. Στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού παρέχεται ανώδυνος τοκετός, προληπτικός έλεγχος (Τεστ ΠΑΠ), δωρεάν εμβολιασμός για παιδιά και νεογέννητα.
Στ. Στα Ιατρικά τμήματα της Μονάδας μπορούν να εκτελεστούν κλινικές εξετάσεις και συνταγογράφηση.
Σύμφωνα με τους κ. Νινίκα, Αγόρη «στις προσπάθειες του Συλλόγου για την αναβάθμιση των παροχών υγείας προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έχουμε σύμμαχο την τοπική διοίκηση του Οργανισμού και τον διευθυντή κ. Βαγγέλη Γραντζή, με αποκορύφωμα την επίλυση των τηλεφωνικών ραντεβού. Έχουμε την κατάλληλη υποδομή, τη θέληση να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και γενικά το ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ Λάρισας είναι στη διάθεση των ασφαλισμένων για ενημέρωση και πληροφόρηση για όλα και εγγυόμαστε την ποιότητα των παροχών. Ουσιαστικά αποδεικνύουμε στην πράξη τον δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Α’/βάθμια Φροντίδα Υγείας. Πλέον τα αποτελέσματα των εξετάσεων βγαίνουν αυθημερόν ή το αργότερο την επομένη μέρα. Για παράδειγμα στο μικροβιολογικό, η μονάδα πραγματοποιεί περίπου 100 αιμοληψίες ημερησίως. Αν υπάρξει και άμεση ανανέωση των συμβάσεων ορισμένων ιατρών, όπως ακτινολόγου, μικροβιολόγου, γυναικολόγου και αγγειολόγου, τότε η λειτουργία της μονάδας μας θα είναι υποδειγματική».
Σε ερώτησή μας τέλος γιατί αυτή η άμεση εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων δεν θεωρούνταν δεδομένη και στο παρελθόν, οι κ.κ. Νινίκας, Αγόρη ανέφεραν πως «οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ αποσυμφορήθηκαν μετά τη δυνατότητα που έδωσε ο νομοθέτης στον ασφαλισμένο να πραγματοποιεί ιατροδιαγνωστικές εξετάσεις και σε ιδιωτικά εργαστήρια και ιατρεία με μια μικρή συμμετοχή του». Ωστόσο δεν γίνεται κατανοητό στους εκπροσώπους του Συλλόγου «γιατί να μην επιλέξει ο ασφαλισμένος την απολύτως δωρεάν εξέτασή του από τις υπερσύχρονες δομές του ΕΟΠΥΥ», διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «μπορούν να εξυπηρετήσουν το σύνολο των ασφαλισμένων».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass