Το ΕΚΛ για τις δομές ψυχικής υγείας

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2013 1:35 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:52
«Η συνεχής υποχρηματοδότηση και απαξίωση των δομών ψυχικής υγείας έχει οδηγήσει ασθενείς και εργαζόμενους σε τραγικά αδιέξοδα» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας με αφορμή τα οικονομικά προβλήματα των φορέων.
Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του ΕΚΛ «η πολιτική η οποία στοχεύει στο ξεπούλημα του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και στη μετατροπή της σε εμπόρευμα επιτίθεται σε ότι στοιχειωδώς έχει απομείνει, παραδίδοντας έτσι την πρόνοια σε ιδιώτες επιχειρηματίες, αφού νωρίτερα φρόντισε να εκχωρήσει την διαχείριση των δομών αυτών σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ.
Στον ξενώνα Ελευθερία και στο κέντρο ημέρας Χαρά στη Λάρισα φιλοξενούνται 40 παιδιά και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού τύπου. Επί 24ώρου βάσεως φροντίζουν γι’ αυτά 40 εργαζόμενοι (ψυχολόγοι, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γυμναστές κ.α ), οι οποίοι καθημερινά παλεύουν να κρατήσουν όρθιες τις δομές αυτές απλήρωτοι μέχρι πρότινος για μήνες , χωρίς επιδόματα και αναγνώριση των πτυχίων τους.
Οι πρόσφατες περικοπές του προϋπολογισμού για την ψυχική υγεία, που οδήγησαν σε μείωση της χρηματοδότησης κατά 50% δημιουργεί εμπόδια στη λειτουργία των δομών αυτών και σοβαρούς κινδύνους για την πλέον ευαίσθητη ομάδα ασθενών που αντικειμενικά δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της, και χρειάζεται απαραίτητα τη μεγαλύτερη στήριξη. Οι περικοπές των παροχών από τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες προέβλεπαν συνεδρίες εργοθεραπείας και λογοθεραπείας για τους ασθενείς με εξωτερικές επισκέψεις, κόπηκαν οδηγώντας έτσι στο περιθώριο ανθρώπους με αυτισμό.
Ο Σύλλογος των γονιών, ο οποίος διαχειρίζεται τη λειτουργία του ξενώνα και του κέντρου ημέρας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η οποία οδηγεί συχνά σε συσσώρευση χρεών σε προμηθευτές και εργαζόμενους. Παρά τις συνεχείς αναφορές στο υπουργείο υγείας, το πρόβλημα παραμένει με αποτέλεσμα οι δομές αυτές να κινδυνεύουν με κλείσιμο.
Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απαιτεί άμεσα να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές αυτές, το θέμα της μελλοντικής λειτουργίας τους μέσα στο πλαίσιο ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, με γενναία κρατική χρηματοδότη, έγκαιρη καταβολή μισθών, επιδομάτων στους εργαζόμενους και ασφαλιστική κάλυψη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβαρυνθούν οι γονείς για την λειτουργία τους. Η πολιτική που μετατρέπει το δικαίωμα της υγείας σε εμπόρευμα και σε πηγή κέρδους για τους επιχειρηματίες, πρέπει να ανατραπεί με την πάλη των εργαζόμενων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων» καταλήγει το ΕΚΛ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass