ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

«Αρον – άρον» εγκαταλείπουν το ΕΣΥ

* Πρόσθετα κριτήρια για τη διαθεσιμότητα εργαζομένων στα νοσοκομεία, θέτει νέα απόφαση των Αδ. Γεωργιάδη και Κυρ. Μητσοτάκη

Δημοσίευση: 17 Αυγ 2013 19:57 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:06
Αργά αλλά... σταθερά, τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας «αποδυναμώνονται» μετά τις συνταξιοδοτήσεις διοικητικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τις αποχωρήσεις ιατρών που αναζητούν καλύτερους οικονομικούς όρους στον ιδιωτικό τομέα. Εξέλιξη που δημιουργεί νέα αρνητικά δεδομένα δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο την ήδη προβληματική «πρόσβαση» των πολιτών στο ΕΣΥ.
Το θέμα είναι πως οι θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού παραμένουν κενές αφού δεν γίνονται προσλήψεις, οξύνοντας ακόμη περισσότερο το πρόβλημα των ελλείψεων νοσηλευτριών όπως οξύνεται και το πρόβλημα της εξυπηρέτησης ασφαλισμένων από τις συνεχείς παραιτήσεις ιατρών από δημόσια νοσοκομεία και τις λεγόμενες μετεγκαταστάσεις πανεπιστημιακών γιατρών (μελών ΔΕΠ) που ήδη εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι ελλείψεις υλικών, όπως και οι βλάβες σε ξεπερασμένο τεχνολογικό εξοπλισμό σε συνδυασμό με τις χρόνιες στρεβλώσεις του ΕΣΥ, υποβαθμίζουν διαρκώς την παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής, διογκώνοντας μεταξύ άλλων, τις λίστες αναμονής στις χειρουργικές ειδικότητες.
Η οικονομική κρίση οξύνει το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν όχι μόνοι άνεργοι και ανασφάλιστοι αλλά και εργαζόμενοι λόγω ΕΟΠΥΥ (με τη συνεχώς αυξανόμενη οικονομική επιβάρυνση των δαπανών σε επίπεδο οικογενειακού προϋπολογισμού) ενώ το υπουργείο Υγείας, σχεδιάζει τη Β’ φάση διαθεσιμότητας προσωπικού νοσοκομείων της περιφέρειας το ερχόμενο φθινόπωρο. Σε μια περίοδο που, όπως είναι γνωστό, λόγω της οικονομικής κρίσης όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν υπηρεσίες στα δημόσια νοσοκομεία.
Την περασμένη εβδομάδα εκδόθηκε νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη και Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, με την οποία ορίζονται πρόσθετα κριτήρια (προϋπηρεσία κ.α.) για τη διαθεσιμότητα προσωπικού. Απόφαση που θα θεωρηθεί «πιλότος» και για το προσωπικό νοσοκομείων της περιφέρειας, μετά τα 8 νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κινητικότητας.
ΦΕΥΓΟΥΝ
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στα 13 νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο 2013, οι γιατροί (μόνιμοι, ειδικευόμενοι και αγροτικοί) από 2.184 μειώθηκαν σε 2.077 (107 λιγότεροι) ενώ το προσωπικό (διοικητικό, νοσηλευτικό, λοιπό) των ίδιων νοσοκομείων από 6.539 εργαζόμενους μειώθηκε σε 6.218 (321 λιγότεροι).
Χωρίς βεβαίως να υπολογισθούν οι θέσεις προσωπικού που παρέμειναν κενές μετά τη «μαζική» φυγή δημοσίων υπαλλήλων το 2010 λόγω των αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Για την ίδια περίοδο (Ιούνιος 2012 – 13), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, οι γιατροί από 351 μειώθηκαν σε 337 (14 λιγότεροι) και οι νοσηλεύτριες από 804 μειώθηκαν σε 794 (10 λιγότερες). Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, οι γιατροί από 230 μειώθηκαν σε 220 (10 λιγότεροι) και οι νοσηλεύτριες από 387 μειώθηκαν σε 375 (12 λιγότερες).
Με τις νοσηλεύτριες το πρόβλημα γίνεται πιο οξύ με δεδομένο ότι εδώ και πολλά χρόνια, δεν γίνονται προσλήψεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «έκλεισε» ένα ακόμη κρεβάτι λόγω έλλειψης προσωπικού.
Για το σκέλος των γιατρών, το υπουργείο Υγείας κατά καιρούς δίνει προσωρινές λύσεις με τις προσλήψεις επίκουρων αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η φυγή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξυπηρέτηση πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία.
Μετά και τις σοβαρές μειώσεις μισθών στο δημόσιο τομέα και την οριζόντια μείωση των δαπανών για νυχτερινά, αργίες κλπ. όσοι εργαζόμενοι (νοσηλευτές, διοικητικό, βοηθητικό προσωπικό) πληρούν τις προϋποθέσεις επιλέγουν τη συνταξιοδότηση.
Σοβαρή είναι η μείωση του εισοδήματος και στους γιατρούς (περικοπές στις εφημερίες κ.λπ.) αρκετοί εκ των οποίων επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα που εκτός από τις καλύτερες αμοιβές, τους απαλλάσσει και από τη συμφόρηση του ΕΣΥ.
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ
Κάτω από τις νέες συνθήκες, οι συγχωνεύσεις ή οι καταργήσεις κλινικών που θα επισπευστούν από τη διαθεσιμότητα του προσωπικού, θα «φαντάζουν» ως η «καλύτερη» λύση για τη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, έχοντας δηλώσει την πρόθεσή της, σχεδιάζει τη Β’ φάση των συγχωνεύσεων που θα αφορά στα νοσοκομεία της περιφέρειας, παραπέμποντας στο ερχόμενο φθινόπωρο.
Στο μεταξύ, την εβδομάδα που μας πέρασε, εκδόθηκε ΚΥΑ, η οποία θα πρέπει να θεωρηθεί πιλότος και για τη διαθεσιμότητα προσωπικού (πλην ιατρικού) όλων των νοσοκομείων της χώρας. Με την ΚΥΑ που υπογράφουν οι υπουργοί, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης και Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, καθορίζονται «πρόσθετα – ειδικά κριτήρια επιλογής προσωπικού για τη στελέχωση νοσοκομειακών δομών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης Φορέων και Δομών εποπτείας του Υπουργείου Υγείας».
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα απόφαση (πέραν δηλαδή της αρχικής εγκυκλίου Μητσοτάκη), η προϋπηρεσία των υπαλλήλων του Υπουργείο Υγείας, αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο για το αν θα βγει στη διαθεσιμότητα. Τα χρόνια που έχει ενεργή υπηρεσία σε κλινική (ή μονάδα ή τομέα) εφόσον η δομή διατηρείται και μετά την ανασυγκρότηση στο χώρο της υγείας, μοριοδοτούνται κλιμακωτά, ανάλογα με την παλαιότητα.
Όπως σημειώνεται στην ΚΥΑ «τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια επιλογής προσωπικού, ο χρόνος - συντελεστές και τα μόρια, πλην ιατρικού των ως άνω κατηγοριών, που θα τεθεί σε καθεστώς διαθεσιμότητας σε Φορείς και Δομές εποπτείας Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανασυγκρότησης αυτών, έχουν ως εξής:
1.Προϋπηρεσία. Έτη υπηρεσίας σε Κλινική / Μονάδα /Τομέα /Τμήμα κ.ά. εφόσον η συγκεκριμένη δομή διατηρείται: Για τα πρώτα δύο έτη (αριθμός ετών Χ συντελεστή 1) 2 μόρια. Για τα επόμενα τρία έτη (αριθμός ετών Χ συντελεστή 2) 6 μόρια. Για τα επόμενα πέντε έτη (αριθμός ετών Χ συντελεστή 3) 15 μόρια. Για τα επόμενα πέντε έτη (αριθμός ετών Χ συντελεστή 4) 20 μόρια. Σύνολο (μέγιστο) 43 μόρια.
2. Παρούσα απασχόληση. Έτη υπηρεσίας στην Κλινική/ Μονάδα/ Τομέα/ Τμήμα κ.ά. όπου απασχολείται την τρέχουσα χρονική στιγμή ο υπάλληλος, εφόσον η συγκεκριμένη δομή διατηρείται: Υπηρεσία έως δύο έτη στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης, 3 μόρια.
Υπηρεσία άνω των δύο ετών στη διατηρούμενη δομή τρέχουσας απασχόλησης, 7 μόρια. Σύνολο (Μέγιστο) 7 μόρια. Γενικό σύνολο μοριοδότησης (Μέγιστο), 50 μόρια» καταλήγει η εγκύκλιος. Διευκρινίζεται πως η εν λόγω ΚΥΑ, προς το παρόν, αφορά στους εργαζόμενους νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης όπου ήδη έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα διαθεσιμότητας προσωπικού νοσοκομείων που κλείνουν ή συγχωνεύονται.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass