ΝΕΥΡΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ

Εικονικό περιβάλλον για πάσχοντες με Αλτσχάιμερ

* Τηλεπίσκεψη του γιατρού μέσω του υπολογιστή, εικονικό ταξίδι με το ΚΤΕΛ της εποχής τους, θεραπευτικό κατοικίδιο-ρομπότ...

Δημοσίευση: 19 Αυγ 2013 1:43 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:07
 ΑΘΗΝΑ
Νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακά νευροεπιστημονικά πρότυπα, που θα τους επιτρέπουν να προσαρμοστούν στο περιβάλλον, θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από άνοια ή νόσο Αλτσχάιμερ. Έτσι, θα μπορούν πλέον να δεχτούν μία εικονική επίσκεψη των οικείων τους ή ακόμη και να κάνουν οι ίδιοι ένα εικονικό ταξίδι με το ΚΤΕΛ, να τους επισκεφτεί ο γιατρός μέσα από την οθόνη του υπολογιστή, να έχουν ένα θεραπευτικό κατοικίδιο ζωάκι-ρομπότ ή να κοιμηθούν όπως στα παιδικά τους χρόνια, λικνιζόμενοι σε ένα παλλόμενο στρώμα, ακούγοντας μουσική κάτω από ένα φωτισμό που τους ηρεμεί. Πρόκειται για νέα μοντέλα διαχείρισης της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ που μπορούν να εφαρμοστούν πέρα από τη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Τα μοντέλα αυτά παρουσίασε ο νευρολόγος Κωνσταντίνος Πετσάνης στην επιστημονική κοινότητα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) και στην επιστημονική ομάδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε εκδήλωση που έγινε στη Γενεύη, στις 23 Μαΐου.
«Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η νόσος αντιμετωπίζεται μόνο κατά 20-30% με τα φάρμακα. Από 'κει και πέρα, η αντιμετώπιση έχει να κάνει με το περιβάλλον, δηλαδή με τους τρόπους επανένταξης των ασθενών στην κοινωνία, καθώς αυτοί δεν έχουν πλέον τα αισθητήρια που είχαν παλιά. Αντί να 'ποτίζουμε' τους ασθενείς με αντιψυχωσικά και αγχολυτικά, τα οποία - ιδίως κατά τους θερινούς μήνες - αυξάνουν την πιθανότητα των εγκεφαλικών, θα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να προσαρμοστούν με το περιβάλλον. Αυτή τη δυνατότητα μας την προσφέρουν τα εργαλεία της τεχνολογίας" εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Πετσάνης, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος, επιστημονικός σύμβουλος της υπό σύσταση Διεπιστημονικής Εταιρίας Κοινωνικών Εφαρμογών για την Άνοια.
Με τη χρήση ενός υπολογιστή τάμπλετ, όπως αναφέρει ο κ. Πετσάνης, μπορεί ένα γιατρός ή μία ομάδα γιατρών να πραγματοποιήσουν μία τηλεπίσκεψη στον ασθενή, με την προϋπόθεση βέβαια της ύπαρξης σχετικού εξοπλισμού (π.χ. κάμερα ή ειδικό κύκλωμα) στο χώρο όπου αυτός θα βρίσκεται. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί ο ασθενής να δεχτεί και μία τηλεπίσκεψη κάποιου συγγενή ή φίλου του.
«Σχεδιάζουμε έναν προσομοιωτή παλαιού ΚΤΕΛ που θα επιτρέπει στον ασθενή να κάνει ένα εικονικό ταξίδι. Αυτό θα είναι ένα κουβούκλιο που θα θυμίζει το ΚΤΕΛ όπως ήταν παλιά και ο ασθενής θα αγοράζει εισιτήριο και θα ταξιδεύει εικονικά σε προκαθορισμένους προορισμούς. Κάτι ανάλογο έχει γίνει στο Μιλάνο, αλλά εκεί η εφαρμογή αφορά σε ταξίδι με τρένο. Ο προσομοιωτής αυτός υπολογίζουμε να μπει σε εφαρμογή πιλοτικά τον Σεπτέμβριο σε κλινική της Θεσσαλονίκης» επισημαίνει ο κ. Πετσάνης.
Παράλληλα, προγραμματίζεται, σε συνεργασία με τους δήμους της Θεσσαλονίκης, να τοποθετηθούν σε Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και σε ΚΑΠΗ εργαλεία νέων τεχνολογιών που να δίνουν τη δυνατότητα τηλεγηριατρικών επισκέψεων, εικονικών ταξιδιών, επικοινωνίας με συγγενείς κ.λπ. Με τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, επισημαίνει ο κ. Πετσάνης, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας και τα ΚΑΠΗ θα πάψουν να είναι «πάρκινγκ» ηλικιωμένων ή ουζερί και θα επιτευχθεί πενταπλάσια ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ανοϊκών ή των πασχόντων από Αλτσχάιμερ.
Ο κ. Πετσάνης επισημαίνει ακόμη ότι υπάρχουν παλλόμενα στρώματα, χάρη στα οποία μπορούν οι ασθενείς, ακούγοντας μουσική υπό τον κατάλληλο φωτισμό, να κοιμηθούν λικνιζόμενοι, όπως στα παιδικά τους χρόνια, ενώ θεραπευτικά ζωάκια - ρομπότ, που κυκλοφορούν ήδη στο εξωτερικό, μπορούν να τους δώσουν την αίσθηση ότι έχουν ένα κατοικίδιο.
Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο του απηύθυνε πρόσκληση το CERN, λέει: «Η αλήθεια είναι ότι εξεπλάγην όταν δέχτηκα αυτή την πρόσκληση. Στη συνέχεια, όμως, μου εξήγησαν ότι το CERN ενδιαφέρεται για τη νόηση και την τεχνολογία και ειδικά για την τεχνολογία που σχετίζεται με την υγεία. Είναι μεγάλη τιμή για έναν Έλληνα επιστήμονα να δέχεται πρόσκληση από το CERN».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass