«ΕΝΤΟΛΗ» ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΝΛ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΑΡΓΙΕΣ ΓΙΑΤΡΩΝ

«Δεν θα επιτραπεί να υπολειτουργήσουν οι κλινικές»

* Πανθεσσαλική σύσκεψη ιατρικών φορέων συγκαλεί τη Δευτέρα ο ΙΣΛ - * «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας με αφορμή τη στάση του βουλευτή της ΝΔ Χρ. Κέλλα

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2013 1:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:11
  
«Εντολή» στους διευθυντές της Γενικής Χειρουργικής και Νευροχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να λειτουργήσουν «πάση θυσία» τις κλινικές έδωσε χθες η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.
Το θέμα της λειτουργίας των επίμαχων κλινικών, μετά τις αργίες 5 γιατρών του ΠΝΛ και ειδικότερα μετά το θέμα που προέκυψε για την ασφάλεια των ασθενών, απασχόλησε έκτακτη σύσκεψη χθες με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Λάζαρο Μακρή να τονίζει προς τους διευθυντές πως «υπάρχει σχέδιο κάλυψης των κενών που δημιουργεί η αυτοδίκαιη θέση σε αργία ιατρών, δεν επιτρέπεται η υπολειτουργία των κλινικών σας». Με τους διευθυντές των κλινικών να σημειώνουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ πως «δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να υπηρετήσουν την ασφαλή λειτουργία των κλινικών, προς όφελος των πολιτών».
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα, πανθεσσαλική σύσκεψη ιατρικών συνδικαλιστικών φορέων ενώ στο θέμα της Λάρισας αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι «από το Υπουργείο Υγείας δεν θα υπάρχει η παραμικρή ανοχή» σε υποθέσεις γιατρών με αυτοδίκαιες αργίες.
Το θέμα προκάλεσε και την αντίδραση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας που με ανακοίνωσή του, βάλλει κατά του υπουργού Αγ. Γεωργιάδη και του βουλευτής της ΝΔ Χρ. Κέλλα τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η πολιτική δεν γίνεται με φωτογραφίες στις εφημερίδες».
Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Υγείας αποφάσισε να θέσει σε αυτοδίκαιη αργία τους γιατρούς (μετά από έλεγχο του ΣΕΥΥΠ στο ΠΝΛ τη διετία 2008 – 09) για να διαπιστώσει στη συνέχεια, μετά από σύσκεψη μάλιστα στο υπουργείο με τη συμμετοχή βουλευτή, διοικητών και επιστημονικών και υπηρεσιακών παραγόντων, πως η απόφαση θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς εφημερίας της Νευροχειρουργικής κλινικής.
Απόφαση που ως γνωστόν, ανακλήθηκε αιφνιδιαστικά χωρίς να αλλάξουν κάποια δεδομένα και προχθές οι εμπλεκόμενοι γιατροί έλαβαν με δικαστικό επιμελητή, τις ατομικές διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες τίθενται σε αργία.
ΕΝΤΟΛΗ
Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της 5ης ΥΠΕ «με πρωτοβουλία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Λάζαρου Μακρή διοικητή της 5ης Υ.Πε., του υποδιοικητή Γρηγόρη Δασταυρίδη, και Ηλ. Σκυλλάκου διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, με τους διευθυντές της Γενικής Χειρουργικής κλινικής κ. Ευάγγελο Αθανασίου και τον διευθυντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής κ. Κων/νο Φουντά.
Στην συνάντηση ο κ. Μακρής τόνισε ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας κ. Άδ. Γεωργιάδη επισπεύδεται πειθαρχικά η διαδικασία που αφορά στους ιατρούς που τίθενται σε αργία, γεγονός που βρίσκει σύμφωνους και τους ίδιους ενδιαφερόμενους ιατρούς, αλλά και των διευθυντών των κλινικών τους.
Στη σύσκεψη εκφράστηκε επίσης από όλες τις πλευρές η επιθυμία και εκτίμηση για γοργές και δίκαιες διαδικασίες με την ευχή για γρήγορη επίλυση της εκκρεμότητας και επαναφορά των ιατρών στις θέσεις τους, εφόσον δεν συντρέχουν οι λόγοι για τους οποίους βρίσκονται στη σημερινή δύσκολη θέση.
Έγινε επίσης κατανοητό με απόλυτο και ρητό τρόπο τόσο από τον κ. Αθανασίου, όσο και από τον κ. Φουντά ότι δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος δήθεν αντιπαλότητας ή άλλων δήθεν διαχωριστικών λογικών μεταξύ Πανεπιστημιακών ιατρών με τους συναδέλφους τους ιατρούς του ΕΣΥ. Ισα- ίσα οι κλινικές λειτουργούν αρμονικά και με πνεύμα ομόνοιας μεταξύ των ιατρών.
Οι δύο διευθυντές των κλινικών δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι παρά την μέριμνα που έλαβε η 5η Υγειονομική Περιφέρεια να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται, οι ίδιοι και το προσωπικό των κλινικών τους, παρότι καταπονημένοι, δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να υπηρετήσουν την ασφαλή λειτουργία των κλινικών, προς όφελος των πολιτών.
Υπογραμμίσθηκε όμως από την πλευρά των δύο διευθυντών των κλινικών, ότι ακόμα και στη βέλτιστη περίπτωση κάλυψης των κενών, η προσωρινή όπως εκτιμούν απώλεια έμπειρων συναδέλφων τους αποτελεί από μόνη της πρόβλημα. Δεν παρέλειψε να τονιστεί ότι και σε ανθρώπινο επίπεδο συμπάσχουν με την περιπέτεια των συναδέλφων τους.
Με την εκτίμηση ότι παύουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους έμπειροι και ικανοί ιατροί συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι, καθώς και με την ανθρώπινη προσέγγιση του θέματος. Ωστόσο όπως τονίστηκε τόσο από τον κ. Λάζαρο Μακρή όσο και από τον κ. Δασταυρίδη, έχουν όλοι χρέος με το υπάρχον δυναμικό, τις μετακινήσεις που συμφωνήθηκαν και τις άμεσες προσλήψεις που ακολουθούν και οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν αναλυτικά χθες να διατηρήσουν το αξιόμαχο των κλινικών.
«Αυτό επιβάλλει το δικό μας καθήκον ως Διοίκηση, και δεν κάνουμε τίποτε περισσότερο από το να ικανοποιούμε τα αυτονόητα δικαιώματα πολιτών που μας έχουν ανάγκη» υπογραμμίστηκε χαρακτηριστικά από την Διοίκηση της 5ης Υ.Πε.
Με την υπεύθυνη στάση όλων, η Διοίκηση της 5ης Υ.Πε. κάλεσε τους γιατρούς να σταθούν στο ύψος της περίστασης και να συμβάλλουν έστω και υπερβάλλοντας εαυτούς για μια ακόμα φορά. Η συζήτηση κατέληξε με την επιμονή των Διοικήσεων και συμφωνία ότι σε κάθε περίπτωση οι κλινικές δεν μπορούν και δεν θα επιτραπεί να υπολειτουργήσουν.
Για τον λόγο αυτό, τόσο η Διοίκηση της Υγειονομικής Περιφέρειας όσο και του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας δηλώνουν ότι βρίσκονται στο πλευρό των δύο κλινικών κάθε στιγμή, για την αντιμετώπιση μιας ad hoc για την ώρα περίστασης, η οποία έχει ωστόσο προγραμματιστεί με έναν ώριμο και πολύπλευρο σχεδιασμό κάλυψης, τα βήματα του οποίου έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη. Οι πολίτες δικαιούνται και πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς» καταλήγει η ανακοίνωση.
ΝΟΜΟΣ
«Τι συνέβη με τις αυτοδίκαιες αργίες ιατρών στο Νοσοκομείο της Λάρισας;» ρωτήθηκε χθες από δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας για να τονίσει ο κ. Γεωργιάδης ότι «υπήρχε μια εκκρεμής διαδικασία εδώ και καιρό. Έχω αποφασίσει ως υπουργός να εφαρμόζω τον νόμο και όπου μου δίνεται η δυνατότητα να υπογράφω αυτοδίκαιες αργίες, θα τις υπογράφω. Δεν θέλω να πω ότι είναι κατ’ ανάγκην ένοχοι οι γιατροί. Αυτό θα το αποφασίσει οριστικά η ελληνική Δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα. Όμως, θέλω να ξέρουν όλοι οι ιατροί ότι από εδώ και μπρος δεν υπάρχει από το Υπουργείο Υγείας η παραμικρή ανοχή στην παραμικρή τέτοια υπόθεση».
ΣΥΣΚΕΨΗ
Για το ίδιο θέμα ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, σημειώνει πως «μετά από τις παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Υγείας, σχετικά με το «ξεπάγωμα» των διαπιστωτικών πράξεων που έθεσαν σε αυτοδίκαιη αργία 5 γιατρούς ΕΣΥ του Π.Γ.Ν.Λ. και έναν γιατρό ΕΣΥ του Γ.Ν.Β., την επαπειλούμενη τοποθέτηση σε αυτοδίκαιη αργία και των μελών ΔΕΠ που εμπλέκονται στην ίδια υπόθεση και ιδιαίτερα μετά από τις πλήρως αντιφατικές δηλώσεις της Διοίκησης της 5ης ΥΠΕ και των γιατρών της Νευροχειρουργικής, που αφορούν την ασφαλή λειτουργία της κλινικής και θέτουν παράλληλα σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας 1,5 εκ. περίπου πολιτών:
Συγκαλεί Πανθεσσαλική Σύσκεψη όλων των Ιατρικών Συνδικαλιστικών Φορέων τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013 και ώρα 21:00, στα γραφεία του ΙΣΛ (28ης Οκτωβρίου 43). Στηρίζει τις τετράωρες στάσεις εργασίας τη Δευτέρα 26-8-2013 και την Τρίτη 27-8-2013, από 10:00 – 14:00, που κήρυξε η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ του Π.Γ.Ν.Λ. Απαιτεί για μια ακόμα φορά την άμεση σύγκλιση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών ΕΣΥ, καθώς και την επιτάχυνση της δικαστικής διερεύνησης της γνωστής υπόθεσης των υλικών, με παράλληλη γραπτή απόσυρση των διαπιστωτικών πράξεων των αργιών μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Προγραμματίζει άμεσες δράσεις για την κατάρτιση μόνιμου ρεαλιστικού σχεδίου κάλυψης των νευροχειρουργικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής μας» καταλήγει ο ΙΣΛ.
ΣΥΡΙΖΑ
Το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζεται, πλήρως εναρμονισμένη με τις εντολές της τρόικας για την πιστή εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής.
Το νέο κρούσμα στον χώρο της υγείας σε επίπεδο Λάρισας έχει να κάνει με την υπόθεση των πέντε γιατρών της Νευροχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου και την επίδοση σε αυτούς των διαπιστωτικών πράξεων προκειμένου να τεθούν σε αργία. Αυτή τη φορά το θράσος της κυβέρνησης και η πολιτική της ανεντιμότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο και αναφερόμαστε τόσο στον αρμόδιο υπουργό κ. Γεωργιάδη, όσο και στον τοπικό βουλευτή της Ν.Δ. κ. Κέλλα.
Ο μεν κ. Γεωργιάδης είναι ο υπουργός που έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο δημόσιο σύστημα υγείας με τις αποφάσεις που υλοποιεί, ο δε κ. Κέλλας με τα ασύστολα ψεύδη που εκστόμισε στο Δημοτικό ραδιόφωνο Λάρισας προσπαθώντας απεγνωσμένα να φορτώσει την ευθύνη και για αυτήν την εξέλιξη στο ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τις ανεκδιήγητες αποφάσεις των πολιτικών προϊσταμένων του.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας καταγγέλλει δημόσια αυτήν την τακτική η οποία αποσκοπεί στο να κρατήσει σε ομηρία τους γιατρούς και να θέση σε κίνδυνο το αντίστοιχο τμήμα εφόσον είναι το μοναδικό σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας, μέχρι να συγκληθούν τα πειθαρχικά συμβούλια.
Για την αποκατάσταση της πλήρους αλήθειας οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι το εξώδικο της ομοσπονδίας στάλθηκε για να παρθούν πίσω οι αργίες εφόσον οι υποθέσεις δεν είχαν τελεσιδικήσει. Επιπρόσθετα, η απαίτηση της ομοσπονδίας να γίνουν τα πειθαρχικά για να τελεσιδικήσουν οι υποθέσεις και να ξεκαθαρίσει το ζήτημα. Για τα δε ψευδή επιχειρήματα του κ. Κέλλα ενημερώνουμε ότι το υπουργείο είχε ήδη στείλει την πρώτη διαπιστωτική πράξη προτού σταλεί το εξώδικο της ομοσπονδίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή να αγωνίζεται για το δημόσιο αγαθό που λέγεται υγεία γιατί υπέρτατη αξία για μας είναι η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρεπής διαβίωση. Για τους δε κ. Γεωργιάδη και κ. Κέλλα τους επισημαίνουμε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια, η πολιτική δεν γίνεται με φωτογραφίες στις εφημερίδες και ότι σύντομα θα λογοδοτήσουν όπως και ολόκληρη η κυβέρνηση στην ελληνική κοινωνία» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass