ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η «ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ» ΕΓΚΥΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ»

Τοκετός στο νοσοκομείο, την κλινική ή το σπίτι;

Οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις διαχείρισης του πλακούντα...

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2013 2:26 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:13
 
 
ΑΘΗΝΑ 03/06/2013
Ο τοκετός στο νοσοκομείο ή την κλινική δεν είναι η μοναδική επιλογή που έχει μία έγκυος.
Για αυτό κάνοντας τον προγραμματισμό του τοκετού η γυναίκα θα πρέπει να ενημερώνεται για τις επιλογές και για τις δυνατότητες που έχει.
«Οι επιλογές που έχει σήμερα μία έγκυος είναι ο φυσικός τοκετός, ο φυσιολογικός τοκετός και ο φυσιολογικός τοκετός μετά από τοκετό που έγινε με καισαρική. Για τοκετό με καισαρική πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ή κάποιο πρόβλημα. Ο φυσικός τοκετός είναι εκείνος στον οποίο δεν γίνεται καμία παρέμβαση όπως πρόσκληση, σπάσιμο νερών, χορήγηση φαρμάκου για την επιτάχυνση του τοκετού, επισκληρίδιος ή περινεοτομή , και μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο ,σε κλινική ή στο σπίτι. Το σώμα της γυναίκας ξεκινά αυτόματα τη διαδικασία του τοκετού η οποία καταλήγει στη γέννηση του παιδιού από τον κόλπο. Ο φυσιολογικός τοκετός γίνεται επίσης από τον κόλπο αλλά μπορεί να γίνει πρόκληση του τοκετού, χρήση φαρμάκων, αναισθησία και περινεοτομή. Αν μια γυναίκα έχει γεννήσει με καισαρική, δεν σημαίνει ότι πρέπει να γεννήσει και τα επόμενα παιδιά της με καισαρική, αλλά μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά” επισημαίνει η μαία Πασχαλίνα Καμπουρίδου.
Ο Σύλλογος "Εγκυμονώ - Γεννώ - Επιλέγω" στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση του φυσικού τοκετού και την κατάδειξη, από τη μια της συνεχώς αυξανόμενης εμπορευματοποίησης των μαιευτικών υπηρεσιών στην Ελλάδα κι από την άλλη της έλλειψης ενημέρωσης για τις διαφορετικές δυνατότητες τοκετού που υπάρχουν.
Στις επιδιώξεις του Συλλόγου είναι να ανοίξει ένας διάλογος που θα φωτίσει την αμέλεια των ιδιωτικών κλινικών και των νοσοκομείων, και θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να απαιτούν μεθόδους τοκετού και μεταγεννητικής φροντίδας διαφορετικές από αυτές που παρέχονται τώρα.
Σύμφωνα με την κ. Καμπουρίδου ο γιατρός που παρακολουθεί την έγκυο πρέπει να την ενημερώνει για όλες τις επιλογές που έχει , αλλά συνήθως δεν το κάνει.
«Η γυναίκα πρέπει να κάνει ένα πλάνο τοκετού, να επιλέξει αυτό που θέλει και να δει αν συμφωνεί ο γιατρός. Αν δεν συμφωνεί μπορεί ν αλλάξει γιατρό... Εφόσον δεν υπάρχει παθολογία στην κύηση η γυναίκα αν το επιθυμεί μπορεί να γεννήσει στο σπίτι με τη βοήθεια μαίας χωρίς παρέμβαση γιατρού” προσθέτει η κ. Καμπουρίδου.
Ωστόσο το θέμα του τοκετού στο σπίτι στην Ελλάδα προβληματίζει καθώς 63 γονείς που στο διάστημα 2009-2010 επέλεξαν να φέρουν τα παιδιά τους στον κόσμο με αυτό τον τρόπο διώκονται, μετά από μηνύσεις που κατέθεσε ο Σύλλογος Μαιών/Μαιευτήρων Θεσσαλονίκης, και θα δικαστούν στις 11 Ιουνίου κατηγορούμενοι για ρύπανση του περιβάλλοντος με τους πλακούντες και για τον τρόπο που δήλωσαν τα παιδιά τους στο ληξιαρχείο.
Ο Σύλλογος «Εγκυμονώ-Γεννώ-Επιλέγω” υποστηρίζει αυτούς τους γονείς που διώκονται για την επιλογή τους.
«Το βασικό δικαίωμα στον τοκετό στο σπίτι αποτελεί έκφανση του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και ανάγεται στον σκληρό πυρήνα του Συντάγματος . Το κράτος οφείλει να απέχει από οποιανδήποτε παρέμβαση εκτός κι αν αποδειχτεί ότι το παιδί εκτίθεται σε κίνδυνο. Ο τοκετός στο σπίτι προγραμματίζεται από γυναικολόγο και μαία παρίσταται ειδικευμένη μαία και αν διαπιστωθεί πρόβλημα βρίσκονται σε επαφή με νοσοκομείο και κλινική όπου μεταφέρεται η γυναίκα” επισημαίνει η δικηγόρος Ελεάννα Ιωαννίδου αναφερόμενη στο δικαίωμα στον κατ΄οίκον τοκετό.
Η κ. Ιωαννίδου τονίζει ότι ο πλακούντας δεν είναι μολυσματικός, εφόσον η γυναίκα δεν πάσχει από κάποιο μεταδιδόμενο νόσημα όπως AIDS ή ηπατίτιδα και ότι ακόμη και αν γεννήσει στο νοσοκομείο έχει το δικαίωμα να τον ζητήσει και να τον πάρει.
«Η γυναίκα που πάσχει από AIDS ή ηπατίτιδα δεν επιλέγει να γεννήσει στο σπίτι. Η δίωξη των γυναικών που γέννησαν στο σπίτι για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν τον πλακούντα έχει πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις, Αφενός οι πολίτες που επιλέγουν τον τοκετό στο σπίτι καθίστανται πολίτες β΄κατηγορίας και αφ΄ ετέρου εμπλέκονται οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους πλακούντες και οι οποίες ζητούν 150 ευρώ για να πάρουν έναν πλακούντα. Υπάρχει νομικό κενό στον τρόπο λειτουργίας αυτών των εταιρειών. Εξάλλου υπάρχουν γονείς που θεωρούν τον πλακούντα ιερό και δεν θέλουν να καταλήγει να χρησιμοποιείται για κρέμες και καλλυντικά” προσθέτει η κ . Ιωαννίδου.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass