ΣΥΝΙΣΤΑ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ, ΙΔΙΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗΣ

Προσοχή στην πώληση προϊόντων χωρίς γλουτένη

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2013 1:29 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:22
 
Στο θέμα των προϊόντων χαμηλών σε γλουτένη, χωρίς γλουτένη και τις ειδικές προφυλάξεις που απαιτούνται στην περίπτωση της πάθησης της κοιλιοκάκης (δυσανεξία στη γλουτένη) αναφέρεται η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, υπογραμμίζοντας πως οι επαγγελματίες αρτοποιοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας, έχει λάβει μεγάλη έκταση τον τελευταίο καιρό το θέμα της γλουτένης και η «μοδάτη» δίαιτα αφαίρεσής της από την καθημερινή διατροφή. «Καμία βιβλιογραφία δεν αναφέρει ότι η γλουτένη συντελεί στην αύξηση του βάρους. Αποτελεί μύθο λοιπόν, το γεγονός ότι εάν αποκλείσουμε την γλουτένη από το διαιτολόγιό μας, θα χάσουμε πιο εύκολα βάρος. Η επιτυχία στην μείωση του βάρους βασίζεται στα πολλά και συχνά γεύματα, καθώς και στον συνδυασμό των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά».
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, το τελευταίο διάστημα, αρκετοί προμηθευτές πρώτων υλών προωθούν διάφορους τύπους αλεύρων όπως ντίνκελ, ζέα, κλπ, επιμένοντας ότι αυτά είναι ελεύθερα γλουτένης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 41/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Ιανουαρίου 2009 σχετικά με την σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη (http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:EL:PDF) το σιτάρι (δηλαδή όλα τα είδη triticum όπως το σκληρό σιτάρι, το ντίνκελ), η σίκαλη περιέχουν γλουτένη, απλά, σε χαμηλότερο ποσοστό. Σύμφωνα με τον κανονισμό, παρ.6, διάφορα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να ανέχονται ποικίλες μικρές ποσότητες γλουτένης μέχρις ορισμένου ορίου.
ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, στην περίπτωση της πάθησης της κοιλιοκάκης. Η κοιλιοκάκη, είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου , η οποία προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη, λόγω της γλοιανδίνης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη. Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ' όρου ζωής είναι η μόνη μορφή θεραπείας. Δίαιτα χωρίς γλουτένη σημαίνει κατάργηση από το διαιτολόγιο των πασχόντων οποιασδήποτε τροφής περιέχει σιτάρι , κριθάρι, σίκαλη και βρώμη, αλλά και οποιασδήποτε τροφής έχει επιμολυνθεί από αυτά.
Τα τελευταία χρόνια διατίθεται από διάφορα αρτοποιία στην χώρα μας ψωμί από ντίνκελ ή και ζέα, ως ελεύθερο γλουτένης ενώ είναι απλώς "χαμηλό σε γλουτένη", συνεπώς, ακατάλληλο για τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη. Ταυτόχρονα, ακόμη και αν είναι το ψωμί από αλεύρι ελεύθερο γλουτένης, με πιστοποιητικό, δεν είναι ασφαλές γιατί έρχεται σε επαφή με τα συνήθη άλευρα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ψωμιού αφού παρασκευάζεται στον ίδιο χώρο και με τα ίδια μηχανήματα. Ακόμα και ένας κόκκος συμβατικών αλεύρων να έρθει σε επαφή με το ψωμί που είναι ελεύθερο γλουτένης, αυτό επιμολύνεται και μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον πάσχοντα από κοιλιοκάκη.
«Έχουμε υποχρέωση λοιπόν, να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους καταναλωτές που μας έχουν θέσει το θέμα υγείας τους, δηλαδή ότι πάσχουν από κοιλιοκάκη, ενημερώνοντάς τους για τα προϊόντα που διαθέτουμε, προκειμένου να διασφαλισθούν. Να ενημερώνουμε προφορικά και με μεγάλη προσοχή τους καταναλωτές ότι δεν είναι πλήρως ελεύθερα γλουτένης αλλά μειωμένης γλουτένης, συνεπώς να τα προμηθεύονται κατά βούληση διότι τα προϊόντα αυτά είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από δυσανεξία σε κάποια συστατικά, αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα γι αυτούς που πάσχουν από κοιλιοκάκη», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass