Στοματική Υγεία και Καπνός

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2013 16:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:32

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας κάνει γνωστό ότι η 12η Σεπτεμβρίου 2013 έχει ανακηρυχθεί από το κεντρικό Συμβούλιο Ευρωπαίων Οδοντιάτρων ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας με κεντρικό της θέμα  «Στοματική Υγεία και Καπνός» .

Η χρήση του καπνού είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα στη δημόσια υγεία.  Ο καπνός είναι ο βασικός ένοχος και υπεύθυνος για τους ως επί το πλείστον  μη ιάσιμους καρκίνους στο στόμα και το λάρυγγα. Αυτό προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αναφορικά με τη σύνδεση ανάμεσα στη χρήση του καπνού και τη στοματική υγεία και με το σημαντικό ρόλο που οι οδοντίατροι μπορούν να διαδραματίζουν και όλο και περισσότερο διαδραματίζουν στη διακοπή του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Επικράτεια.

• Ο συνολικός αριθμός καπνιστών στην ΕΕ μειώθηκε τις περασμένες δεκαετίες, όμως 28% όλων των πολιτών της ΕΕ και 29% νέων ανθρώπων, 15-24 ετών, κάπνιζαν ακόμη το 2012.

• Ο καπνός είναι η κύριος λόγος θανάτων που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί παγκοσμίως, επιφορτίζοντας τις κοινωνίες με ένα βαρύ φορτίο. Αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την υγεία που θα μπορούσε να αποφευχθεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Ευθύνεται για 697.000 θανάτους (8,5 εκατ. χρόνια ζωής).

• Συνδυασμένη χρήση καπνού και αλκοόλ συνδέεται με περίπου 90%  των στοματικών καρκίνων.

• Ο στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «Μέχρι το έτος 2000 80% του Ευρωπαϊκού Πληθυσμού να μην καπνίζει» επιτεύχθηκε από μία μόνον χώρα, τη Σουηδία.

• Μέχρι το 2030, εκτός εάν υπάρξουν δραματικές μειώσεις στη χρήση του καπνού, αυτός ο αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο θα αυξηθεί σε 10 εκατ. θανάτους ετησίως.

 Ο ρόλος των οδοντιάτρων στην διακοπή του καπνίσματος :

• Ενδιαφέρονται για τις δυσμενείς επιπτώσεις στη στοματοφαρυγγική περιοχή.

• Συχνά έχουν πρόσβαση σε παιδιά, νεαρά άτομα και στους κηδεμόνες τους, έχοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ευκαιρίες να ασκήσουν επιρροή στα άτομα αυτά για τους κινδύνους του καπνού.

• Συχνά έχουν πρόσβαση σε υγιείς ασθενείς, κατά τη διάρκεια προληπτικών επισκέψεων, που τους δίνει την ευκαιρία να επικοινωνούν μαζί τους πριν την έναρξη πιθανής ασθένειας (έγκαιρη πρόληψη).

• Συχνά έχουν περισσότερο χρόνο  με τους ασθενείς  τους από ότι πολλοί  άλλοι επαγγελματίες υγείας, που τους δίνει τη δυνατότητα της ενσωμάτωσης στην άσκηση εκπαιδευτικών και παρεμβατικών μεθόδων.

• Συχνά περιθάλπουν γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία και έτσι, έχουν τη δυνατότητα να τις ενημερώνουν για τις ενδεχόμενες βλάβες που μπορεί να υποστούν τα μωρά τους εξ αιτίας της χρήσης του καπνού.

• Είναι τόσο αποτελεσματικοί όσο άλλοι επαγγελματίες υγείας, στο να βοηθούν τους χρήστες καπνού να διακόψουν και είναι γνωστό ότι μια διεπιστημονική προσέγγιση αυξάνει τους ρυθμούς διακοπής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass