Ο ΣΥΡΙΖΑ για το φακελάκι στο Δημόσιο

Δημοσίευση: 22 Απρ 2013 16:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:46
Την αντίθεσή του στη διάταξη που νομιμοποιεί την καταβολή δώρων σε δημοσίους λειτουργούς σημειώνει το Τμήμα Υγείας Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος «πριν από λίγες μέρες ψηφίστηκε στην Βουλή με τις ψήφους των βουλευτών της τρικομματικής κυβέρνησης, και μετά από πρόταση της ΔΗΜΑΡ, νομοθετική διάταξη, η οποία χαρακτηρίζει νόμιμη και θεμιτή την καταβολή δώρων (φακελάκι – γρηγορόσημο) από μέρους των πολιτών προς τους δημόσιους λειτουργούς, όταν αυτά δίδονται για λόγους ευγνωμοσύνης (απαλείφθηκε μάλιστα η πρόταση «χωρίς χρηματική αξία») .
Η ψήφιση της εν λόγω διάταξης προκαλεί κατάπληξη και οργή εναντίον των εμπνευστών και υποστηρικτών του προκλητικού για τη δοκιμαζόμενη κοινωνία μας νόμου, ο οποίος σε τελική ανάλυση, νομιμοποιεί και ενθαρρύνει τον χρηματισμό των δημοσίων λειτουργών, κόντρα σε κάθε έννοια ηθικής, νομικής και συνταγματικής επιταγής.
Για την απαράδεκτη αντίληψη που εισάγει ο νόμος αυτός, έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: Θεωρεί ότι οι πολίτες πρέπει να ευγνωμονούν τους δημόσιους λειτουργούς όταν αυτοί τους εξυπηρετούν, εκτελώντας το επαγγελματικό τους καθήκον που απορρέει από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους. Επομένως τοποθετεί τους τελευταίους σε θέση ισχύος, επιβραβεύει και επαναφέρει αλαζονικές συμπεριφορές παρωχημένων εποχών, λειτουργών ενός κράτους δυνάστη.
Θα διαχωρίσει τους πολίτες σε «ευγνώμονες» και «αγνώμονες» (!).  Θα ενθαρρύνει τους δημόσιους λειτουργούς να επιζητούν την «ευγνωμοσύνη» ή να την απαιτούν και εν τέλει να την επιβάλουν. Οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί, για τους οποίους πολύς λόγος γίνεται τελευταία, πώς θα ορίζονται πλέον; Σε περίπτωση χρηματισμού τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια θα διερευνούν αν η «ευγνωμοσύνη» ήταν πηγαία ή επιβλήθηκε από τον «ευεργέτη»;
  Όσον αφορά τώρα τον χώρο της υγείας και ιδιαίτερα τα Δημόσια Νοσοκομεία, στα οποία το φακελάκι, αυτό το παλιό ιατρικό άγος, ακόμα ενδημεί παρά την οικονομική κρίση και την δεινή οικονομική θέση των ασφαλισμένων, θεωρούμε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Και τούτο γιατί θα λειτουργήσει ως «συνεργός δράσης» στην ήδη επικρατούσα σταθερή αντίληψη ότι ο θεραπευόμενος ασθενής το λιγότερο οφείλει να φανεί ευγνώμων απέναντι στον θεράποντα ιατρό.
Αντί αυτής της διάταξης, λοιπόν, θα πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι αξιολόγησης των περιστατικών για την ομαλή διεξαγωγή των χειρουργείων για να αποφευχθούν τα «αμαρτωλά» φαινόμενα. Τέλος, η τρικομματική κυβέρνηση, για να μη θεωρηθεί ηθικός αυτουργός του χρηματισμού των δημοσίων λειτουργών, θα πρέπει άμεσα να αποσύρει την απαράδεκτη διάταξη. Η ερμηνεία – δικαιολογία του Υπουργείου ότι αναφέρεται σε δώρα μικρής αξίας, όπως βιβλία και στυλογράφους, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλέσει στους δοκιμαζόμενους πολίτες» καταλήγει η ανακοίνωση.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass