Η 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας γαι τις Κινητές Μονάδες Υγείας

Δημοσίευση: 30 Απρ 2013 17:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:57
«Η 5η Υ.ΠΕ. είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας που διαθέτει οργανωμένες και σύγχρονες Κινητές Μονάδες, οι οποίες συμπληρώνουν το έργο των Κέντρων Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά τρόπο επιστημονικό και ολοκληρωμένο» τόνισε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής παρουσιάζοντας τον απολογισμό του έργου των Μονάδων στο νομό.
Πλαισιωμένος από τον υπεύθυνο του προγράμματος, συνταξιούχο ιατρό Αθαν. Μπαντούλη και στελέχη της 5ης ΥΠΕ, ο κ. Μακρής σε  σε συνέντευξη τύπου σημείωσε πως «η προμήθεια των Κινητών Μονάδων έγινε για την υποστήριξη της υγείας των κατοίκων της Περιφέρειας και ειδικότερα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τους κατοίκους των ορεινών –και όχι μόνων-, νησιωτικών, που τώρα προγραμματίζονται, καθώς και των απομακρυσμένων περιοχών.
Οι Κινητές Μονάδες διακρίνονται σε τύπου Α και τύπου Β και μπορούν να παρέχουν τις παρακάτω υπηρεσίες υγείας:
Δύο Κινητές Μονάδες τύπου Α:
 Ακτινολογικές εξετάσεις (Ακτινογραφία θώρακος, Μαστογραφία, υπέρηχο μαστού, σπιρομέτρηση)
Δύο Κινητές Μονάδες τύπου Β:
 Μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις (γενικές και ειδικές), σπιρομέτρηση, Μέτρηση οστικής Πυκνότητας
Οι μονάδες λειτουργούν υπό την εθελοντική εποπτεία του συνταξιούχου Ιατρού και πρώην Υποδιοικητή του ΓΝ Λάρισας κ. Αθανασίου Μπαντούλη, του κ. Ιωάννη Σακελλαρίου, Δ/ντή του Κ.Υ. Φαρκαδόνας και το προσωπικό που υλοποιεί το πρόγραμμα με υποδειγματικό ενδιαφέρον είναι: Ιατρικό (Ιατροί Ακτινολόγοι του Π.Γ.Ν. Λάρισας και Γ.Ν. Τρικάλων και Γενικοί Ιατροί των Κ.Υ.) και Επαγγελματίες Υγείας (Επισκέπτριες Υγείας, Μαίες, Ραδιολόγοι Ακτινολόγοι και Τεχνολόγοι Ιατρικών Εργαστηρίων).
Η καινοτομικότητα της προσπάθειας ωστόσο δεν συνίσταται στο στοιχείο της μοναδικότητας σε επίπεδο χώρας, αλλά κυρίως στην πιλοτική του εφαρμογή, δηλαδή στις διαδικασίες που αποφασίσθηκαν σε τοπικό επίπεδο και εφαρμόζονται, χωρίς προηγούμενο πλαίσιο λειτουργίας και χάριν αποκλειστικά του φιλότιμου και της εθελοντικής προσφοράς όλων των συντελεστών και συνεργατών μας. Αυτό είναι και το «μυστικό» της επιτυχούς λειτουργίας και συνεπώς σε όλους αυτούς τους συνεργάτες μας αποδίδονται τα εύσημα.
Αξίζει επίσης να υπογραμμισθεί η στενή συνεργασία μας με τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, διότι χωρίς τη συνδρομή τους το έργο μας θα ήταν πιο φτωχό και να τονισθεί επίσης η υποδειγματική συνεργασία μας με τους πολίτες, οι οποίοι μας εμπιστεύονται και αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία μας.
Το πρόγραμμα έχει μεταξύ άλλων και έναν παιδευτικό χαρακτήρα. Ευαισθητοποιεί τοπικούς πληθυσμούς, τους κινητοποιεί και προκαλεί το ενδιαφέρον τους για θέματα πρόληψης της υγείας τους.
Είναι αυτονόητο, ότι το κέρδος από την εφαρμογή των προληπτικών ελέγχων και των επακόλουθων διαγνώσεων είναι η συμβολή τους στη μείωση της θνησιμότητας αφενός, αλλά και στη μείωση του κόστους θεραπείας των μορφών καρκίνου, όπως είναι του πνεύμονα και του μαστού αφετέρου.
Αποτελέσματα
Από την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος (19 μήνες) μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν από το 1ο ζεύγος των κινητών μονάδων συνολικά: 2.956 μαστογραφίες, 29.093 μικροβιολογικές εξετάσεις, 6.251 άτομα για οστεοπόρωση, 1.987 για σπιρομέτρηση και 291 άτομα για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων.
Aπό το 2ο ζεύγος των κινητών μονάδων πραγματοποιήθηκαν 217 μαστογραφίες, εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 706 άτομα, για σπιρομέτρηση 282 άτομα και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 574 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 7.462 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις.
Συνολικά και από τα δύο ζεύγη των κινητών μονάδων πραγματοποιήθηκαν: 3.173 μαστογραφίες, 36.555 μικροβιολογικές εξετάσεις, 6.957 άτομα για οστεοπόρωση, 2.269 για σπιρομέτρηση και 291 άτομα για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και περιφερειακών αγγείων.
Οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν οι Μονάδες, καθώς και ο αριθμός των εξετάσεων που έγιναν, έχουν ως εξής:
Περιοχή Δήμου Ελασσόνας
Για το χρονικό διάστημα που παρέμεινε η Κινητή Μονάδα τύπου Α΄ στην Ελασσόνα (από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2011 μέχρι αρχές Φεβρουαρίου του 2012) υποβλήθηκαν σε μαστογραφία και ψηλάφηση μαστού 499 γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή.
Στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα στην Κινητή Μονάδα τύπου Β εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 1.167 άτομα και για σπιρομέτρηση 375 άτομα.
Περιοχή Δήμου Τυρνάβου και Κοιλάδας Λάρισας
Στη συνέχεια οι Κινητές Μονάδες μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Τυρνάβου και η τύπου Β από 7 Φεβρουαρίου 2012 στο χωριό Κοιλάδα Λάρισας. Εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες: Γιάννουλης, Φαλάνης, Αργυροπουλίου, Κοιλάδας, Αγίων Αναργύρων, Τερψιθέας, Δαμασίου, Βουναίνων, Ροδιάς, Δελερίων, Δένδρων, Πλατυκάμπου και Πλατανούλια
Πιο αναλυτικά:
 Από αρχές Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα περίπου Μαΐου του 2012 στην κινητή μονάδα τύπου Α΄ γίνανε 609 μαστογραφίες σε γυναίκες ηλικίας από 35-58 ετών
 Στην Κινητή Μονάδα τύπου Β΄ εξετάσθηκαν 716 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 9.380 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις.
 Σε όλη την ανωτέρω περιοχή του Δήμου Λαρισαίων και Τυρνάβου εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 1.053 άτομα και για σπιρομέτρηση 441.
Επίσης η 5η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Τμήμα του Μεταπτυχιακού Προγράμματος « ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ», διοργάνωσε   Προσυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού με ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ με την 2η κινητή μονάδα τύπου Β.
Περιοχή Γόννων και Συκουρίου
Από αρχές Ιουνίου του 2012 οι Κινητές Μονάδες μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Γόννων και σε όλη την περιοχή ευθύνης του.
 Για τέσσερις περίπου μήνες, από αρχές Ιουνίου του 2012 στο Κ.Υ. Γόννων & Π.Π.Ι. Συκουρίου στην κινητή μονάδα τύπου Α΄ γίνανε 417 μαστογραφίες.
 Στην Κινητή Μονάδα τύπου Β΄ εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 1.406 άτομα, για σπιρομέτρηση 257 και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 618 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 8.034 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις.
Περιοχή Αγιάς
Από τα μέσα Οκτωβρίου του 2012 το ένα ζεύγος των κινητών μονάδων μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Αγιάς και σε όλη την περιοχή ευθύνης του και παρέμειναν έως τα τέλη Νοεμβρίου.
 Πραγματοποιήθηκαν 381 μαστογραφίες, εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 819 άτομα, για σπιρομέτρηση 221 άτομα, για ΑΚΑ καρωτίδων 61 άτομα και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 333 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 4.329 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις
Περιοχή Φαρσάλων
Από αρχές Δεκεμβρίου 2012 το πρώτο ζεύγος των κινητών μονάδων μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ. Φαρσάλων και σε όλη την περιοχή ευθύνης του και παρέμειναν έως τέλος Ιανουαρίου 2013.
 Πραγματοποιήθηκαν 445 μαστογραφίες, εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 831 άτομα, για σπιρομέτρηση 263 άτομα, για ΑΚΑ καρωτίδων 130 άτομα και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 247 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 2.085 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις
Περιοχή Φαρκαδόνας Τρικάλων
Ταυτόχρονα από 22 Οκτωβρίου του 2012 ξεκίνησε και η λειτουργία του δεύτερου ζεύγους των κινητών μονάδων στο Κ.Υ. Φαρκαδόνας και σε όλη την περιοχή ευθύνης του.
       Πραγματοποιήθηκαν 217 μαστογραφίες, εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 706 άτομα, για σπιρομέτρηση 282 άτομα και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 574 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 7.462 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις.
 
Περιοχή Κιλελέρ
Από αρχές Φεβρουαρίου 2013 το πρώτο ζεύγος των κινητών μονάδων μεταφέρθηκαν στον Δήμο Κιλελέρ.
 Πραγματοποιήθηκαν 605 μαστογραφίες, εξετάσθηκαν για οστεοπόρωση 975 άτομα, για σπιρομέτρηση 430 άτομα, για ΑΚΑ καρωτίδων 100 άτομα και στο μικροβιολογικό εξετάσθηκαν 405 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 5.265 αιματολογικές – Βιοχημικές εξετάσεις.
Η Διοίκηση της 5ης Υ.ΠΕ., αναγνωρίζοντας την αποδοχή αλλά και την αξία του Προγράμματος, σχεδιάζει αφενός μεν ένα πρόγραμμα επαναληπτικότητας των εξετάσεων και αφετέρου την κάλυψη και άλλων περιοχών της Υγειονομικής μας Περιφέρειας» κατέληξε ο κ. Μακρής.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass