Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

* Κακός σύμβουλος ο πανικός, ενώ μια κατά το δυνατόν υγιεινή ζωή αποτελεί ασπίδα προστασίας για την εμφάνιση της ασθένειας

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2013 22:53 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:16
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Αναμφίβολα η δημοσιοποίηση ενός τόσο σοβαρού και κυρίως προσωπικού θέματος που αφορά στην υγεία της, από τη διάσημη ηθοποιό Αντζελίνα Τζολί, να υποβληθεί προληπτικά σε διπλή μαστεκτομή, καθώς είχε γενετική προδιάθεση να εμφανίσει καρκίνο του μαστού λόγω της μητέρας της, έφερε στο προσκήνιο ένα ιδιαιτέρως λεπτό ζήτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις.
Η μαρτυρία της ηθοποιού που έκανε τον γύρο του κόσμου, προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα. Συγκίνησε και κυρίως προβλημάτισε, το γυναικείο φύλλο και κυρίως εκείνες της γυναίκες που έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και ως εκ τούτου, έχουν κληρονομήσει τα γονίδια που ευθύνονται για την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.
Πρέπει να προβαίνουν σε γονιδιακό έλεγχο για την έγκαιρη διάγνωση ή μη της ασθένειας γυναίκες με ανάλογο ιστορικό; Και στην περίπτωση που είναι θετική η διάγνωση, τότε θα πρέπει να προχωρούν σε προληπτική μαστεκτομή;
Την απάντηση σε αυτά τα ουσιώδη ερωτήματα, δίνει ο γνωστός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος της Λάρισας, Α’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «ΙΑΣΩ» Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Καργιώτης, σημειώνοντας ότι «όταν μια γυναίκα έχει συγγενείς πρώτου βαθμού που έχουν εμφανίσει καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα πρέπει να κάνει το σχετικό γονιδιακό έλεγχο.
Αν και είναι μια εξέταση που κοστίζει και δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν γίνεται στη Λάρισα, παρά μόνο σε ειδικά κέντρα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, είναι αναγκαίο σε αυτή την περίπτωση να γνωρίζει η γυναίκα αν έχει ή όχι τα συγκεκριμένα γονίδια».
Αυτή τη στιγμή εκτός από συγκεκριμένα νοσοκομεία, το εργαστήριο Μοριακής Διαγνωστικής του «Δημόκριτου» είναι το μοναδικό εργαστήριο στην Ελλάδα το οποίο έχει αναπτύξει μεθοδολογίες ανάλυσης της γενετικής προδιάθεσης στον καρκίνο του μαστού – ωοθηκών, τα τελευταία 15 χρόνια σε συνεργασία με κορυφαία ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στον κόσμο.
«Στην περίπτωση δε που η γυναίκα εντάσσεται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, φέρει δηλαδή τα γονίδια, τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε προληπτική μαστεκτομή, ενώ όταν ο καρκίνος είναι ορμονοεξαρτώμενος θα πρέπει να αφαιρεθούν και οι ωοθήκες» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Καργιώτης.
Σίγουρα είναι μια γενναία όσο και σπάνια απόφαση για μια γυναίκα να αφαιρεί τους μαστούς της, ακόμη και όταν γνωρίζει ότι κρίνεται η ίδια της η ζωή, καθώς το στήθος είναι η επιτομή της γυναικείας θηλυκότητας.
Ωστόσο η σωστή και έγκαιρη διάγνωση προσθέτει ο κ. Καργιώτης σώζει ζωές.
«Η γυναίκα θα πρέπει να ξεκινά από νωρίς τον σχετικό έλεγχο. Να κάνει μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστού, υπερήχους και το κυριότερο να μάθει μέσω του γυναικολόγου που την παρακολουθεί, κάθε μήνα από μόνη της να κάνει ψηλάφηση των μαστών της. Είναι τόσο απλό και όμως τόσο σημαντικό και δυστυχώς οι περισσότεροι γυναίκες δεν κάνουν».
Το κυρίαρχο όλων εξηγεί ο γνωστός Μαιευτήρας της Λάρισας είναι η κάθε γυναίκα, να γνωρίζει ότι ο γονιδιακός έλεγχος, είναι μια επιλογή ζωής για εκείνο το ποσοστό γυναικών που έχουν ένα από τα δυο γονίδια προδιάθεσης και δεν αφορά ανεξαρτήτως όλες τις γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση συμβουλεύει τις γυναίκες να μην παίρνουν βιαστικές αποφάσεις, προειδοποιώντας ότι ο φόβος εμφάνισης καρκίνου είναι κακός σύμβουλος.
Και συνιστά όσο αυτό είναι εφικτό μια κατά το δυνατόν υγιεινή ζωή, επισημαίνοντας ότι πέρα από μία πιθανή γενετική μετάλλαξη, καθοριστικοί παράγοντες για την εμφάνιση καρκίνου είναι η ηλικία, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και γενικότερα η ελλιπής φροντίδα και πρόληψη.
Να σημειωθεί ότι την τελευταία 15ετία, περισσότερες από 2.000 γυναίκες, έχουν υποβληθεί στο γενετικό τεστ που προσδιορίζει την ύπαρξη του γονιδίου που ευθύνεται για τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού. Τριακόσιες από αυτές είχαν τα γονίδια BRCA1 και BRCA2, τα οποία ενοχοποιούνται για τον συγκεκριμένο καρκίνο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass