ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ 5ης ΥΠΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ CERN

Κέντρο θεραπείας καρκίνου στη Λάρισα

* Το έργο προτείνεται να χρηματοδοτηθεί από το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης περιόδου 2014 – ’20 και η ιδέα έχει υιοθετηθεί από την 5ης ΥΠΕ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2013 23:13 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:27
 Η δημιουργία Ογκολογικού Κέντρου στη Λάρισα, με τεχνογνωσία από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών του CERN, αποτελεί την αιχμή του δόρατος των προτάσεων της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας με αφορμή την Περιφερειακή Στρατηγική Καινοτομίας για την περίοδο 2014 – 2020.
Η πρόταση της 5ης ΥΠΕ, που στηρίζεται σε 12 συνολικά άξονες οι οποίοι επικεντρώνονται στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο «Υγεία 2014 - 2020» που οργάνωσε το υπουργείο Υγείας με τον υπουργό Υγείας Α. Λυκουρέντζο να κηρύσσει την έναρξη της σχετικής διαβούλευσης για το «Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης» που θα διαδεχθεί ουσιαστικά το ΕΣΠΑ 2007 – ‘13.
«Η Υγειονομική μας Περιφέρεια» σημειώνει στην «Ε» ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Λάζαρος Μακρής «είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας που κατέθεσε μία ολοκληρωμένη πρόταση που αφορά στην Καινοτομία κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Υγειονομικές Περιφέρειες που παρέχουν επαρκείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες είναι ελκυστικές για σύγχρονες επενδύσεις έντασης γνώσης, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν για τον λόγο αυτό να συγκρατήσουν ή να αυξήσουν τον πληθυσμό τους».
«Δεν αρκούμαστε, προσθέτει ο κ. Μακρής, σε αμυντικές στρατηγικές, αλλά επιτέλους προσβλέπουμε σε επιθετικούς και ρεαλιστικούς ταυτόχρονα στόχους ανάπτυξης. Οι προτάσεις μας που αφορούν στην Καινοτομία είναι αφενός μεν με επάρκεια μελετημένες, αφετέρου υπακούν στις στοχεύσεις του νέου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και άρα με τον σωστό προγραμματισμό δράσης μπορούν να οδηγήσουν αλματωδώς την Υγειονομική μας Περιφέρεια στη νέα εποχή, με προφανή στόχο την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών».
Η ιδέα της δημιουργίας Κέντρου Θεραπείας Καρκίνου με Πρωτόνια στη Λάρισα, από τα μοναδικά στην Ευρώπη εφόσον τελικά ιδρυθεί, κερδίζει σιγά – σιγά έδαφος καθώς έχει υιοθετηθεί από τον κ. Μακρή, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό που ήδη επισκέφθηκε το CERN ενώ ενήμερος είναι και ο κ. Λυκουρέντζος. Το Κέντρο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης των νεοπλασιών και οικονομικά καθίσταται βιώσιμο με αφορμή, δυστυχώς, τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των ασθενών.
ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ
Ο κ. Μακρής, μιλώντας στο συνέδριο του υπ. Υγείας, προέταξε το θέμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας του CERN στη Θεσσαλία. Για να τονίσει μεταξύ άλλων πως «η πρόταση που παρουσίασε ο καθηγητής και διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κ. Μαλίζος στη συνάντηση εργασίας όπου διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στις 24.5.2013, έχει την αμέριστη συμπαράσταση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Πρόκειται για τη μεταφορά μέρους της τεχνογνωσίας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών CERN, προκειμένου να θεμελιωθεί μια υποδομή και να λειτουργήσει μία υπερσύγχρονη δομή στη Θεσσαλία, με στόχο την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση ογκολογικών περιστατικών.
Το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί πρόκληση για τη Θεσσαλία λόγω του δυνητικά αυξανόμενου αριθμού περιστατικών που θα εξυπηρετούνται, καλύπτοντας όχι μόνο τη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα, αλλά και περιστατικά όμορων χωρών.
Πέραν των θεραπευτικών ευεργετημάτων όμως , αναμφίβολα πρόκειται για μια δημόσια επένδυση μεγίστου οικονομικού ενδιαφέροντος, με απόσβεση που μπορεί να γίνει τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, ικανή να συμβάλει με τρόπο άμεσο στο στόχο για ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Θεσσαλία, στο κέντρο του ηπειρωτικού κορμού της χώρας.
Βεβαίως, προστιθέμενη αξία αποτελεί η αξιοποίηση του εγχώριου επιστημονικού δυναμικού πολλών επιστημών σε συνεργασία με επιστημονικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων μας» κατέληξε ο κ. Μακρής.
ΣΤΟΧΟΙ
Είχε προηγηθεί η ομιλία του κ. Λυκουρέντζου ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «το Υπουργείο Υγείας έχοντας πλήρη γνώση των υφιστάμενων αδυναμιών και των διαφαινόμενων προκλήσεων, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, και των ευκαιριών που αναδεικνύονται στο περιβάλλον της υγείας, έχει καταλήξει σε μια μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τρεις πυλώνες: Τις έξυπνες επενδύσεις για βιώσιμα συστήματα υγείας, την επένδυση στην υγεία των πολιτών καθώς και, στην άμβλυνση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας.
Το Υπουργείο Υγείας έχει αναπτύξει ένα ξεκάθαρο όραμα, το οποίο προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους του τομέα Υγείας και αποτελεί για εμάς τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούνται τα επιχειρησιακά μας πλάνα για την περίοδο 2014-2020».
Για να αποσαφηνίσει ο κ. Λυκουρέντζος ότι «η πολιτική μας εξειδικεύεται στους ακόλουθους θεμελιώδεις στόχους: Τη διασφάλιση της σταθερής χρηματοδότησης του συστήματος υγείας πρωτίστως μέσω της επάρκειας δημόσιων πόρων αλλά και της αναδιοργάνωσης και του επαναπροσδιορισμού του ρόλου των δομών του. Τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του Συστήματος Υγείας και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την αξιοποίηση θεσμών όπως ο οικογενειακός ιατρός.
Την καθολική ψηφιακή λειτουργία του Συστήματος Υγείας με την προώθηση της πληροφορικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Την αναβάθμιση των ανθρώπινων πόρων του Τομέα Υγείας μέσω της ανάπτυξης ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού.
Τη βελτίωση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των πολιτών έναντι παραγόντων κινδύνου όπως η Μη Μεταδιδόμενες Νόσοι. Τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας με την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Την αξιοποίηση προϊόντων έρευνας του Συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου και τη θεραπεία νοσημάτων. Τις επενδύσεις σε υποδομές υγείας και άλλες κοινωνικές υποδομές που συμβάλλουν στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων στον τομέα υγείας» κατέληξε ο υπ. Υγείας.
ΑΞΟΝΕΣ
Στους 12 άξονες της πρότασης της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται και η «εξωστρέφεια του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» που επιστημονικά λειτουργεί ως «πόλος έλξης» με θετικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία αλλά και τα «πληροφοριακά συστήματα ιατρικών εφαρμογών και διαχείρισης ιατρικής εικόνας (pacs)».
Η 5η ΥΠΕ προτίθεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα διαχείρισης και ενοποίησης της ιατρικής εικόνας (pacs) σε ολόκληρη την Υγειονομική Περιφέρεια. Η σημασία του εν λόγω εγχειρήματος, έγκειται μεταξύ άλλων στο ότι «αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ηλεκτρονικής υγείας (e-health) στην πράξη. Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου θα γίνει ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων από τα films που χρησιμοποιούνται σήμερα ως αναλώσιμα υλικά, ενώ θα «ενοποιηθούν» κατά μία έννοια οι υποδομές σε βιοϊατρικό εξοπλισμό που διαθέτει η χώρα σε περιφερειακό επίπεδο. Συμβάλλει επίσης στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών αφού θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις απεικονίσεις τους από οποιοδήποτε νοσηλευτικό ίδρυμα της 5ης ΥΠΕ ανεξάρτητα από το πού αυτές οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν αρχικά».
Ωστόσο για κάτι τέτοιο, απαιτείται επιπλέον αναβάθμιση και των δικτύων δεδομένων των νοσοκομείων. «Η καινοτομία του εγχειρήματος, διευκρινίζει ο κ. Μακρής, συνίσταται αφενός μεν στην πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα πρωτοβουλία, αφετέρου δε στην επίκληση της αναγνωρισιμότητας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας - ως συγκριτικού πλεονεκτήματος - προκειμένου να εξασφαλίσει προς όφελος του πολίτη, τεχνολογικό προϊόν εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με μοναδικό κόστος την παρακολούθηση των νέων συστημάτων και όχι στην προμήθεια και εγκατάστασή τους».
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass