ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΓΛΥΚΑΙΜΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Αντί για ψωμί, τι;

Δημοσίευση: 30 Μαϊ 2013 17:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:33
 
 
Οι υπέρβαροι ενήλικες που θέλουν να χάσουν βάρος ίσως θα πρέπει να αντικαταστήσουν το λευκό ψωμί με μια μερίδα οσπρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Cochrane Library.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και του Νοσοκομείου Παίδων στο Γουέστμεντ με επικεφαλής την Δρ Νταϊάνα Τόμας ανέλυσαν στοιχεία από έξι κλινικές έρευνες και διαπίστωσαν ότι η διατροφή με βάση τον γλυκαιμικό δείκτη ήταν γενικώς αποτελεσματική στη μεσοπρόθεσμη απώλεια βάρους υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Επιπλέον οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη φάνηκε ότι ήταν κατά κάποιο τρόπο καλύτερες από τις παραδοσιακές δίαιτες περιορισμού των θερμίδων και μείωσης των λιπαρών.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν έξι έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 202 υπέρβαροι ή παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες. Οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση ενώ έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή συγκρίσιμο διατροφικό σχήμα για πέντε έως έξι εβδομάδες και το βάρος τους μετρούνταν και έως έξι μήνες μετά.
Σε ορισμένες έρευνες τα άτομα που έκαναν διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούσαν να τρώνε όλα τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που επιθυμούσαν. Γενικά, η ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα αυτά τα κατάφεραν εξίσου καλά με τα άτομα που είχαν κάνει μια παραδοσιακή δίαιτα με περιορισμό θερμίδων.
Ο γλυκαιμικός δείκτης αναφέρεται στην επίδραση που έχει κάθε τρόφιμο στο σάκχαρο του αίματος. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως το άσπρο ψωμί και οι πατάτες τείνουν να προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου και σύμφωνα με ορισμένες μελέτες οι δίαιτες με αφθονία τέτοιων τροφίμων μπορεί να συντελέσει σε αύξηση του βάρους, εκδήλωση διαβήτη και καρδιακή νόσο.
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα φασόλια σόγιας, το γιαούρτι, τα δημητριακά με φυτικές ίνες και οι φακές δημιουργούν βραδύτερη αύξηση των επιπέδων του σακχάρου και επομένως, βαθμιαία έκκριση ινσουλίνης.
Η διαφορά μεταξύ των δύο ειδών διατροφής που περιλαμβάνονται στην παρούσα μελέτη είναι όχι απλά μεγάλη, αφού κατά μέσο όρο οι τρεφόμενοι με τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχασαν περίπου 907 γραμμάρια περισσότερα.
Οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να θεωρούνται πιο εύγευστες για πολλά άτομα, γεγονός που μπορεί να συντέλεσε και στην διαφορά ως προς την απώλεια βάρους μεταξύ των δύο τύπων διατροφής.
Ίσως είναι ευκολότερο να προσαρμοστεί κανείς σε μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απ' ότι σε ένα συμβατικό πρόγραμμα διατροφή με στόχο της απώλεια βάρους, αφού δεν υπάρχει ανάγκη περιορισμού της πρόσληψης τροφής, αρκεί οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται να έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass