Η διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας για τα οικονομικά των νοσοκομείων

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2013 15:45 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:41
Οικονομικά στοιχεία για τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο διοικητής και αναπληρωτής διοικητής της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Λάζαρος Μακρής και Γρηγόρης Δασταυρίδης αντίσυτοιχα.
Όπως τόνισαν «από τη συγκριτική αξιολόγηση τριών, περίπου ομοειδών νοσοκομείων της 5ης Υ.Πε., Καρδίτσας, Τρικάλων και Χαλκίδας για τα οποία διαθέτουμε πλήρη στοιχεία των «Μηνιαίων Ερευνών Ικανοποίησης Ασθενών», του περασμένου έτους, προκύπτουν τα παρακάτω ενδιαφέροντα ευρήματα:
·  Σε ο,τι αφορά τους εσωτερικούς ασθενείς, δηλ. σε νοσηλευόμενους και στις ερωτήσεις πόσο συχνά οι νοσηλεύτριες και οι γιατροί τους φέρθηκαν με σεβασμό ή τους άκουσαν με προσοχή, οι θετικές απαντήσεις ξεπερνούν το 90% !
Στην δε κρίσιμη ερώτηση αν θα συστήνανε το νοσοκομείο που επισκέφθηκαν σε φίλους ή στην οικογένεια τους, οι θετικές απαντήσεις κυμαίνονται από 80% - 94% !
·  Σε ο,τι αφορά τους εξωτερικούς ασθενείς, αυτούς δηλ. που επισκέφθηκαν τα Εξωτερικά Ιατρεία ή τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και στις ερωτήσεις που αφορούν στη συμπεριφορά του προσωπικού και των γιατρών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων οι θετικές απαντήσεις κινούνται γύρω στο 80% ! Στη δε ερώτηση αν θα συστήνανε το νοσοκομείο σε φίλους ή στην οικογένεια τους, οι θετικές απαντήσεις κινούνται γύρω στο 90% !
Πρόκειται στην πράξη για την επιβράβευση ιατρών και εργαζομένων από τους ίδιους τους ασθενείς. Αυτές οι θετικές γνώμες των ασθενών για τα νοσοκομεία μας καταγράφονται σε μία περίοδο, της οποίας τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων μας περιγράφονται παρακάτω:
 
ΔΑΠΑΝΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Ανταποκριθήκαμε στο αυτονόητο αίτημα της κοινωνίας για περιστολή των δαπανών, μέσα από την καταπολέμηση της σπατάλης. Έτσι σε σχέση με ακριβές χρονιές του παρελθόντος, οι δαπάνες στο σύνολο των δεκατριών (13) Νοσοκομείων της Υγειονομικής μας Περιφέρειας, από 300 εκατ. Ευρώ στο παρελθόν, κατέβηκαν στα 159 εκατ. Ευρώ το έτος 2012. Οι νέες μάλιστα εγκρίσεις των Προϋπολογισμών κατεβάζουν τις δαπάνες για την λειτουργία του συνόλου των Νοσοκομείων στα 143 εκατ. Ευρώ!
Επίσης ενδεικτικά θέλουμε να αναφέρουμε ότι οι νέοι διαγωνισμοί στο Γ.Ν. Λάρισας που αφορούν στην καθαριότητα και στην αποκομιδή των Αποβλήτων είναι μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με τους αμέσως προηγούμενους.
Πρόκειται για μείωση της τάξης του 53%!
Διευκρινίζεται επίσης ότι κατά το έτος 2012, ενώ οι εγκρίσεις πιστώσεων του προϋπολογισμού των Νοσοκομείων ήταν 204 εκατ. Ευρώ, δαπανήθηκαν μόλις τα 159 εκατ. Ευρώ.
Συμπέρασμα:
Πρώτον: Το συμμάζεμα των οικονομικών επετεύχθη μέχρις ενός ικανοποιητικού βαθμού,( - 53%!)
Δεύτερον: Επί εγκεκριμένων πιστώσεων (204 εκατ. Ευρώ για το έτος 2012), δαπανήθηκαν μόλις 159 εκατ. Ευρώ, χωρίς να εξαντληθεί το ανώτατο όριο δαπανών. Με λίγα λόγια το Υπουργείο ενέκρινε περοσσότερα χρήματα των όσων απαιτήθηκαν.
Παρατηρούνται όμως και παρατηρήθηκαν «μικροαρρυθμίες» του συστήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά προμήθειες υλικού. 
Όπως ίσως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αυτές οι «αρρυθμίες» δεν οφείλονται σε έλλειψη πιστώσεων, αλλά σε ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο διαδικασιών που επιβλήθηκε για τις προμήθειες στη θέση των παλαιότερων χαλαρών πρακτικών, αλλά και στην αδυναμία ορισμένων προμηθευτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Συμπερασματικά, η βασική παραδοχή είναι ότι ενώ εξακολουθούμε να διανύουμε περίοδο κρίσης, στην 5Η Υγειονομική Περιφέρεια όχι μόνον δεν έκλεισε ή περιορίστηκε κάποια δομή δημόσιας υγείας, αλλά αντιθέτως, το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίνεται με λιγότερες από τις μισές δαπάνες παλιότερων χρόνων, εξυπηρετώντας μάλιστα περισσότερους ασθενείς από το παρελθόν. Τέλος η λέξη «πιράνχας» δεν υφίσταται πλέον ούτε καν ως μεταφορικός όρος στο λεξιλόγιο της δημόσιας υγείας.
 
ΜΕΣΟ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΑΝΑ ΑΣΘΕΝΗ ΕΤΟΥΣ 2012
Η 5Η Υγειονομική Περιφέρεια καταγράφει διαχρονικά το χαμηλότερο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή.
Για το έτος 2012, το μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή για το σύνολο των Νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας ανέρχεται μόλις στα 745 Ευρώ!
Το χαμηλότερο μέσο κόστος νοσηλείας ανά ασθενή καταγράφεται στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, ύψους 428 Ευρώ
Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι δείκτες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την υπηρεσία μας, προκειμένου να βελτιώσουμε το σύστημα μας ακόμη περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση το χαμηλό μέσο κόστος νοσηλείας αντανακλά την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι γιατροί σε όλη την επικράτεια μας, τόσο τον ίδιο τον ασθενή, όσο και τον φορολογούμενο πολίτη.
 
ΓΕΝΟΣΗΜΑ
Σε σχέση με τον στόχο που έχει τεθεί για αναλώσεις σε ποσότητες γενόσημων και off patent φαρμάκων της τάξης του 50%, ο μέσος όρος αναλώσεων γενόσημων και off patent φαρμάκων στα Νοσοκομεία της 5ης Υ.Πε.αγγίζει το 73,3%!
Μεταξύ των Νοσοκομείων της Θεσσαλίας, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας έρχεται πρώτο σε αναλώσεις ποσότητων σε γενοσήμων και off patent φαρμάκα που αγγίζουν το 80,6 %, ενώ μεταξύ των Νοσοκομείων Στερεάς Ελλάδας πρώτο σε ποσοστό αναλώσεων γενοσήμων και off patent φαρμάκων έρχεται το Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου με 89,4 %!
Σε κάθε περίπτωση το ποσοστό 73,3 % σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας καταδεικνύει την υπεύθυνη προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ιατρικό κόσμο για σύγκλιση προς τα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
Με γρήγορους ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την εφαρμογή της Αναλυτικής Λογιστικής σε όλα τα Νοσοκομεία.
Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες «παραμετροποιήσεις» και στο προσεχές διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα προσδιορισμού των «κέντρων κόστους».
Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω διαδικασιών, το κάθε Νοσοκομείο θα είναι σε θέση να εντοπίζει με τρόπο επιστημονικό την κάθε υπερβολή και συνεπώς να αντιμετωπίζει ακόμη πιο αποτελεσματικά «αόρατες» σπατάλες μέχρι χθες. 
 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ
Με τις πληρωμές στις οποίες προβαίνουν τα Νοσοκομεία μας, μετά από την επιχορήγηση του ποσού των 92 εκατ. Ευρώ, το υπόλοιπο των ανεξόφλητων υποχρεώσεων των Νοσοκομείων στις 30.04.2013 διαμορφώνεται στα 67,7 εκατ. Ευρώ.
Στόχος του Υπουργείου Υγείας και Οικονομικών είναι μετά από την περαιτέρω ενίσχυση των Νοσοκομείων με ρευστότητα να μηδενιστούν στο συντομότερο χρονικό διάστημα οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.
Με δεδομένα ότι οι απαιτήσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία διαμορφώνονται στο ποσό των 395 εκατ. Ευρώ, είναι ευνόητο ότι η παραπάνω κατάσταση αν μεταφραζόταν με στοιχεία ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, θα σήμαινε ότι τα Νοσοκομεία μας είναι απολύτως υγιείς και κερδοφόρες οικονομικές μονάδες» κατέληξαν οι κ. Μακρής και Δασταυρίδης. 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass