Μόνο το 5% των ανθρώπων πλένουν σωστά τα χέρια τους στην τουαλέτα!

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2013 14:27 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:48

Αφού έχουν χρησιμοποιήσει το μπάνιο, η μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων (ποσοστό 95%) δεν πλένουν τα χέρια τους όπως και όσο χρειάζεται για να σκοτώσουν τους επικίνδυνους μικροοργανισμούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μπορτσγκρέβινκ του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα περιβαλλοντικής υγείας “Journal of Environmental Health” και αναδημοσιεύει το ΑΜΠΕ, παρατήρησαν με διακριτικό τρόπο τον τρόπο που 3.750 άνθρωποι έπλεναν τα χέρια τους στις τουαλέτες μπαρ, εστιατορίων και άλλων δημόσιων χώρων.

Όπως έδειξε η έρευνα, μόνο δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σαπούνι, ένας στους δέκα δεν πλένει καθόλου τα χέρια του (πάλι καλά!), ενώ –πράγμα αναμενόμενο- οι γυναίκες είναι πιο σχολαστικές από τους άνδρες στο πλύσιμο των χεριών τους. Μόνο οι μισοί άνδρες χρησιμοποιούν σαπούνι και το 15% δεν πλένουν καθόλου τα χέρια τους, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τις γυναίκες είναι 78% και 7% (ίσως γι’ αυτό στις γυναικείες τουαλέτες υπάρχει συνήθως μεγαλύτερος συνωστισμός από ό,τι στις ανδρικές!).

Οι ειδικοί συνιστούν να πλένει κανείς καλά τα χέρια του με σαπούνι επί 15 έως 20 δευτερόλεπτα, όμως, όπως αποδείχτηκε, ο μέσος άνθρωπος αφιερώνει στο πλύσιμο μόνο έξι δευτερόλεπτα και μόνο το 5% τα πλένουν πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι όσο πιο βρώμικος είναι ο νεροχύτης της δημόσιας τουαλέτας, τόσο πιο αραιά πλένει κανείς τα χέρια του, ενώ όσο πιο καθαρός είναι ο νεροχύτης, τόσο περισσότερο χρόνο αφιερώνει κανείς για το πλύσιμο. Ακόμα, όσο πιο νωρίς το πρωί είναι, τόσο συχνότερα πλένει κανείς τα χέρια του, ενώ αν η δημόσια τουαλέτα διαθέτει ειδικές πινακίδες που να θυμίζουν στους χρήστες να πλένουν τα χέρια τους, αυτό λειτουργεί θετικά, ιδίως στις ανδρικές τουαλέτες.

Το πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ένας από τους πιο παπλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να μειωθεί η εξάπλωση διαφόρων ασθενειών. Τα βρώμικα χέρια εκτιμάται ότι συμβάλλουν κατά 50% περίπου σε όλες τις μολύνσεις των τροφίμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass