ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΟΓΩ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ξέμειναν και από βηματοδότες...

* Το υπουργείο Υγείας με τις διαδικασίες προμηθειών, απαξιώνει τα δημόσια νοσοκομεία, επιβαρύνει πρόσθετα τον ΕΟΠΥΥ με νοσήλια, ενώ οι υπηρεσίες υγείας στην περιοχή, επιστρέφουν στο επίπεδο της δεκαετίας του 1990

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2013 2:25 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 17:05
 Στην αναμονή, με ρίσκο για την υγεία τους, βρίσκονται Θεσσαλοί καρδιοπαθείς περιμένοντας την επίλυση γραφειοκρατικών θεμάτων, που οι ίδιες οι διαδικασίες του υπουργείου Υγείας προκαλούν, προκειμένου η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας να προμηθευτεί βηματοδότες.
Η προμήθεια ορισμένων υλικών μέσω διαγωνισμών από την κεντρική Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, με τις χρονοβόρες διαδικασίες (διαγωνισμοί, ενστάσεις εταιριών κ.λπ.) έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων που βρίσκονται σε απόγνωση ενώ όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα όπου εξυπηρετούνται καταβάλλοντας την πρόσθετη αμοιβή του γιατρού, καθώς ο ασφαλιστικός φορέας καλύπτει μεγάλος μέρος, νοσηλείας και ιατρικών πράξεων.
Το υπουργείο Υγείας παρότι γνωρίζει τις επιπτώσεις της γραφειοκρατίας στο σύστημα προμηθειών δεν παρεμβαίνει με αποτέλεσμα οι ελλείψεις να διογκώνονται, απαξιώνοντας συστηματικά το ΕΣΥ, σε βάρος των ασφαλισμένων. Είναι χαρακτηριστικό το πρόβλημα, εδώ και μήνες, με τους απαραίτητους ενδοφακούς για τις επεμβάσεις καταρράκτη που δεν μπορούν να προμηθευτούν οι Οφθαλομολικές κλινικές των δυο νοσοκομείων παρότι ολοκληρώθηκε κεντρικά ο διαγωνισμός ενώ τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκε πρόβλημα και με τους βηματοδότες, μια μικρή εμφυτεύσιμη ηλεκτρονική συσκευή, απαραίτητη στους καρδιοπαθείς για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, σοβαρής βραδυκαρδίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», γιατροί της Καρδιολογικής Κλινικής και διοίκηση του ΠΝΛ, προσπαθούν να ξεπεράσουν νομικά εμπόδια που δημιουργεί το γραφειοκρατικό καθεστώς έτσι ώστε η Κλινική να προμηθευτεί έγκαιρα τους βηματοδότες (σ.σ. η κλινική σήμερα για τους ίδιους λόγους δεν διαθέτει ούτε προσωρινούς βηματοδότες) αλλά ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, η προμήθεια βηματοδοτών δεν πρόκειται να υλοποιηθεί νωρίτερα από 2 – 3 εβδομάδες.
Ήδη 4 - 5 Θεσσαλοί καρδιοπαθείς αναμένουν την εξέλιξη με προσωρινούς βηματοδότες, όταν σε όλους γίνεται αντιληπτό ότι λόγω της κατάστασης της υγείας τους «δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις». Ακόμη και αν το πρόβλημα με τις ελλείψεις βηματοδοτών θεωρεί παροδικό, με τις ακολουθούμενες διαδικασίες προμήθειας υλικών το ίδιο το υπουργείο Υγείας «επιστρέφει» τις υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας στη δεκαετία του 1990, αν αναλογισθεί κάποιος ότι το Αιμοδυναικό Τμήμα της Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για παράδειγμα, από το 2002 μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει τοποθετήσει 3.000 βηματοδότες ανακόπτοντας το φαινόμενο των «μεταναστών υγείας», με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις αφού χιλιάδες Θεσσαλών ασθενείς, με τους συνοδούς τους, κατέφευγαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αναζητώντας αντίστοιχες υπηρεσίες υγείας.
Το παράδοξο είναι επίσης πως ενώ η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του υπουργείου Υγείας συγκροτήθηκε με σκοπό οικονομικά οφέλη για το ΕΣΥ (ενιαίοι διαγωνισμοί κ.λπ.) τελικά, η μη αντιμετώπιση γραφειοκρατικών θεμάτων , έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται πρόσθετα οικονομικά τα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ. ο ΕΟΠΥΥ σήμερα) από την πολυήμερη νοσηλεία ασφαλισμένων που αναμένουν προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Για παράδειγμα για την τοποθέτηση βηματοδότη στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΝΛ, ο μέσος όρος νησηλείας του καρδιοπαθούς ανέρχεται στη 1,5 ημέρα ενώ σήμερα, με τα γραφειοκρατικά προβλήματα στην προμήθεια υλικών, εκτός των άλλων ο ΕΟΠΥΥ θα χρεωθεί πρόσθετα νοσήλια 2 και 3 εβδομάδων, όσο δηλαδή θα απαιτηθεί μέχρι η κλινική να προμηθευτεί τους βηματοδότες.
Να σημειωθεί τέλος ότι σοβαρό πρόβλημα ελλείψεων υλικών, που πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία αντιμετωπίζουν και άλλες χειρουργικών ειδικοτήτων κλινικές, προβλήματα που οξύνονται σε συνδυασμό με τις συνεχείς βλάβες πεπαλαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, χαλασμένα χειρουργικά κρεβάτια κ.λπ., με αποτέλεσμα να «λιμνάζουν» τα περιστατικά.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass