ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ

Ο εμβολιασμός η καλύτερη προστασία για τον HPV

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:30

 

Τα νέα δεδομένα, έτσι όπως αυτά διαφοροποιήθηκαν τη φετινή χρονιά αναφορικά με τις ενδείξεις για τον HPV εμβολιασμό, οι ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται δωρεάν εμβολιασμό και τα οφέλη που έχουν από αυτόν εξειδικευμένες ομάδες του πληθυσμού, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποίησε χθες ο τομέας «Μητέρα - Παιδί», δηλαδή η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Παιδιατρική Κλινική του Ιδρύματος στο αμφιθέατρο «Ιπποκράτης» της Ιατρικής.

Τις βασικές εισηγήσεις πραγματοποίησαν ο αναπληρωτής καθηγητής, διευθυντής της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Δαπόντε και ο καθηγητής, διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιος Συρογιαννόπουλος.

Όπως επισημάνθηκε, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV είναι η αγγλική συντομογραφία του ονόματος) αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τον σχετικό εμβολιασμό.

Ο HPV μπορεί να είναι γνωστός ως ο μοναδικός αιτιολογικός παράγοντας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, νεότερες έρευνες όμως απέδειξαν ότι ευθύνεται επίσης για το 90% του καρκίνου του πρωκτού, το 50% του καρκίνου του κόλπου, για περισσότερο από το 50% του καρκίνου του αιδοίου, το 40% του καρκίνου του πέους και ανάλογα με τον πληθυσμό για το 12 % - 60% του καρκίνου του στοματοφάρυγγα.

Συμπεραίνεται ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποφέρει μέγιστο όφελος ως προς την πρόληψη τόσο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και σε καρκίνους άλλων ειδικοτήτων.

Επειδή, ως αφροδίσιο νόσημα, ο ιός ευθύνεται και για κονδυλώματα, ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε περιοχές όπως η Αυστραλία όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του νεαρού πληθυσμού, η μείωση των κονδυλωμάτων ξεπέρασε το 90% - σχεδόν εξαλείφτηκε.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί παγκοσμίως 80 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες – καθώς ο εμβολιασμός γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις, συνολικά 200 εκατομμύρια δόσεις – και σε συνεχείς καταγραφές το εμβόλιο έχει αναδειχθεί ως ασφαλέστατο.

Σε πολλές χώρες με πλούσια οικονομία είναι δωρεάν και ο εμβολιασμός των αγοριών.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο HPV είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, αν και πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού διαφοροποίησε τις ενδείξεις χορήγησής του.

Σύμφωνα λοιπόν με τις νεότερες ενδείξεις χορήγησης, συστήνεται προς το παρόν να εμβολιάζονται στη χώρα μας οι γυναίκες από 11 έως 26 ετών.

Στη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση επισημάνθηκε παράλληλα ότι βιβλιογραφικά υπάρχει ένδειξη για τον εμβολιασμό γυναικών ηλικίας από 26 – 45 ετών, ακόμα κι αν έχουν προσβληθεί παλιότερα από τον ιό, χωρίς πάντως να αποζημιώνεται αυτό το υποσύνολο πληθυσμού.

Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι μετά το νόμο που ψηφίστηκε φέτος, οι γυναίκες ηλικίας 18 – 26 ετών θα έχουν το δικαίωμα δωρεάν εμβολιασμού μόνο μέχρι το τέλος του 2016, γεγονός που σημαίνει – αν δεν υπάρξει εν τω μεταξύ κάποια διαφοροποίηση – περίπου 600.000 Ελληνίδες θα χάσουν αυτό το δικαίωμα.

Στη χθεσινή συνάντηση αναπτύχθηκαν επίσης οι δυνατότητες που υπάρχουν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με δύο αντί τις συνήθεις τρεις δόσεις, με προφανές το οικονομικό όφελος τόσο για το σύστημα υγείας όσο και για τους πολίτες που δεν αποζημιώνονται.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ Νέστορας Αντωνίου, ο αναπληρωτής διοικητής Μιχάλης Βενιζέλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας Κώστας Καραμπάτσας, ο πρόεδρος τμήματος Ιατρικής καθηγητής Ιωάννης Στεφανίδης και ο ρευματολόγος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάζαρος Σακκάς.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass