ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΓΝΛ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Δραματική η επιδείνωση της δημόσιας υγείας

Δημοσίευση: 28 Νοε 2015 1:13

 

Η συνεχής περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που ακολουθείται είναι οι αιτίες της δραματικής επιδείνωσης της κατάστασης στη δημόσια υγεία και πρόνοια, όπως τόνισαν χθες στο πλαίσιο συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και τα συνταξιουχικά σωματεία της περιοχής που απαίτησαν ένα δωρεάν και δημόσιο σύστημα υγείας.

Στη συγκέντρωση μίλησε αρχικά ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ Παναγιώτης Κουμαντζέλης, ο οποίος τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να ρίξουν συνταξιούχους κι εργαζόμενους στον Καιάδα», ενώ ζήτησε να μην περικοπούν και άλλο οι ήδη πολύ χαμηλές τους συντάξεις.

Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιαπλές, τόνισε ότι «η πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως προηγούμενα του ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, έχει καταφέρει μεγάλα πλήγματα στον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της υγείας-πρόνοιας, όπως και της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Έχει μειώσει δραστικά τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για υγεία-φάρμακο-πρόνοια, καταλήστευσε τα αποθεματικά των νοσοκομείων, των προνοιακών ιδρυμάτων και των ασφαλιστικών ταμείων, προώθησε την εμπορευματοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας και ενισχύει τη δράση των επιχειρηματιών και στους τομείς αυτούς.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, πληρώνουμε βαρείς άμεσους και έμμεσους φόρους, μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και χαράτσια στα δημόσια νοσοκομεία. Πληρώνουμε στα απογευματινά ιατρεία, για ιδιωτικά ιατρεία που άλλα γίνονται μέσα στα νοσοκομεία και άλλα σε ιδιωτικά, οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτονται από το δημόσιο σύστημα, συμμετοχή στα φάρμακα, αποκλειστικές νοσοκόμες, "φακελάκια".

Ιδιαίτερες ήταν οι αναφορές του προέδρου του ΕΚΛ στις ελλείψεις που παρατηρούνται τόσο στο Γενικό όσο και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομεία της Λάρισας.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Παπαποστόλου, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «τα νοσοκομεία οδηγούνται σε κατάρρευση εξ αιτίας της δραματικής μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης και των τραγικών ελλείψεων μόνιμου προσωπικού που επιδεινώνεται σταθερά. Η υγεία είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και δεν φαίνεται να αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ

Οι συγκεντρωμένοι κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον διοικητή των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, Κώστα Καραμπάτσα, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση μαζί του, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στους ασθενείς οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στα δύο ιδρύματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμπάτσας τόνισε ότι «μέλημά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας. Αυτό το διάστημα προχωρούμε στην ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων, γιατί δεν είναι καθόλου τιμητικό, εξαιτίας της έλλειψης κάποιων μηχανημάτων οι ασθενείς να αναγκάζονται να ξοδεύουν χρήματα στον ιδιωτικό τομέα ή να ταξιδεύουν μέχρι την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».

Ο κ. Καραμπάτσας αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, λόγω των μαζικών συνταξιοδοτήσεων και της παράλληλης απουσίας προσλήψεων, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο στον τομέα της νοσηλευτικής.

Ο διοικητής των δύο νοσοκομείων της Λάρισας δήλωσε παράλληλα ότι το τελευταίο διάστημα έχει καταγραφεί αύξηση 20 % στην προσέλευση ασθενών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ενώ ανέφερε ότι χρειάζεται αύξηση των δαπανών αλλά και σωστή αξιολόγηση των πόρων.

Τόνισε τέλος ότι στα δύο νοσοκομεία λειτουργούν επιτροπές εξέτασης απόρων και ανασφάλιστων και ότι κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται αποκλεισμένος από τις δημόσιες δομές υγείας.

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, μέσω των κεντρικών δρόμων της πόλης, προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Μενέλαος Κατσαμπέλας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass