Κέλλας – Βορίδης για αλλαγές διοικητών νοσοκομείων

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2015 12:27

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, με θέμα την αξιολόγηση των Διοικητών των Νοσοκομείων, κατέθεσαν από κοινού, ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Ν. Λάρισας και Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Χρήστος Κέλλας. Οι δύο πολιτικοί, αιτήθηκαν μάλιστα από τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Πολάκη, την κατάθεση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των Διοικήσεων των νοσοκομείων.

«Την ώρα που ολόκληρη η χώρα κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι πολίτες δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει, την ώρα που τα νοσοκομεία λειτουργούν χάρη στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων, με τα οικονομικά τους προβλήματα να έχουν χτυπήσει κόκκινο, οι Κυβερνώντες, ζώντας στο δικό τους παράλληλο σύμπαν, ασχολούνται αποκλειστικά με την κομματοκρατία και το βόλεμα “ημετέρων”. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνα ανίκανοι. Ζούμε μέρες ολοκληρωτικών καθεστώτων. Αυτό πρέπει να σταματήσει», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών

Καθώς η αδυναμία της Κυβέρνησης να διοικήσει το σύστημα υγείας είναι έκδηλη, με τα σημάδια κατάρρευσης αυτού εμφανή, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης αποπειράται να μεταφέρει τις ευθύνες της Πολιτικής Ηγεσίας, δηλώνοντας πως έχει ήδη ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των διοικητών και των υποδιοικητών από τις υγειονομικές περιφέρειες και άμεσα θα απομακρυνθούν από τις θέσεις τους οι περισσότεροι, προκειμένου το σύστημα να διοικηθεί, λες και τόσον καιρό ήταν αδιοίκητο.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται καταρχήν οικονομικούς πόρους για να λειτουργήσουν ομαλά, τους οποίους η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέρησε από αυτά. Πιο συγκεκριμένα, τα Νοσοκομεία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο λειτουργούσαν με το 40% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους ενώ η χρηματοδότηση τους στο ίδιο διάστημα ανήλθε μόλις στο 30% της αντίστοιχης χρηματοδότησης για το 2014, οι Διοικήσεις δε των νοσοκομείων επιχειρούν υπό τις αντίξοες συνθήκες της υποχρηματοδότησης και της αδιαφορίας του Υπουργείου Υγείας προς αυτές.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται σαφές ότι η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων είναι εντελώς προσχηματική δεδομένου ότι:

  1. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σύμφωνα με το άρθρο 7 παρ.1 του ν. 3329/2005. Με την ίδια νομική μορφή περιεβλήθησαν και τα υπό ενιαία διοίκηση διασυνδεόμενα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατ’ άρθρον 2 παρ. 1 του ν. 4052/2012. Επίσης από τον συνδυασμό των διατάξεων του άρθρου 13 του ν. 2889/2001 και του άρθρου 12 του ν. . 3329/2005 όπως ισχύουν προκύπτει ότι στο ίδιο νομικό καθεστώς υπάγονται και τα εντασσόμενα στο πεδίο του άρθρου 109 του Συντάγματος.
  2. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές των ανωτέρω ΝΠΔΔ διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Υγείας από τον κατάλογο που συντάσσει η Επιτροπή του άρθρου 2 παρ. 5 του ν. 4052/2012 κατόπιν εισήγησής της. Η θητεία τους είναι τριετής και επιτρέπεται   η αυτοδίκαιη και χωρίς αποζημίωση διακοπή της από τον Υπουργό, κατόπιν εισήγησης της ανωτέρω επιτροπής εν περιπτώσει δυσμενούς αξιολόγησης της ετήσιας εκθέσεως προόδου που υποβάλεται σ’ αυτήν μέσω της διοίκησης της οικείας ΔΥΠΕ (άρθρο 2 παρ. 6, ν.4052/2012 ).

Περαιτέρω έχει κριθεί με την υπ’ αριθμόν 956/2011 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ ότι οι διοικητές και κατ’ ορθή ερμηνεία και οι αναπληρωτές διοικητές θεωρούνται ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι του νομικού προσώπου των νοσοκομείων. Με την ίδια απόφαση εξομοιώνονται ως προς το προνόμιο της μονιμότητας με τους υπολοίπους δημοσίους υπαλλήλους, απολαμβάνοντας κατά τη διάρκεια της θητείας τους της προστασίας του άρθρου 103 του Συντάγματος.

  1. Η θητεία των διοικήσεων είναι κατά το νόμο τριετής και δύναται να διακοπεί αζημίως μόνον αν η Επιτροπή Αξιολόγησης του άρθρου 2 παρ. 5 του ν. 4052/2012 κρίνει δυσμενώς τις ετήσιες εκθέσεις προόδου που υποβάλονται και εισηγηθεί σχετικά στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος διατηρεί τη διακριτική ευχέρεια, τηρουμένων και των λοιπών νομίμων προϋποθέσεων, να αποδεχθεί ή να απορρίψει την εισήγηση.
  2. Οι διοικητές των Νοσοκομείων επιλέγονται με αξιοκρατικά κριτήρια για να επιτελέσουν συγκεκριμένο έργο που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτική παρά μόνο με την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στους ασθενείς. Ούτε πολιτεύονται, ούτε ασκούν πολιτική. Αντιθέτως ασκούν δημόσιο λειτούργημα και είναι κατά τη διάρκεια της θητείας τους ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Με δεδομένη την προσπάθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την κομματική άλωση του κράτους και στον τομέα της υγείας, με πλήθος νομοθετικών διατάξεων, αποφάσεων και ενεργειών που χαρακτηρίζουν το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς»,

ΕΡΩΤΑΣΘΕ

Με ποια κριτήρια οι Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και η Επιτροπή του άρθρου 2 παρ. 5 του ν. 4052/2012 αξιολόγησαν τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων?

ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

Την κατάθεση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης των Διοικήσεων των νοσοκομείων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass