ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ δρ. ΑΣΤΕΡΙΟΥ ΠΑΠΡΑ:

Αναγκαίος ο διαχωρισμός αποσταγμάτων από τα άλλα αλκοολούχα ποτά

Δημοσίευση: 21 Αυγ 2016 11:20

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Με αφορμή την επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμου110/2008 σχετικά με τον ορισμό, την περιγραφή, την παρουσίαση αλκοολούχων ποτών, ο χημικός – οινολόγος και πρώην διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου δρ. Αστέριος Παπράς απαντά σε βασικά ερωτήματα και δίνει στοιχεία που αφορούν το σημαντικό αυτό ζήτημα για το μέλλον των αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα.

Επίσης δίνει στοιχεία για την ταξινόμηση των αλκοολούχων ποτών σε κατηγορίες.

Γενικότερα υπάρχει ένα θολό τοπίο στον διαχωρισμό των αλκοολούχων ποτών και αυτό φαίνεται, ότι δεν γίνεται τυχαία.

Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Παπράς σημειώνει ότι τα αλκοολούχα ποτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες.

Η πρώτη, η πιο καθαρή μορφή των αλκοολούχων ποτών, παράγονται από συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα μετά από ζύμωση και απόσταξη. Αυτά τα ποτά φέρουν μαζί τους χαρακτηριστικά από τα προϊόντα από τα οποία προέρχονται. Είναι η πιο καθαρή μορφή αποσταγμάτων, διότι είναι γνωστό ότι η λέξη «απόσταγμα» πρέπει να ακολουθείται από την ερώτηση: «απόσταγμα» τίνος προϊόντος;

Η άλλη κατηγορία είναι όλα τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά τα οποία παράγονται έχοντας ως βάση την αλκοόλη 96% vol, που προέρχεται διάφορα αγροτικά προϊόντα.

Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ αυτών κατηγοριών ρωτά καλοπροαίρετα ο καταναλωτής;

Ο κ. Παπράς ενημερώνει ότι η διαφορά των δύο κατηγοριών είναι τεράστια, ειδικά για τις χώρες που έχουν δική τους γεωργική παραγωγή, και που μέσα από μια τέτοια κατηγοριοποίηση θα μπορούσαν να κάνουν αγροτική πολιτική, όπως γεωγραφικές ενδείξεις ονομασία προέλευσης κ.λπ.).

Δυστυχώς αυτό δεν έγινε στον ισχύοντα κανονισμό 110/2008, παρόλο που έγινε μια προσπάθεια, προφανώς διότι τα συμφέροντα των περισσοτέρων χωρών είναι συνδεδεμένα με την τεράστια και ανώνυμη αγορά της ουδέτερης αλκοόλης.

Στον κανονισμό 110/2008 υπάρχει ένας «θολός» διαχωρισμός (στο παράρτημα ΙΙ) τα αλκοολούχα ποτά από το 1 έως το 14 είναι αυτά που πραγματικά είναι αποστάγματα συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων π.χ. ρούμι, από ζαχαροκάλαμο, ουίσκι από δημητριακά, τσίπουρο (από στέμφυλα σταφυλιών κ.λπ. ενώ τα υπόλοιπα από το 14 έως το 46 αναφέρονται στο παράρτημα είναι αλκοολούχα ποτά που παράγονται με βάση την αλκοόλη γεωργικής προέλευσης των 96 % vol (π.χ. βότκα, τζίν, ούζο κ.λπ.) το κακό είναι ότι σε πολλά από τα αλκοολούχα αυτά ποτά χρησιμοποιείται η μαγική λέξη «απόσταγμα» με το όνομα του αρωματικού φυτού που μπαίνει για να αρωματίσει την ουδέτερη αλκοόλη, επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση στον απλό καταναλωτή.

Σύμφωνα και με τον κανονισμό 110/08, τα αλκοολούχα ποτά αποτελούν σημαντική διέξοδο για τα αγροτικά προϊόντα και η σχέση αυτή θα πρέπει να τονίζεται.

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και ιδιαίτερα το συμφέρον των παραγωγών ο κ. Παπράς επισημαίνει ότι σε όλα τα παραπάνω φαίνεται ότι το συμφέρον της χώρας μας όπως και κάθε χώρας που έχει αγροτική παραγωγή, είναι να επιδιωχθεί ο διαχωρισμός των αποσταγμάτων από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά, στην επικείμενη αναθεώρηση του καν. 110/ 2008.

Με την προαναγγελθείσα συνάντηση των Μεσογειακών κρατών της Ευρώπης και τη δημιουργία ενός άξονα των Μεσογειακών χωρών, μεταξύ των άλλων πρέπει να μπουν στο τραπέζι και αυτού του είδους τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική παραγωγή (π.χ. μεσογειακή διατροφή, την μη χρήση ζάχαρης για την αύξηση του αλκοολικού τίτλου των κρασιών κ.λπ.) αλλά και τον παραπάνω διαχωρισμό των αποσταγμάτων που προέρχονται από συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά διότι μεταφέρουν στο απόσταγμα χαρακτηριστικών αυτών των προϊόντων, και δίνουν προστιθέμενη αξία στον τόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass