ΣΤΟ 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ερευνα για σπορά και λιπάσματα

Δημοσίευση: 15 Μαϊ 2018 21:05

Στο 1ο ΕΠΑΛ Λάρισας και στον χώρο του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Λάρισας την τρέχουσα σχολική χρονιά 2017-2018, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος Φ.Μ.Κ (Φυτά Μεγάλης Καλλιέργειας) του τομέα Γεωπονίας, έγινε προσπάθεια σε πειραματικό επίπεδο να εξαχθούν συμπεράσματα χρήσιμων στην γεωργική πράξη τα οποία απαντούν σε ερωτήματα και διλήμματα καλλιεργητών όπως: Θα πρέπει να καίγονται τα φυτικά υπολείμματα μετά την συγκομιδή της παραγωγής;

Ποιο λίπασμα θα μου δώσει μεγαλύτερη απόδοση; Πρέπει ο σπόρος να τοποθετηθεί βαθιά στο έδαφος ή επιφανειακά; Πόσο πυκνή θα πρέπει να είναι η σπορά;
Συγκεκριμένα τα πειράματα αφορούσαν:
- Στην ενσωμάτωση διαφόρων φυτικών υπολειμμάτων στελεχών σκληρού σίτου (καλαμιάς), κτηνοτροφικού μπιζελιού, βίκου, φακής, βαμβακιού, και καλαμποκιού στο έδαφος και πώς επηρεάζεται η ανάπτυξη των φυτών σκληρού σίτου ποικιλίας meridiano.
- Πώς επιδρά η χρήση διαφορετικού τύπου λιπάσματος (οργανικά-ανόργανα) στην ανάπτυξη του φυτού. Χρησιμοποιήθηκαν δώδεκα (12) διαφορετικοί τύποι λιπασμάτων.
- Πώς επηρεάζει η διαφορετική πυκνότητα και το βάθος σποράς την ανάπτυξη των χειμερινών σιτηρών. Η εφαρμογή έγινε με σπόρους βρώμης, σκληρού και μαλακού σίτου, κριθαριού και τριτικάλε.
- Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας διατηρήθηκαν κάποιες παράμετροι σταθερές (ελεγχόμενες μεταβλητές) όγκος και βάρος μίγματος (αμμόχωμα και υπολείμματα), ποσότητα λιπάσματος, αριθμός σπόρων, υπαίθριο περιβάλλον ανάπτυξης και διαφοροποιήθηκαν μόνο τα είδη φυτικών υπολειμμάτων, λιπασμάτων, αριθμός σπόρων, και βάθος σποράς (ανεξάρτητες μεταβλητές) προκειμένου να καταγραφούν οι όποιες αλλαγές στην εξελικτική πορεία των φυτών (εξαρτημένες μεταβλητές).
Νικόλαος Σταφύλης, Msc, εκπαιδευτικός
1ου και 6ου ΕΠΑΛ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass