Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:30

Οι τιμές για κριθάρι και σιτηρά

Η Ε.Α.Σ. Τρικάλων ενημερώνει τους παραγωγούς ότι παραλαμβάνει κριθάρι, σκληρό και μαλακό σιτάρι στα εξής σημεία συγκέντρωσης: AGROVIZ (ΔΕΛΤΑ Καλαμπάκας), Μεγαλοχώρι (Εκκοκκιστήριο), Μεγάρχη και Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας (Εκκοκκιστήριο).

Για το κριθάρι με πρόταση του προέδρου κ. Αχιλλέα Λιούτα και νέα απόφαση του Δ..Σ. η τιμή καθορίστηκε στα 18 λεπτά το κιλό. Οι πληρωμένες είναι άμεσες. Στα σιτηρά δίνεται προκαταβολή 10 λεπτά το κιλό με την παράδοση του προϊόντος και εξόφληση με την οριστικοποίηση της τιμής. Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα ανοιχτής τιμής μέχρι τον Αύγουστο και κλείσιμο αυτής με την ισχύουσα τιμή εκείνης της περιόδου.

*Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΣ ΒΟΛΟΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη (7/6) ότι τα σιτάρια τα οποία παραλαμβάνει στις εγκαταστάσεις του στα σιλό Στεφανοβικείου και στον Αγ. Δημήτριο Μαγνησίας θα πληρωθούν με τις κατωτέρω τιμές: Προκαταβολή 16 λεπτά /κιλό για όσους επιθυμούν να γίνει εκκαθάριση με την πώληση αυτών. Με τιμή κλειστή 19 ευρώ λεπτά/κιλό σήμερα. Η πληρωμή γίνεται άμεσα στους παράγωγους κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τα γραφεία του συνεταιρισμού στην Α’ ΒΙΠΕ Βόλου.

 

Γλιτώνουν πρόσθετο φόρο συνταξιούχοι ΟΓΑ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση με θέμα «Προσδιορισμός του αγροτικού εισοδήματος». Μεταξύ άλλων δεν προσμετρώνται στο συνολικό εισόδημα, το οποίο συγκρίνεται με το αγροτικό, το εισόδημα από κεφάλαιο, από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, αμοιβές εποχικά εργαζόμενων, αλλά και συντάξεις ΟΓΑ. Έτσι, μεταξύ άλλων, γλιτώνουν την τελευταία στιγμή την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που έχουν πέραν της σύνταξης και ένα αγροτικό εισόδημα ή επιδοτήσεις, που υπολείπεται του ποσού που παίρνουν ετησίως ως σύνταξη.

Στο μεταξύ χρεωστικά είναι για 1 στους 2 αγρότες τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ. Όσον αφορά στον Ιούνιο οι ασφαλισμένοι αγρότες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν άλλες δύο πληρωμές, καθώς στο τέλος του μήνα εκπνέουν οι προθεσμίες για τη β’ δόση από την εκκαθάριση του 2017, για όσους έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, όσο και των εισφορών του Μαΐου του 2018. Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση, όπως συνέβη για τον μήνα Απρίλιο.

 

Ο 4 προτεραιότητες της ΚΑΠ

Ολοκληρώθηκε η ενημερωτική συνάντηση για την παρουσίαση των νομοθετικών προτάσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής την περίοδο 2021-2027 στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (DG AGRI), Τάσος Χανιώτης, ο οποίος έδωσε το στίγμα των μελλοντικών προτεραιοτήτων για την ΚΑΠ. Ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δίνουν τη δυνατότητα μείωσης όλων των αρνητικών συνεπειών της μείωσης του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ κατά 5%. Επισήμανε δε με νόημα την πάγια φοβία που εκφράζεται σε παρόμοιες περιστάσεις από τον αγροτικό κόσμο περί επερχόμενης κατάργησης των επιδοτήσεων των Ελλήνων αγροτών, κάτι που όπως τόνισε, έχει διαψευστεί διαχρονικά. Οι τέσσερις μεγάλες νέες προτεραιότητες για την ΚΑΠ, όπως τις ανέλυσε ο κ. Χανιώτης, είναι οι εξής: Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός της ΚΑΠ, στήριξη της ανάπτυξης μιας γεωργίας βασισμένης στη γνώση, υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και το κλίμα, δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή της στήριξης στα κράτη μέλη και τους παραγωγούς

 

Συμβουλές για ροδάκινα, αχλάδια, μήλα, ντομάτα

2AXLADIA Χρήσιμες συμβουλές στους παραγωγούς για μια σειρά ασθενειών και εχθρών σε αγροτικές καλλιέργειες δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Προστασίας Φυτών Βόλου. Αναλυτικότερα οι γεωπονικές συμβουλές που δίνονται επικεντρώνονται στα εξής: Για τις ασθένειες της αμυγδαλιάς ακάρεα-τετράνυχοι, ακόλους κοκκοειδή, ψώρες, δακτυλιοειδής κυλίδωση των πυρηνόκαρπων, για τις ασθένειες: Φουζικλάδια (αχλαδιά─μηλιά), σεπτορίωση (αχλαδιά), ωίδιο (μηλιά) και τους εχθρούς καρπόκαψα (αχλάδια – μηλιά), ξυλόφαγα λεπιδόπτερα (αχλαδιά – μηλιά), τετράνυχοι (αχλαδιά – μηλιά), την ασθένεια μονίλια (κεράσια, βερικοκιά─ροδακινιά–νεκταρινιά─δαμασκηνιά), για τα έντομα αναρσία─γραφόλιθα (ροδακινιά–νεκταρινιά –βερικοκιά), αφίδες μελίγκρες (ροδακινιά–νεκταρινιά─δαμασκηνιά).

Ακόμη δίνονται συμβουλές για την υπαίθρια ντομάτα, αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του εντόμου θρίπα, το οποίο προκαλεί ζημιά στα φυτά με το να διαρρηγνύει και να απομυζεί τα κύτταρα της επιδερμίδας των φύλλων και το κυριότερο είναι φορέας ιώσεων. Την εμφάνισή τους με μεγάλους πληθυσμούς έκαναν οι αφίδες στις υπαίθριες καλλιέργειες με ντομάτες. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση οι αφίδες προκαλούν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες αν δεν γίνει γρήγορη επισήμανση. Έχουν μεγάλη ικανότητα πολλαπλασιασμού, δυνατότητα μετάδοσης ιώσεων και δημιουργία μελιτωμάτων. Για τους λόγους αυτούς απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους καλλιεργητές για τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων αφίδων. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του εντόμου.

 

Πρόγραμμα δακοκτονίας στη Θεσσαλία

 3DAKOKTONIAΠερί τις αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Θεσσαλία, καθώς τότε λογικά θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες με την τελική έγκριση του διαγωνισμού από τον Επίτροπο. Να σημειωθεί ότι φέτος τα εγκεκριμένα από το ΥΠΑΑΤ ποσά είναι σχεδόν ίδια για τον νομό Λάρισας (περίπου 400.000 ευρώ) και λίγο αυξημένα στον νομό Μαγνησίας, ο οποίος διαθέτει και περισσότερα ελαιόδεντρα (750.000 ευρώ). Οι περιοχές στις οποίες θα εστιαστεί η δακοκτονία στον νομό Λάρισας είναι τα παράλια της Αγιάς και το Δέλτα Πηνειού στον Δήμο Τεμπών, όπου στη δακοκτονία, στο έργο των ιδιωτών θα συνδράμει και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πυργετού.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass