Δωρεάν άρδευση ΤΟΕΒ από φωτοβολταϊκά

* ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ * ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2018 19:00

Σε ραγδαία μείωση του κόστους παραγωγής που θα φθάσει ακόμη και στο 80% των τελών προς τους ΤΟΕΒ, φιλοδοξεί να οδηγήσει πρόγραμμα το οποίο θα δίνει ενέργεια στους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων μέσω φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων.

Η Θεσσαλία μάλιστα, θα είναι η πρώτη περιοχή της χώρας στην οποία πιλοτικά κινούνται οι διαδικασίες ένταξης του ΓΟΕΒ σε αντίστοιχο πρόγραμμα κοινοτικής χρηματοδότησης.

Τη σχετική ανακοίνωση, έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή του διευθυντή Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Στουρνάρα, του προέδρου του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Παπαμιχαήλ και στελεχών από ΤΟΕΒ της περιοχής.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, "έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε το πράσινο φως από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, προκειμένου η Θεσσαλία να είναι η πρώτη που θα ευεργετηθεί από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που δίνουν τα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, είτε από τις χρηματοδοτήσεις στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ήδη έχει ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια και μία αγαστή συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, ώστε να εκπονηθούν όλες οι απαιτούμενες μελέτες για την ένταξή τους, με τη δημοσιοποίηση της σχετικής προκήρυξης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δοθεί η δυνατότητα στον ΓΟΕΒ και στους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας να χρηματοδοτηθούν για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών πάρκων, τα οποία θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση του ενεργειακού κόστους της άρδευσης. Έτσι, δεδομένου ότι οι αγρότες θα απαλλαγούν από το συγκεκριμένο οικονομικό βάρος και θα έχουν ως υποχρέωση μόνον το κόστος συντήρησης, αυτό θα σημάνει πως θα πληρώνουν περίπου 75% με 80% λιγότερα αρδευτικά τέλη! Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τους κτηνοτρόφους που κάνουν χρήση του δικτύου.

"Σε μία περίοδο όπου οι παθογένειες του παρελθόντος μάς έφεραν προ του χείλους της καταστροφής για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι κινδύνεψαν να μείνουν χωρίς νερό λόγω των χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε για τη χρηματοδότηση μέσω των εργαλείων που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, εναλλακτικών - φιλικών προς το περιβάλλον - μορφών ενέργειας, αποτελούν μονόδρομο.

Είμαι δε, διπλά ικανοποιημένος που η Θεσσαλία θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα προχωρήσει στις μελέτες εκείνες που θα της επιτρέψουν την ένταξη στο σχετικό μέτρο και θα ανοίξουν τον δρόμο για μία ραγδαία αλλαγή προς το καλύτερο, για χιλιάδες αγρότες. Σε μία περίοδο μάλιστα που η μείωση του κόστους παραγωγής είναι μέγιστο ζητούμενο, κατανοεί κανείς τι σημαίνει να πληρώνει ένας αγρότης έως και 80% λιγότερα τέλη προς τον ΤΟΕΒ του. Είμαστε σε διαρκή επαφή με τον ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και τον κ. Παπαμιχαήλ, αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων που εμπλέκονται, ώστε με την προκήρυξη του μέτρου, να γίνει άμεσα η ένταξη της περιοχής. Δεδομένου πως με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η Περιφέρεια έχει την ευθύνη των ΤΟΕΒ, θεωρώ δεδομένη και τη συνέργεια και συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη σ' αυτή την προσπάθεια" σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος υφυπουργός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1