Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε ΟΠΕΚΕΠΕ-ΕΛΓΑ-ΟΓΑ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2018 22:06

Πανθεσσαλική κινητοποίηση την προσεχή Πέμπτη 28 Ιουνίου στη Λάρισα προγραμματίζουν οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, για το αγωνιστικό 10ήμερο πανελλαδικής δράσης.

Στη μορφή της κινητοποίησης, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στον ΟΠΕΚΕΠΕ της Λάρισας και θα συνεχιστεί στον ΕΛΓΑ και στον πρώην ΟΓΑ (τέρμα Φαρσάλων), αλλά και στα αιτήματα αναφέρθηκε η διοίκηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, με συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο «Μετροπόλ».

ΑΓΩΝΑΣ ΣΕ ΤΡΙΑ ΣΤΑΔΙΑ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα «η κινητοποίηση γίνεται, με στόχο να αναδείξουμε τα προβλήματα και να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των δίκαιων και ουσιαστικών αιτημάτων επιβίωσης που έχουμε. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουνίου και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί από τον ΕΛΓΑ, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα και θα θέσουν θέμα «οξυμένων ζημιών, αλλά και καθυστερήσεων σε αποζημιώσεις από το 2017, όπως και της αντιχαλαζικής προστασίας». Στη συνέχεια οι αγρότες θα κατευθυνθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τη «μείωση στη συνδεδεμένη ενίσχυση που λαμβάνουν αγρότες π.χ. βίκου και τριφυλλιού, για τους οποίους έχει συρρικνωθεί κατά 60%». Ο κύκλος της κινητοποίησης θα ολοκληρωθεί στον ΕΦΚΑ (στα γραφεία του πρώην ΟΓΑ), καθώς «πληρώνουμε περισσότερες εισφορές και τα προβλήματα π.χ. στη Δημόσια Υγεία συνεχίζονται».

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα «πλέον υπάρχουν δύο δρόμοι ή θα βγούμε και θα παλέψουμε για να πάρουμε αυτά που μας αξίζουν ή θα σκύβουμε το κεφάλι και θα κάνουμε… ευχέλαιο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι ολοένα και αυξάνονται, οι τιμές κατρακυλούν, το κόστος παραγωγής αυξάνεται κι όλα αυτά θέτουν σε κίνδυνο την επιβίωσή μας και τη δυνατότητά μας να συνεχίσουμε να παράγουμε. Τα προβλήματα αυτά οξύνονται από τις πολιτικές της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, τις συμφωνίες στο πλαίσιο της ΚΑΠ της ΕΕ που θα μεγαλώσουν με τη νέα αναθεώρησή της, αφού θα περικοπούν επιπλέον οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις. Ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές που μας ξεκληρίζουν θα είναι σκληρός και επίμονος, αφού ό,τι κερδίσαμε το πετύχαμε μέσα από αγώνες. Χρειάζεται καλύτερη οργάνωση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους γιατί με μαζικές κινητοποιήσεις θα ανακόψουμε την επίθεση που δεχόμαστε».

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, δηλώσεις έκαναν και οι εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων της περιοχής:

-Ο Γιώργος Νικολόπουλος, αγρότης από την επαρχία Φαρσάλων, μέλος ΕΟΑΣΝΛ αναφέρθηκε στα ιστορικά δικαιώματα που πρέπει να πηγαίνουν σ’ αυτούς που παράγουν και όχι στους αγρότες του καναπέ.

- Ο εκπρόσωπος του μπλόκου Πλατυκάμπου Αλέξανδρος Λαχανάς αναφέρθηκε στο απαράδεκτο χαράτσι για τον ΓΟΕΒ στους αγρότες Πλατυκάμπου, Γαλήνης, Μελισσοχωρίου, Κιλελέρ. Καλούμε τους κυβερνητικούς βουλευτές το δίκιο να γίνει πράξη» δήλωσε χαρακτηριστικά.

- Ο αντιδήμαρχος Δ. Αγιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ανάβρας Βασίλης Σμυρλής μίλησε για τα κεράσια, στα οποία οι τιμές είναι χαμηλές, ενώ αρκετές ποσότητες έμειναν στα δέντρα. Από τον ΕΛΓΑ παραμένουμε 14 μήνες απλήρωτοι για τον παγετό».

- Ο Αστέριος Τσικριτσής, γραμματέας της ΕΟΑΣΝΛ, εκπροσωπώντας την επαρχία Τυρνάβου μίλησε για τις εξευτελιστικές τιμές σε ροδάκινα, νεκταρίνια, λόγω του συνεχιζόμενου εμπάργκο προς τη Ρωσία. Οι παραγωγοί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις, αδυνατούν να ζήσουν».

- Τέλος ο πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Κυπάρισσου Νίκος Ορφανιώτης αναφέρθηκε στη μειωμένη μέση παραγωγή δημητριακών, στις μειωμένες τιμές και στο υψηλό κόστος παραγωγής».

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass