ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Να αποζημιωθούν παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών

Δημοσίευση: 03 Ιουλ 2018 15:16

«Ο άστατος καιρός και οι έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις, τον τελευταίο καιρό, έχουν δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα σε δενδρώδεις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών σε περιοχές του νομού Λάρισας» αλλά «και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Συγκεκριμένα, ο Θεσσαλός πολιτικός αναφέρει στην ερώτησή του ότι «οι αγρότες στη Γιάννουλη, στη Φαλάνη, στο Αργυροπούλι και στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, όπου εντοπίζεται ο κύριος όγκος των καλλιεργειών αυτών, διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση της ποιότητας των καρπών λόγω της βροχής, ειδικά για τις ποικιλίες που βρίσκονται στην ωρίμανση. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει αδυναμία πώλησης των προϊόντων τους και μεγάλη απώλεια εισοδήματος. Παρόμοια καιρικά φαινόμενα την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο είχαν δημιουργήσει και πάλι προβλήματα στην παραγωγή στις εν λόγω καλλιέργειες. Ωστόσο, το θολό τοπίο σχετικά με το αν δικαιούνται οι αγρότες ή όχι αποζημίωση για μια ζημιά που όντως υπήρξε, έχει δημιουργήσει έλλειμμα εμπιστοσύνης στον αγροτικό κόσμο».

Επιπλέον, ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «οι βροχοπτώσεις δημιούργησαν πρόβλημα και σε άλλες καλλιέργειες, όπως στη μηδική.Ως γνωστόν, η υποβάθμιση της ποιότητας του σανού μηδικής όταν αυτός βρέχεται, είναι σημαντική. Οι αγρότες διαμαρτύρονται διότι ο σανός που βράχηκε είναι σε δέματα στο χωράφι, αλλά ο παραγωγός δεν έχει δικαίωμα αποζημίωσης. Οι ολοένα και συχνότερα ασυνήθιστες για την εποχή καιρικές συνθήκες επιβαρύνουν αρνητικά την παραγωγική διαδικασία και προβληματίζουν έντονα τον παραγωγικό κόσμο». Υπογραμμίζει δε την ανάγκη αναδιαμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ που «θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο ενδελεχούς εξέτασης από την πολιτεία, προκειμένου η προστασία της αγροτικής παραγωγής να καταστεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εργαλείο».

Καταλήγοντας το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

1. Αν θα λάβει υπ’ όψιν του τις ανωτέρω παρατηρήσεις και αν θα προβεί στις κατάλληλες ενέργειες, ώστε να εξεταστεί έγκαιρα η ζημιά που υπάρχει σε περιοχές του νομού Λάρισας σε νεκταρίνια και ροδάκινα από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί.

2. Για ποιο λόγο δεν αποζημιώνονται οι παραγωγοί σανού μηδικής που ζημιώθηκαν από τη βροχή, ενώ είχαν την παραγωγή τους σε δέματα στο χωράφι, αν θα το αλλάξει αυτό και με ποιο τρόπο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

EDA THESS
Μείνε μαζί μας
keuea

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1