Οι δασικοί χάρτες στα γρανάζια της γραφειοκρατίας

Δημοσίευση: 16 Ιουλ 2018 22:11

‘Όπως είναι γνωστό πριν από σχεδόν ένα χρόνο αναρτήθηκαν οι Δασικοί χάρτες του Νομού Λάρισας όπως και άλλων νομών της χώρας. Ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα καθώς θα ξεκαθαρίσει οριστικά το πρόβλημα των χρήσεων γης που ταλανίζει πολλούς συμπολίτες μας και θα διευκολύνει στο μέλλον επενδύσεις κλπ.

Την προσπάθεια ανέλαβε να υπονομεύσει η ελληνική γραφειοκρατία και να ταλαιπωρήσει τους Έλληνες πολίτες. Θα αναφερθώ σε μια προσωπική ιστορία γιατί θεωρώ ότι απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες αγροτικής γης της περιοχής μας.

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών ένα αγροτεμάχιό μου χαρακτηρίστηκε ως δασικό (ΔΑ). Ο νόμος προέβλεψε ότι τα αγροτεμάχια που προέρχονταν από αναδασμό όπως το δικό μου αλλά και άλλων στην περιοχή θεωρούνταν γεωργικά. Για να επικυρωθεί αυτό έπρεπε να υποβάλλουμε αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος στη Διεύθυνση Δασών Λάρισας (ανήκει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια) και να ζητήσουμε την τακτοποίηση. Η Διεύθυνση Δασών ζήτησε εκτός από τους τίτλους μας ( τίτλος με ΦΕΚ του αναδασμού, τίτλος του Κτηματολογίου που έχει και τις συντεταγμένες του χωραφιού) να υποβάλουμε και τοπογραφικό διάγραμμα από τη Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ανήκει στην αιρετή Περιφέρεια). Αδυνατώ να καταλάβω γιατί χρειάζεται αλλά ίσως οι «ειδικοί» γνωρίζουν. Τα υποβάλλαμε όλα εκτός από το τοπογραφικό διάγραμμα για το οποίο επιφυλαχτήκαμε μέχρις ότου μας το χορηγήσει η Διεύθυνση Πολιτικής Γης (η αίτηση υποβλήθηκε με αρ. Πρωτ 3794/12-6-17). Το οποίο όμως,η αρμόδια υπηρεσία θα μας το δώσει μετά από δύο χρόνια καθώς πρέπει να εκδώσει 15.000 τοπογραφικά για όλο τον Νομό Λάρισας. Πραγματικά η αίτησή μου με πρωτόκολλο 3.700 εκτιμάται ότι θα απαντηθεί στο τέλος του 2018.

Με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Λάρισας η αίτησή μου απορρίφθηκε (8-3-18)διότι δεν προσκόμισα το τοπογραφικό διάγραμμα. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έκανα να τους πείσω ότι αυτό δεν μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα και ότι με αυτό τον τρόπο δύο Υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου που το κόστος λειτουργίας τους πληρώνω με τους φόρους μου με ταλαιπωρούν μη δίνοντάς μου τη δυνατότητα να κάνω κάτι.Μου συνέστησαν να πάω στον αιρετό Περιφερειάρχη να μου λύσει το πρόβλημα. Όταν πήγα να κάνω τις δηλώσεις καλλιέργειας το αγροτεμάχιό μου είναι χρωματισμένο ως αμφισβητούμενο επομένως κινδυνεύω όχι μόνο να το χάσω τις επιδοτήσεις στο μέλλον αλλά ακόμα και να μου ζητηθούν να επιστρέψω επιδοτήσεις που έλαβα. Κατόπιν αυτού και μη γνωρίζοντας τι να κάνω έκανα αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη. Ευτυχώς η ανταπόκριση ήταν άμεση (σε τρεις μέρες) και ένας ευγενέστατος κύριος Αντωνιάδης με ενημέρωσε ότι επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Δασών που του είπαν ότι μόλις τους προσκομίσω το τοπογραφικό από τη Διεύθυνση Χρήσεων Γης θα μου αποκαταστήσουν το χωράφι. Φυσικά αυτό δεν μου το έγραψαν στην απόρριψη της αιτήσεώς μου. Κατόπιν προτροπής του πήγα και πάλι στη Διεύθυνση Χρήσεων Γης που μου είπαν να υπολογίζω ότι θα πάρω το τοπογραφικό προς τα τέλος του έτους και ένας άλλος ομοιοπαθής με αριθμό πρωτοκόλλου 6.000 θα το πάρει στο τέλος του 2019. Αυτός με το 12.000 υποθέτω το 2021. Ο διευθυντής τη Υπηρεσίας που είναι και προσωπικός μου φίλος μου είπε ότι η Λάρισα έχει σοβαρό πρόβλημα καθώς έχει 143 αναδασμούς. Ο κ. Αντωνιάδης επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου και του είπαν ότι δεν τίθεται θέμα να κοπούν οι επιδοτήσεις γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τα υπόβαθρα των αναδασμών και δεν θα προβεί σε καμία τέτοια ενέργεια. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε επίσκεψή μου στα γραφεία της Λάρισας βεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν περικοπές φέτος αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον.

Όλη αυτή η ιστορία κόστισε σε εμένα απασχόληση δύο εβδομάδων, απασχόληση στη Διεύθυνση Δασών και στη Διεύθυνση Χρήσεων Γης και απασχόληση στον Συνήγορο του Πολίτη αρκετών ωρών. Οφείλω να πω ότι όλοι οι υπάλληλοι ήταν ευγενέστατοι και από αυτή την πλευρά δεν έχω παράπονο. Ερώτηση: Πόσο δύσκολο είναι να συνεννοηθούν οι δύο προϊστάμενοι μεταξύ τους ή έστω οι δύο Περιφερειάρχες και το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να βρουν μια λύση που να μειώσει την ταλαιπωρία τόσων πολιτών; Πόσο δύσκολο είναι να υποκατασταθούν τα ζητούμενα διαγράμματα από τους χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του Κτηματολογίου; Θα ήταν χρήσιμη μια απάντηση από κάποιον αρμόδιο.

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass